Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації з Укр.мови. Науменко, Ла...doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
211.46 Кб
Скачать

39

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

УКРАЇНСЬКА МОВА (ЗА ПРОФЕСІЙНИМ СПРЯМУВАННЯМ)

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

до підготовки та проведення

практичних занять з дисципліни

для студентів усіх спеціальностей

денної форми навчання

СХВАЛЕНО

на засіданні кафедри

українознавства

Протокол №16

від 23 травня 2006 р.

Всі цитати, цифровий та фактичний матеріал, бібліографічні відомості перевірені. Написання

одиниць відповідає стандартам

Зав. кафедри _________________

23 травня 2006 р.

Київ нухт 2006

УДК 811.161.2-38 (076)

Українська мова (за професійним спрямуванням): Метод. рекомендації до підготовки та проведення практичних занять з дисципліни для студ. усіх спец. ден. форми навч. / Уклад. Н.В.Науменко, Л.І.Галузинська. – К.: НУХТ, 2006. – 39 с.

Укладачі: Н.В.Науменко, канд. філол. наук

Л.І.Галузинська

Відповідальний за випуск В.О.Колосюк, канд. іст. наук, доц.

ВСТУП

Мова – явище суспільне, вона живе, розвивається й функціонує в суспільстві, оскільки є засобом спілкування людей. Форма існування мови – мовлення, тобто різноманітне використання мови людьми в усіх сферах громадського й особистого життя.

Сучасна українська літературна мова є однією з важливих форм організації свідомості народу. Вона втілює багатовікове надбання життєвого досвіду мільйонів людей, який виявляється в культурі усного й писемного мовлення в різних сферах суспільного побуту, під час вирішення різноманітних інтелектуальних і практичних завдань, що постають перед кожною людиною.

Нині, в період активної розбудови української державності, до майбутніх фахівців ставляться високі вимоги, які полягають не лише в досконалому знанні фаху, а й у рівні володіння українською мовою, вільному користуванню нею в усіх галузях. Вдумлива робота з навчальними посібниками, словниками, уважне ставлення до кожного слова, щоденні вправи для розвитку мовних навичок – запорука успіху у вивченні української мови професійного спрямування.

Мовна культура є основною ознакою загальної культури людини. Вона істотно впливає на рівень творчого потенціалу фахівця, є вагомим чинником його професійної майстерності; виявом мовної культури у майбутній професійній діяльності стають знання наукового та офіційно-ділового стилю. Вміння спілкуватися мовою професії сприяє засвоєнню спеціальних дисциплін, підвищує ефективність праці, допомагає орієнтуватися у професійній діяльності та ділових контактах.

Пропоновані методичні рекомендації, адресовані студентам усіх спеціальностей денної форми навчання, допоможуть правильно організувати самостійну роботу з підготовки до практичних занять з дисципліни “Українська мова (за професійним спрямуванням)”. Крім загальних рекомендацій, вони містять також зразки тестових завдань за різними темами курсу.

1. Загальні відомості

Предметом вивчення дисципліни “Українська мова (за професійним спрямуванням)” є мова фахової галузі, представлена двома функціональними стилями (науковим та офіційно-діловим), вимоги до складання й оформлення наукових і ділових документів.

Мета дисципліни – ознайомити студентів із нормами сучасної української мови в професійному спілкуванні, підвищити загальну та мовну культуру майбутніх спеціалістів харчової промисловості, сформувати практичні навички професійного усного й писемного спілкування, а також виховувати студентів як носіїв української мови.

Завдання дисципліни – допомогти студентам опанувати лексичні, орфоепічні, граматичні й стилістичні норми сучасної української мови, сформувати в них базовий рівень володіння професійною мовою для засвоєння матеріалу галузевих дисциплін, а також навчити їх основ наукової роботи та ведення ділової документації.

У результаті вивчення й засвоєння основних положень дисципліни “Українська мова (за професійним спрямуванням)” студент повинен:

Знати:

  • етапи розвитку української літературної мови, становлення фахової термінології;

  • державний стандарт на оформлення ділових документів та вимоги до композиції наукових робіт;

  • основні мовні засоби й прийоми нормування наукових текстів і ділової документації.

Уміти:

  • володіти нормами літературної мови;

  • користуватися всіма її засобами незалежно від умов спілкування, мети й змісту мовлення;

  • користуватися фаховими монографічними, навчальними та довідковими виданнями, різними видами словників;

  • вести наукові дослідження в обраній галузі;

  • складати різні ділові документи.