Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KURSOVA.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
437.76 Кб
Скачать

3. Забезпечення сировиною та матеріалами

Дверні полотна щитової і рамкової конструкції виготовляють переважно на спеціальних деревообробних підприємствах але разом з тим на деяких будівництвах і в цілях швидкого забезпечення їх столярними виробами дверні полотна виготовляють на місці, застосовуючи нестандартне обладнання. Типовою схемою технологічного процесу виготовлення дверних блоків з рамковими дверними передбачено, що розкрій пиломатеріалів на заготовки буде вестись на круглопильних верстатах, а фрезерування-на фугувальному і чотитьохсторонньому поздовжньо-фрезерувальному верстаті. Гнізда в вертикальних брусках вибирають за допомогою ланцюговодовбального верстата. Для зарізки шипів використовують шипорізний верстат. Вибирання профілів, вибирання потемків і інших операцій виконують на фрезерному верстаті.

Попереднє складання виробів з підгонкою деталей виготовляється на робочому місці, а кінцеве складання в складальному верстаті. По периметру двері обробляють на форматному верстаті.

При відсутності вище указаних верстатів деталі дверей обробляють на комбінованих верстатах електрофікованим або ручним інструментом.

Порядок обробки вертикального бруска рамкових дверей, маючи розмір 44х94х200мм. Припуск на фрезерування і фугування шпилькових порід повинен бути 5,5мм, а на торцювання з двох сторін по довжині деталей - 40мм. Таким чином розміри бруска в заготовці складають 44х6х94х6+6х2000+40 або 50х100х240мм. Виходячи з цих розмірів, беруть дошку товщиною 50мм. і розмічають довжину і ширину бруска, після чого його випилюють електропилою або лучковою пилою.

Після випилення брусок обробляють з чотирьох сторін електрорубанком або рубанком і фуганком. При струганні потрібно слідкувати за тим, щоб брусок був прямокутний і не мав кривизни і перекосів. На проструганому бруску кутником, рейсмусом розмічають гнізда під шипи, для чого брусок кромкою до верху кладуть на стіл і з допомогою кутника олівцем наносять на кромці лінії. Бруски розмічають так: відмірявши від торця бруска на 20мм, олівцем наносять лінію 1; відмірявши 32мм, наносять лінію 2; на відстані 140см від другої лінії наносять лінію 3. Після цього, вимірявши необхідні відстані, наносять лінію 4,5,6,7 і 8. Потім на торцях бруска на відстані 12мм. від кожного ребра наносять лінії 12,13.

Перетин поперечних і повздовжніх утворюються гнізда 9 на кромці: Вибирають гнізда долотом, слідкуючи за тим, щоб долото не виходило за межі розмітки. Цю операцію можна проводити електродовбачем зачищаючи поверхню гнізд стамескою. Необхідно слідкувати за точністю вибирання гнізда. Якщо гніздо получається більшого розміру, шип буде сідати не щільно, при меншому розмірі гнізда шип не ввійде в нього.

3.1 Розрахунок норм витрат деревних та облицювальних матеріалів

Графи №1,2,3,4,5,6,7,8 основні дані деталі, специфікації та документація.

Графа №9 одиниці виміру м3 або м2.

Графа №10 визначається:

  • якщо матеріал вимірюється в м3 і визначається: графа №10 = гр.№5*гр.№6*гр.№7*гр.№8.

  • якщо у м2, то графа №10 = гр.№5*гр.№6*гр.№7.

Розміри в графах №6,7,8 приведені в мм. Для розрахунків їх потрібно перевести в метри.

В графах №11,12,13 – сумарні припуски по довжині, ширині і товщині до яких додаються графи №6,7,8 і утворюються графи №14,15,16.

В графу №17 записуються розрахунки отримані з добутку граф №5,14,15,16.

В графу №18 вписують стандартні коефіцієнти.

Графу №19 визначають множенням граф №17 на №18.

В графу №20 записують коефіцієнт корисного виходу.

В графу №21 записують добуток граф №19 на №20 і цей показник вимірюється в м3 або м2.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]