Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Audit_Pshenichna.docx
Скачиваний:
69
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.82 Mб
Скачать
  1. 4.3. Поняття про суттєвість та її оцінювання

  2. Суттєвість - одно з важливих понять в аудиті, яке припускає, що аудитор не повинен, не може і ніколи не перевіряє усієї діяльно­сті підприємства чи всієї його фінансової звітності з точністю до одиниці, в якій вона складена, а тому суттєвість - це можливість інформації вплинути на рішення користувача. В кожному конкрет­ному випадку для кожного підприємства необхідно оцінити ту вели­чину активів, пасивів або фінансових результатів, яка здатна змінити думку про звітність і вплинути на рішення особи, яка її читає.

  3. Суттєвість молена визначити, виходячи з двох припущень відно­сно користувачів аудиторського висновку.

  4. Перше, такий користувач повинен розуміти обмеження фінансо­вої звітності. Це - неточність розрахунків; відповідність звітності діючим вимогам, а не реальному положенню підприємства; історич­ні ціни значно відрізняються від справедливої вартості основних за­собів тощо. Якщо користувач не розуміється на особливостях фінан­сової інформації, то висновок аудитора не може бути ним витребу­ваним, а результати - правильно інтерпретовані.

  5. Друге, користувач проявляє дійсну зацікавленість до об'єктивної інформації, оскільки в протилежному випадку незалежний аудит або втрачає сенс або його результати не витребуються, або є неприйнят­ним ризиком для аудитора.

  6. Аудитори не тільки обумовлюють із замовником розмір суттєво-сті, а й включають її до договору, забезпечуючи свою мінімальну відповідальність перед клієнтом і даючи собі право проводити вибі­ркову перевірку.

  1. 6*

  2. 83

  1. Аудитор планує суттєвість з метою:

  • розрахувати граничний рівень сумарної помилки, яку можли­во допустити у фінансовій звітності, щоб вона продовжувала залишатися достовірною;

  • визначити обсяг аудиторської перевірки, задавши розмір ви­бірки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]