Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZVIT_YaNA_POVNISTYu_GOTOVIJ 2_2.doc
Скачиваний:
165
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.15 Mб
Скачать

Загальні висновки і пропозиції

Дослідивши особливості бухгалтерського обліку, аналізу та аудиту доходів від іншої операційної діяльності на ПАТ «Кондитерська фабрика «Лагода», можна зробити такі висновки.

Облік доходів від іншої операційної діяльності ведеться на рахунку 71 «Інший операційний дохід», який призначено для узагальнення інформації про інші доходи від операційної діяльності у звітному періоді, крім доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг).

В роботі було складено Книгу господарських операцій з обліку доходів від іншої операційної діяльності ПАТ «Кондитерська фабрика «Лагода» за вересень 2013 року, схеми рахунків, головну книгу, а також оборотно-сальдову відомість та баланс.

Здійснивши аналіз діяльності ПАТ «Кондитерська фабрика «Лагода» за 2011-2012 роки, можна зробити наступні висновки.

Практично всі основні показники діяльності ПАТ «Кондитерська фабрика «Лагода» в 2012 році збільшились порівняно з 2011 роком, окрім інших операційних доходів, які зменшились на 27284 тис. грн., або на 40,75%, а також інших доходів, які зменшились на 87835 тис. грн., або на 21,87%.

Зростання чистого прибутку в 2012 році порівняно з 2011 роком є позитивною тенденцією в діяльності підприємства.

Провівши аналіз ліквідності балансу ПАТ «Кондитерська фабрика «Лагода», було з’ясовано, що він був не повністю ліквідним як в 2011 році, так й в 2012 році. Аналіз розрахованих показників ліквідності показав, що підприємство характеризується недостатнім рівнем платоспроможності, що визвано підвищенням рівня залежності підприємства від короткострокових позичених коштів.

Провівши аналіз показників рентабельності ПАТ «Кондитерська фабрика «Лагода» за 2011-2012 рр., було з’ясовано, що вони збільшились в 2012 році порівняно з попереднім. Це є позитивною тенденцією в діяльності підприємства.

Аналіз показників фінансової стійкості показав, що ПАТ «Кондитерська фабрика «Лагода» не є фінансово стійким підприємством. Низьке значення коефіцієнту фінансової стабільності свідчить про низьку фінансову стабільність ПАТ «Кондитерська фабрика «Лагода» в 2011-2012 роках. Проте розрахувавши тип фінансової стійкості, було з’ясовано, що в 2011 році підприємство мало нормальну фінансову стійкість, а на кінець 2012 року – абсолютну.

Найбільшу частину у структурі витрат та відрахувань ПАТ «Кондитерська фабрика «Лагода» в 2012 р., як й в 2011 році, займала собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг), а найменшу – податок на прибуток та витрати на збут.

Збільшення показників прибутку ПАТ «Кондитерська фабрика «Лагода» в 2012 році порівняно з попереднім роком є позитивною тенденцією в діяльності підприємства.

Провівши аналіз доходів від іншої операційної діяльності ПАТ «Кондитерська фабрика «Лагода» за 2011-2012 роки, в роботі було зроблено висновок про те, що їх зниження є не бажаним для підприємства. Тому в майбутньому ПАТ «Кондитерська фабрика «Лагода» необхідно здійснювати певні заходи щодо збільшення розмірів доходів від іншої операційної діяльності.

На ПАТ «Кондитерська фабрика «Лагода» аудиторською фірмою «Сапа-Аудит» був проведений аудит доходів від іншої операційної діяльності, за результатами якого в роботі було виявлено, що дані щодо доходів від іншої операційної діяльності на підприємстві є достовірними, підтверджуються обліковими даними та первинними документами, їх облік ведеться на підприємстві відповідно до законодавства і не містить помилок і порушень. Тому підприємству був наданий умовно-позитивний висновок.

Для вдосконалення контролю доходів від іншої операційної діяльності на ПАТ «Кондитерська фабрика «Лагода» керівнику підприємства необхідно посилити контроль за своєчасністю надходження до бухгалтерії підприємства первинних документів.

Раціонально побудована система внутрішнього контролю надає змогу не лише виявити недоліки в досліджуваних процесах, а й вживати заходів щодо їх своєчасного та швидкого усунення.

Отже, система бухгалтерського обліку на ПАТ «Кондитерська фабрика «Лагода» добре організована і діє досить ефективною, проте на підприємстві необхідно посилити контроль за документами та їх зберіганням.

На ПАТ «Кондитерська фабрика «Лагода» робочі місця працівників бухгалтерії та умови праці цілком безпечні та відповідають вимогам санітарних норм. Проаналізувавши умови праці на ПАТ «Кондитерська фабрика «Лагода» на робочому місці головного бухгалтера, у роботі було визначено, що дане робоче місце відповідає допустимим умовам праці і параметри трудового процесу можна віднести до II класу. На робочому місці відсутні такі виробничі фактори, як пил, вібрація, важкість праці (піднімання та переміщення вантажу), вимушений нахил корпусу та деякі показники напруженості праці не пов'язані зі специфікою роботи на даній посаді.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]