Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Audit_Pshenichna.docx
Скачиваний:
69
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.82 Mб
Скачать
  1. Невід'ємною частиною внутрішнього контролю діяльності підприємства є внутрішній аудит, який повинен виконувати не тільки контрольні функції, а, насамперед, розв'язувати завдання, що входять до сфери аудиту ефективності системи внутрішнього кон­тролю підприємства, має охоплювати аналіз і оцінку адекватності, а також якості виконання покладених на цю систему функцій. Тобто внутрішній аудит дає оцінку контрольним процедурам та механізму внутрішнього контролю.

  2. 238

  3. Внутрішній аудит здійснюється на попередній стадії виконання комерційної, технологічної або фінансової угоди в процесі її прохо­дження і після завершення. Він дає експертну науково обгрунтовану оцінку господарським операціям і процесам.

  4. ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ

  5. Внутрішній контроль - це необхідна умова існування будь-якого підприємства. Доцільно в усіх галузях економіки, на коленому підприємстві запровадити систему внутрішньо­го контролю і при вмілому використанні його функцій орга­нами управління він може бути одним із найефективніших інструментів менеджменту.

  6. 12.2. Об'єкти внутрішнього аудиту

  7. Внутрішній аудит є одним із видів господарського контролю суб'єктів підприємницької діяльності. Забезпеченню ефективності діяльності багато в чому сприяють впровадження і правильна орга­нізація системи внутрішнього аудиту. Внутрішній аудит аналізує ситуацію ризику і застерігає від банкрутства, використовує ноу-хау для збільшення прибутку й ефективності нової технології, вживає заходів, що сприяють фінансовій діяльності підприємства.

  8. Внутрішні аудитори звітують перед вищим керівництвом підпри­ємства. За внутрішній аудит відповідає підприємство або один із йо­го відділів, тобто це контрольний орган всередені фірми. Керівник такого контрольного органу (або внутрішній аудитор) підпорядко­ваний керівництву підприємства. Внутрішній контрольний орган здійснює аудиторські перевірки на самому підприємстві або в його підрозділах.

  9. Мета внутрішнього аудиту - удосконалення організації й управління виробництвом, виявлення і мобілізація резервів його зростання, експертна оцінка дотримання економічної політики під­приємства, включаючи облікову, оцінці функціонування внутріш­ньогосподарського контролю, який здійснюється всіма його струк­турними підрозділами.

  10. Перевагою внутрішнього аудиту, на відміну від зовнішнього, є те, що він системний - складається з попереднього, поточного та

  11. 239

  12. наступного, є безперервним, суцільним, що має дуже важливе зна­чення для успішного функціонування підприємства.

  13. Внутрішні аудитори можуть проводити звичайні перевірки на відповідність (визначити, чи дотримано в господарській системі тих специфічних процедур або правил, які прописані персоналу вищим керівництвом (адміністрацією), або займатися операційним аудитом (перевірка будь-якої частини процедур і методів функціонування господарської системи з метою оцінювання продуктивності й ефек­тивності) (рис. 3.2).

  14. Рис. 3.2. Можливості внутрішнього аудиту

  15. Об'єкти внутрішнього аудиту визначаються за принципом зна­чимості в процесі управління підприємством і відповідають таким групам (рис. 3.3)[50]:

  • організаційні об'єкти;

  • об'єкти тактичного значення;

  • об'єкти стратегічного значення.

  1. 240

  2. Рис. 3.3. Структура і зміст об'єктів внутрішнього ауд

  3. 241

  4. Основні об 'єкти внуп^ . лого аудиту:

  • стан і ведення бухгалтерського фінансового обліку;

  • фінансова звітність, її вірогідність;

  • стан необоротних активів, запасів;

  • забезпечення підприємства власними обіговими коштами;

  • платоспроможність і фінансова стійкість;

  • система управління підприємством;

  • робота економічних і технічних служб підприємства;

  • правильність визначення доходу, що підлягає оподаткуванню, своєчасність і повнота сплати податків;

  • планування, нормування і стимулювання;

  • внутрішньогосподарський контроль;

  • виробничо-господарська діяльність тощо.

  1. Внутрішній аудитор результати своєї роботи відображає у звіті, який дає йому можливість звернуги увагу керівництва на відповідну проблему. Щоб досягти намічених цілей, звіт не варто розтягувати і перевантажувати зайвими подробицями. Він має бути чітким, точ­ним, зрозумілим і своєчасним. Стандартної форми для звітів внут­рішніх аудиторів немає і, ймовірно, ніколи не буде через багато­гранність об'єктів перевірки, відмінності у здібностях аудиторів та інтересах керівників.

  2. \

  3. ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ

  4. Внутрішній аудит є системним і суворо документаль­ним, безперервним, універсальним (суцільним) заходом. Системний підхід по відношенню до організації процесу внутрішнього аудиту пропонує визначення:

  • правового, регламентного, інформаційного та техніч­ного забезпечення;

  • мети, завдань, об 'єктів і суб 'єктів;

  • основних принципів організації, методології і професій­ної етики;

  1. основних етапів процесу аудиту;

  • системи методик проведення аудиту і принципів їхньої побудови;

  • структури і змісту контрольної інформації та основ­них напрямів її використання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]