Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KURSOVA.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
437.76 Кб
Скачать

1.3 Загальний вигляд виробу

2. Технологічний процес

2.1 Опис технологічного процесу

Технологічний процес – порядок послідовно виконуваних операцій які потрібно виконати для перетворення вихідного матеріалу в готовий виріб, враховуючи контроль якості, зберігання та транспортування. Виробничий процес охоплює всі роботи, які забезпечують виготовлення виробів потрібної якості а саме проектування, основне виробництво, технічне й матеріальне обслуговування, технологічний процес являє сукупність всіх операцій по виготовленню дверного блоку.

Дверні полотна щитової і рамкової конструкції виготовляють переважно на спеціальних деревообробних підприємствах але разом з тим на деяких будівництвах і в цілях швидкого забезпечення їх столярними виробами дверні полотна виготовляють на місці, застосовуючи нестандартне обладнання.

Типовою схемою технологічного процесу виготовлення дверних блоків з рамковими дверними передбачено, що розкрій пиломатеріалів на заготовки буде вестись на кругло пильних верстатах, а фрезерування-на фугувальному і чотитьохсторонньому поздовжньо-фрезерному верстаті.

Гнізда в вертикальних брусках вибирають за допомогою ланцюговодовбального верстата. Для нарізки шипів використовують шипорізний верстат. Вибирання профілів, вибирання потемків і інших операцій виконують на фрезерному верстаті.

Попереднє складання виробів з підгонкою деталей виготовляється на робочому місці, а кінцеве складання в складальному верстаті. По периметру двері обробляють на форматному верстаті.

При відсутності вище указаних верстатів деталі дверей обробляють на комбінованих верстатах електрифікованим або ручним інструментом.

Порядок обробки вертикального бруска рамкових дверей, маючи розмір 44х94х200мм. Припуск на фрезерування і фугування шпилькових порід повинен бути 5,5мм, а на торцювання з двох сторін по довжині деталей - 40мм. Таким чином розміри бруска в заготовці складають 44х6х94х6+6х2000+40 або 50х100хх240мм. Виходячи з цих розмірів, беруть дошку товщиною 50мм. і розмічають довжину і ширину бруска, після чого його випилюють електропилою або лучковою пилою.

Після випилення брусок обробляють з чотирьох сторін електрорубанком або рубанком і фуганком. При струганні потрібно слідкувати за тим, щоб брусок був прямокутний і не мав кривизни і перекосів. На проструганому бруску кутником, рейсмусом розмічають гнізда під шипи, для чого брусок кромкою до верху кладуть на стіл і з допомогою кутника олівцем наносять на кромці лінії.

Бруски розмічають так: відмірявши від торця бруска на 20мм, олівцем наносять лінію 1; відмірявши 32мм, наносять лінію 2; на відстані 140см від другої лінії наносять лінію 3. Після цього, вимірявши необхідні відстані, наносять лінію 4,5,6,7 і 8. Потім на торцях бруска на відстані 12мм. від кожного ребра наносять лінії 12,13.

Перетин поперечних і повздовжніх утворюються гнізда 9 на кромці: Вибирають гнізда долотом, слідкуючи за тим, щоб долото не виходило за межі розмітки. Цю операцію можна проводити електродовбачем зачищаючи поверхню гнізд стамескою. Необхідно слідкувати за точністю вибирання гнізда. Якщо гніздо виходить більшого розміру, шип буде сідати не щільно, при меншому розмірі гнізда шип не ввійде в нього.

Потім в бруску шпунтубелем вибирають паз, а рубанком профіль. Після виготовлення брусків і тахель двері двері попередньо складають.

Після попереднього складання і підгонки двері розбирають, змазують шипи і проушени клеєм, а потім знову збирають і обтискають в складальному верстаті. Додатково в кутах на клею ставлять нагелі.

Бруски коробки також складають на клею і кріплять на кутах нагелями. Правильність складання, коробок перевіряючи діагональність лінійкою або кутником, складені двері полотна повинні мати по периметру на обробку фуганком, електрорубанком 2...3мм. на сторону.

Дверні замки рекомендується врізати на висоті 1000мм. від низу полотна вручну або механізованим інструментом. Розмічають гнізда за допомогою кутника або шаблона П. Е. Кускова, виготовленого з деревини і фанери. Верхню планку шаблона роблять із фрезерованої дошки товщиною 10...12мм, а бокові із фанери. Бокові планки прибивають до верхньої цвяхами.

При розмітці гнізда під замок шаблон надівають на кромку дверей, так щоб горизонтальна вісь його знаходилась на відстані 1000мм. від низу дверей, після чого олівцем розмічають гніздо і положення замкової щілини. Потім долотом вибирають гніздо і висвердлюють замкову щілину. Гніздо під замок можна вибирати на горизонтально-свердлильному верстаті, або електросвердлом і електродовбачем за декілька прийомів.

В коробці необхідно вибрати стамескою місце для заповнення планки. Його відзначають прикладаючи планку до бруска коробки і обводячи до контуру олівцем.

Замки врізають в вертикальні бруски рамкових дверей, вище чи нижче середнього горизонтального бруска. Врізати замки напроти середніх брусків не допускається, так як при цьому пошкоджується міцність шипового з`єднання.

Потім підганяють дверне полотно до коробки, підчищаючи при необхідності окремих місць.

На спеціальний стіл або верстак кладуть складену коробку, і двері щільно підганяють до четверті коробки таким чином, щоб вони лежали врівень з кромкою коробки. Після підгонки дверей мають мати двох міліметровий зазор між зв`язкою і четвертю коробки, необхідний для нормальної експлуатації дверей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]