Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
основи орг бух облiку.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
700.42 Кб
Скачать

3. Організація обліку резервного капіталу, додатково вкладеного капіталу

Резервний капитал - це сума резервів, створених відповідно до чинного законодавства і засновницьких документів за рахунок нерозподіленого прибутку.

Згідно з чинним законодавством резервний капітал створюється в розмірі, встановленому засновницькими документами, але не менше 25% статутного капіталу. Розмір щорічних відрахувань до резервного капіталу встановлюється засновницькими документами, але не менше 5% суми чистого доходу. Засоби резервного капіталу знаходяться в повному розпорядженні підприємства і можуть бути використані ним на покриття можливих збитків, непередбачених витрат, сплату боргів підприємства при його ліквідації.

Рішення про направлення коштів на формування резервного капіталу приймають на зборах засновників (акціонерів) і оформляють відповідним протоколом. На підставі цього документа в обліку відображається відповідне нарахування резерву.

Для узагальнення інформації про стан резервного капіталу використовують рахунок 43 «Резервний капітал». По кредиту рахунку відображається формування, по дебету - використання резервного капіталу.

Додатково вкладений капітал - це емісійний дохід, тобто сума, на яку вартість реалізації випущених акцій перевищує їх номінальну вартість. Таким чином, при розміщенні акції за ціною, вищою номінальної, в обліку на рахунку 421 "Емісійний дохід" відображається різниця-емісійний дохід.

Операції, які спричиняють збільшення додатково вкладеного капіталу:

  • розміщення акцій за ціною вище номінальної;

  • придбання акцій за ціною нижче номінальної;

  • продаж викуплених акцій за ціною вище ніж вартість придбання.

Проведені операції з акціями та отримання емісійного доходу підтверджуються відповідними документами.

4. Нерозподілений прибуток (непокритий збиток) і дивіденди

Нерозподілений прибуток - це частина прибутку, отримана від ведення господарської діяльності й накопичена з моменту створення підприємства. Нерозподілений прибуток зменшується на суму дивідендів, оголошених у звітному періоді, на суму відрахувань в резервний капітал.

Непокритий збуток - це сума непокритого збитку поточного року і минулих років.

Облік нерозподіленого прибутку ведуть на рахунку 44 " Нерозподілений прибуток".

Дивіденди - це частина чистого прибутку, розподілена між учасниками відповідно до їх участі в статутному капіталі.

В акціонерних товариствах дивіденди виплачують 1 раз на рік за підсумками року за рахунок прибутку, що залишається в розпорядженні підприємства. У товаристві з обмеженою відповідальністю дивіденди можуть виплачуватися в кінці кварталу, півріччя за рішенням зборів засновників.

З виплатою дивідендів пов'язані дві дати, які визначаються за рішенням зборів засновників або акціонерів:

  • дата оголошення дивідендів;

  • дата виплати дивідендів.

За рішенням зборів засновників дивіденди можуть бути також направлені на збільшення статутного капіталу. Така виплата призводить до зміни в структурі капіталу. В цьому випадку в бухгалтерському обліку зміна статутного капіталу за рахунок дивідендів відображається тільки після того, як підприємство внесло зміни до засновницьких документів.

Підтвердженням факту направлення прибутку на виплату дивідендів є протоколи зборів засновників (акціонерів), в яких визначається розмір оголошених дивідендів і рішення про подальшу їх сплату або направлення на збільшення статутного капіталу. На підставі вказаних документів дивіденди відображаються в обліку.

Контрольні запитання:

1. Яка структура власного капіталу?

  1. Як формується власний капітал на підприємствах різних організаційно - правових форм?

  2. Які джерела збільшення статутного капіталу акціонерного товариства?

4. Який порядок документального оформлення випуску акцій?

  1. З яких етапів складається реєстрація змін статутного капіталу підприємства?

  2. Як формується статутний капітал на підприємствах різних організаційно - правових форм?

7. Який порядок обліку резервного й додаткового капіталу?

Література: 2,3,4