Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Audit_Pshenichna.docx
Скачиваний:
69
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.82 Mб
Скачать
  1. 220

  2. ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ

  3. Ст. 9 "Обов'язки суб'єктів господарювання при прове­денні аудиту" Закону України "Про аудиторську діяль­ність ", наголошує на необхідності створення органами управління суб'єкта господарювання належних умов ауди­тору для якісного виконання перевірки, покладання відпові­дальності за повноту і достовірність документів та іншої інформації, яка надається аудитору, на органи управління

  4. суб 'єкта господарювання [5].

  5. 10.2. Відповідальність суб'єктів аудиторської діяльності

  6. За неналежне виконання своїх обов'язків аудитори несуть профе­сійну, дисциплінарну та майнову відповідальність перед клієнтом, органами, що видали дозвіл на заняття аудиторською діяльністю, аудиторською фірмою, третіми особами.

  7. У ході виконання аудиту відповідальність, згідно з договором, розподіляється між аудитором, замовником та третіми особами (ін­вестори, кредитори, постачальники, акціонери тощо). Аудитор несе відповідальність перед замовником за професійну думку. Замовник несе відповідальність перед аудитором за фінансову звітність та вхі­дні залишки за рахунками, а також перед третіми особами в порядку черговості погашення боргів.

  8. До аудиторів можуть бути застосовані й інші види відповідально­сті (а не тільки майнова чи інша цивільно-правова, наприклад кри­мінальна), відповідно до законодавства України (рис. 2.7).

  9. Ст. 22 Закону України "Про аудиторську діяльність" передба­чає, що порядок застосування стягнень до аудиторів (аудиторських фірм) визначається АПУ, а її рішення щодо стягнень можуть бути оскаржені в суді.

  10. АПУ окремим рішенням затвердила Положення про Дисциплі­нарну комісію Аудиторської палати України (Рішення АПУ №176/9.2 від 266.04.2007 p.), яким визначаються її головні завдання. До них, зокрема, відносяться:

  11. 221

  1. розгляд матеріалів дисциплінарного впровадження по фактам порушення аудиторами та аудиторськими фірмами України вимог Закону України "Про аудиторську діяльність", ста­ндартів аудиту та норм професійної етики; прийняття рішень, спрямованих на запобігання в аудиторській практиці порушень професійних та законодавчих вимог щодо аудиторської діяльності та її якості.

  1. Рис. 2.17. Характеристика видів відповідальності аудитора [35]

  2. 222

  1. ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ

  2. Якщо під час аудиту використовуються послуги експер­та, він надає результати своєї роботи письмово у вигляді висновку (звіту, розрахунку тощо). Відомості, включені до висновку експерта, повинні викладатися таким чином, щоб очевидними були їхній зміст і форма, та неможливі різні тлумачення. Він готується на паперовому, машинному або інших носіях, як мінімум у двох примірниках, один з яких надається господарюючому суб'єкту, а другий - аудитор­ській фірмі. Висновок підлягає включенню до робочої доку­ментації аудиторської фірми.

  3. ЗАКРІПЛЕННЯ ГОЛОВНОГО ЧИ ЗАСВОЇЛИ ВИ ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ ?

  1. Які види відповідальності і перед ким несе аудитор?

  2. Як розподіляється відповідальність між аудитором, замовником та третіми особами?

  3. Як діє аудитор у разі виявлення суттєвої інформації, що може мати вплив на фінансову звітність клієнта? Чи несе він за це від­повідальність?

  4. Які нормативні документи та законодавчі акти України визна­чають міру відповідальності аудитора?

  5. Які форми повідомлення інформації замовнику аудиту доречні?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]