Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
основи орг бух облiку.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
700.42 Кб
Скачать

3. Нормування праці , визначення чисельності облікового персоналу

Чисельність облікового персоналу безпосередньо залежить від структури підприємства, виду й обсягів діяльності. Чисельність праці бухгалтерського персоналу може встановлюватися згідно з Міжгалузевими нормативами чисельності працівників бухгалтерського обліку, затверджені наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 26 вересня 2003 р. N 269 (далі - Наказ №269) на підставі розрахунку норм часу на виконання бухгалтерських процедур.

Норми часу на виконання бухгалтерського обліку визначаються з урахуванням й інших факторів, шляхом застосування поправочних коефіцієнтів:

Кя - коефіцієнт, який враховує якість документації, з якою працює бухгалтер:

Кд.р. - коефіцієнт, який враховує необхідність перевірки розрахунків під час виконання робіт з бухгалтерського обліку і приймається рівним 1,1.

Нормативи чисельності розроблені залежно від трудомісткості, типового складу виконуваних робіт й розраховані залежно від факторів, що мають найбільший вплив на їх величину.

Загальна трудомісткість типового складу робіт, що виконуються працівниками бухгалтерського обліку, розраховується за формулою

н

Т = X Т (9.1)

і

де Тз - загальна трудомісткість типового складу робіт за рік;

Т - трудомісткість за типовими видами робіт з бухгалтерського обліку;

н - кількість видів робіт, що виконуються.

Трудомісткість за типовими видами робіт визначається за формулою

н

Т = X Тох V , (9.2)

і

де То- витрати часу на виконання конкретного типового виду роботи. Витрати часу (норма часу в годинах) наведені в Наказі №269; Уі - обсяг конкретного типового виду роботи, виконуваної за рік.

Визначення чисельності працівників бухгалтерського обліку здійснюють за формулою:

Тз

Н = К х Кклз, , (9.3)

Ф

Де Н - нормативна чисельність працівників бухгалтерського обліку, чол.;

Тз - загальна трудомісткість типового складу робіт;

Ф - річний фонд робочого часу одного працівника, год.;

К - коефіцієнт, що враховує заплановані невиходи працівників (відпустки,

хвороби тощо);

Ккn.з. - коефіцієнт, що враховує питому вагу робіт з бухгалтерського обліку та звітності, яка виконується на ПЕОМ, величину яких визначено методом дослідження:

Таблиця 9.2 - Значення коефіцієнту, що враховує застосування ПЕОМ

Питома вага робіт з бухгалтерського обліку та звітності, що виконуються на ПЕОМ, %

Менш е 70

71 -80

81 -90

91 -

95

96 - 100

Поправочний коефіцієнт

Кк.п.з.

1,3

1,2

1,1

1,05

1,0

Чисельність працівників бухгалтерського обліку визначають діленням загальної трудомісткості типового складу робіт на річний фонд робочого часу одного працівника і множенням на коефіцієнт, що враховує заплановані невиходи працівників (відпустки, хвороби тощо), як правило, він становить 1,15 і множенням на коефіцієнт, що враховує питому вагу робіт з бухгалтерського обліку та звітності, яка виконується на ПЕОМ.

Приклад розрахунку: загальна трудомісткість виконаних робіт 8000 людино-годин, річний фонд робочого часу одного працівника-2002 години, коефіцієнта невиходів працівників з причин відпусток, хвороби -1,15, коефіцієнт, що враховує питому вагу робіт з бухгалтерського обліку та звітності, яка виконується на ПЕОМ -1,3, чисельність працівників відділу бухгалтерського обліку становить

8000

х,15 х 1,3= 5,97.

2000

Згідно з розрахунком чисельність приймається - 6 працівників. Нормативи, наведені в Наказі №269, можна використовувати для нормування праці бухгалтерів, які виконують однотипні операції, що повторюються протягом певного часу.