Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова2013г..doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
345.6 Кб
Скачать

2.1. Як захистити себе від політичної маніпуляції під час політичних і виборчих компаній ?

«Брехун в кінцевому рахунку обманює самого себе»

М.Ганді [24,45]

Політичні маніпуляції безжальні, більшість політиків не цікавлить ваша зарплатня, ваші рідні і їх майбутне, саме методом залякування,наданням шокуючих повідомлень, роздмухування історичних протиріч, навіюванням «кращого майбутнього» і багато іншими методами навіювання, вони будуть нагатися зломити вас , заволодіти вашою свідомістю, мати до неї доступ щоб «засіяти своє зерно»,яке згодом запусте своє коріння на стільки глибоко, що ви навіть і не помітете, як настане день Виборів і проголосуєте за ту чи іншу політичну кампанію.Але оразу виникає питання,а чому ж вірити, за ким іти, якому з політиків віддати своє майбутнє? Щоб зарадити цьому, треба знати «систему» з середини, нижче вказана інформація, допоможе виборцю не піддатись впливу політичних маніпуляцій під час політичних і виборчих кампаній:

1. Цікавтесь політикою і не тільки під час виборів. 2. Щоб мати повне уявлення про кандидатів в депутати, які балотуються в одномандатних округах, чи програми політичних партій, необхідно користуватися різними інформаційними каналами. Чим більше Ви читаєте новин в Інтернеті, газетах, чим більше переглядаєте різних телеканалів та спілкуєтесь в соціальних мережах — тим ширшим є Ваше уявлення про реальні справи політиків та членів політичних партій, які балотуються в їх списках. 3. Критично ставтесь до будь-якої політичної реклами. Пам'ятаєте, професор Преображенський казав: «Не читайте до обіду радянських газет!». Можна лише додати, що окрім газет, небезпеку становлять і радіо і, особливо, телевізор. 4. Не голосуйте за політика, якого знаєте виключно на основі інформації, що отримали у вигляді політичної реклами. 5. He голосуйте за кандидата у депутати, який займається підкупом виборців або роздає занадто багато обіцянок, не підкріплених економічними підрахунками. 6. Відвідуйте зустрічі з кандидатами в депутати по вашому виборчому округу, представниками політичних партій, задавайте їм питання, які вас турбують як виборця, і оцінюйте наскільки конкретно вони на них відповідають та наскільки реально готові до вирішення ваших проблем. 7. Не голосуйте за тих, хто є причетним до корупційних дій, чиї статки мають сумнівйе походження, хто багато разів переходив з однієї партії до іншої, з однієї фракції в парламенті до іншої. 8. Не читайте провокаційні листівки та іншу поліграфічну агітаційну продукцію, яку анонімно вкидають у вашу поштову скриньку, що ображають честь і гідність кандидатів у депутати або містять сфабриковану інформацію. 9. Шукайте собі авторитетів. Завжди поруч з Вами є люди, яким ви довіряєте і які більш обізнані в політиці, ніж Ви. 10. Беріть участь у роботі громадських організацій. Організації громадянського суспільства — найважливіша ланка демократії. 11. Голосуйте за представників чинної влади лише в тому випадку, коли дійсно вважаєте, що вони покращили життя людей, зробили щось не тільки для себе, а й для розвитку країни [9,185]

Також існуют тести котрі допомагають вирохувати рівень сугестивності(навіюваності),(додаток 2) такий тест запропонував нам Єлісеєв О.П. «оценка суггестивности» [25,224-225]. Але для початку треба знати, визначення сугестії і її загальну характеристику [16,57].