Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки (экол) [біохімія] 14tnr.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
366.08 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ і науки УКРАЇНИ

Національний УНІВЕРСИТЕТ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Біохімія методичні вказівки до вивчення дисципліни та виконання контрольної роботи

для студентів напряму 6.040106 – "Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування"

заочної форми навчання

Схвалено

на засіданні кафедри

біохімії та екології

харчових виробництв.

Протокол № 6

від 25.12.2008 р.

Київ НУХТ 2009

Біохімія: Метод. вказівки до вивч. дисципліни та виконання контрольної роботи для студентів напряму 6.040106 – "Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування" заочної форми навчання / Уклад.: А.В.Котинський, А.І.Салюк – К.: НУХТ, 2009. – 22с.

Рецензент Н.О.Бублієнко, канд. техн. наук

Укладачі: А.В.Котинський,

А.І.Салюк, кандидати техн. наук

Відповідальний за випуск Л.В.Левандовський, д-р техн. наук

1. Загальні відомості

Біологічна хімія – це наука, що вивчає хімічний склад живих організмів і хімічні перетворення, які відбуваються у процесі життєдіяльності людини, тварин, рослин та мікроорганізмів.

Біохімічні процеси лежать в основі зберігання й переробки сировини всіх галузей харчової промисловості, біохімічного очищення стічних вод, біодеградації відходів різного походження, тому основи біохімічних знань необхідні майбутнім фахівцям з екології.

Надзвичайно велике значення має біохімія в удосконаленні технологічних процесів харчової промисловості, у створеннi нових рацiональних схем та принципiв переробки харчової сировини, одержанні високоякісних продуктів, у вирішенні екологічних проблем.

Предметом дисципліни є вивчення хімічного складу живих організмів, структури речовин, з яких вони побудовані, послідовності та взаємозв’язку хімічних процесів, що лежать в основі життєдіяльності живих організмів.

Метою викладання дисципліни є засвоєння студентами основних понять біохімії та біохімічних методів дослідження, біохімічних процесів, що відбуваються в живих організмах в процесі їх життєдіяльності, у сировині під час її зберігання та переробки.

Завдання дисципліни – підготувати студентів до вивчення спеціальних дисциплін, в основі яких лежать біохімічні процеси, а саме дисциплін, пов’язаних із вивченням процесів переробки рослинної і тваринної сировини в різних галузях харчової промисловості, біотехнології очищення стічних вод та біодеградації твердих відходів, а також інших природоохоронних технологій.

Дисципліна «Біохімія» базується на ряді фундаментальних дисциплін: “Неорганічна хімія”, “Органічна хімія”, “Аналітична хімія”, Фізична та колоїдна хімія.

Роль у навчальному процесі – формування теоретичних та прикладних знань майбутнього еколога.

Розподіл годин для вивчення дисципліни за навчальними планами наведено в таблиці.

Форма

навчання

Курс

Чверть (для денної форми навчання) або семестр

Кількість годин

Контроль навчальної роботи студентів

Всього

аудиторних занять

самостійної роботи

Індивідуальні завдання (кількість завдань і загальна кількість годин)

Підготовка до аудиторних занять

Лекційні

Практичні (семінарські)

Лабораторні

Реферати, розрахункові, графічні, розрахунково-графічні роботи

Курсові проекти

(роботи)

Контрольні роботи

Модульний (кількість модулів у кожній чверті)

Підсумковий (чверть або форма контролю)

Денна

ІІІ

3, 4

270

48

48

174

3 чв. – 1

4 чв. – 3

іспит

Заочна

ІІІ

270

12

12

1/20

226

іспит

Скорочена

Друга вища освіта

Для студентів заочної форми навчання лекції є настановними, їх призначення – визначити основні напрями вивчення теоретичного матеріалу; роз’яснити будову речовин і найбільш важливі біохімічні процеси, що відбуваються у живому організмі; зорієнтувати студентів щодо самостійного вивчення дисципліни.

Після настановних лекцій студент виконує лабораторні роботи для закріплення теоретичного матеріалу та засвоєння основних біохімічних методів дослідження. Виконані лабораторні роботи зараховуються після співбесіди з викладачем.

У період між настановними лекціями та іспитом студент виконує одну контрольну роботу, яка реєструється на кафедрі і перевіряється викладачем до іспиту з біохімії. Після успішної співбесіди з контрольної роботи та зарахування лабораторних занять студент допускається до складання іспиту з теоретичного курсу згідно з робочою програмою.