Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZVIT_YaNA_POVNISTYu_GOTOVIJ 2_2.doc
Скачиваний:
165
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.15 Mб
Скачать

Розділ III Охорона праці

3.1 Загальний стан охорони праці на пат «Кондитерська фабрика «Лагода»

Обов'язок по забезпеченню безпечних і нешкідливих умов праці на ПАТ «Кондитерська фабрика «Лагода» покладена на генерального директора підприємства. Виконання цього обов'язку вимагає від нього точного дотримання вимог нормативних актів (інструкцій, правил, стандартів) з охорони праці, розроблених на державному міжгалузевому і галузевому рівнях.

Служба охорони праці ПАТ «Кондитерська фабрика «Лагода» виконує такі функції:

проводить оперативно-методичне керівництво роботою з охорони праці;

розробляє ефективну цілісну систему управління охороною праці, а також комплексні заходи щодо забезпечення встановлених нормативів умов праці;

забезпечує всіх працюючих правилами, нормами, інструкціями тощо;

проводить вступний інструктаж з особами, що приймаються на роботу;

веде облік та аналіз нещасних випадків, профзахворювань, аварій, а також збитків від них;

організовує проведення паспортизації цехів, дільниць, робочих місць щодо відповідності їх вимогам охорони праці;

готує статистичні звіти з охорони праці;

бере участь у розслідуванні нещасних випадків та аварій.

наказів та розпоряджень стосовно охорони праці.

Працівники служби охорони праці мають право на свій розсуд відвідувати будь-яке робоче місце, перевіряти стан безпеки, вимагати від посадових осіб відсторонення від роботи працівників, що не пройшли медогляд, навчання, інструктаж тощо подавати керівнику підприємства подання про притягнення до відповідальності працівника, винного в порушенні правил безпеки.

Інструктажі по вивченню правил безпечних прийомів і методів праці займають важливе місце в комплексі заходів, що впроваджуються на підприємстві.

Умови трудового договору не можуть містити положень, які відповідають законодавчими та іншим нормативам актам про охорону праці. При укладанні трудового договору громадян має бути проінформований власником під розписку про умови праці на підприємстві, наявність на робочому місці небезпечних факторів. Забороняється укладання трудового договору з громадянином, якому за медичним висновком протипоказана запропонована робота.

Всі працівники ПАТ «Кондитерська фабрика «Лагода» підлягають обов’язковому соціальному страхуванню власником від нещасних випадків і професійних захворювань.

Страхування здійснюється в порядку і на умовах, що визначаються законодавством і колективним договором. Із фонду соціального страхування здійснюються виплати сум, що належать потерпілому працівникові за період його тимчасової непрацездатності.

І разі виникнення на підприємстві надзвичайних ситуацій власник зобов’язаний прийняти всі заходи щодо ліквідації їх наслідків, а при необхідності – залучати аварійно-рятувальні формування.

Фінансування заходів з охорони праці на підприємстві здійснюється його власником.

3.2. Стан охорони праці на робочому місці

На ПАТ «Кондитерська фабрика «Лагода» робочі місця працівників та умови праці цілком безпечні та відповідають вимогам санітарних норм. На підприємстві всі робочі місця оснащені пристроями денного світла, вентиляційними відводами, температура підтримується постійною, що відповідає вимогам.

Дослідження стану охорони праці на ПАТ «Кондитерська фабрика «Лагода» будемо проводити на прикладі робочого місця бухгалтерів. Приміщення відділу бухгалтерського обліку знаходиться на першому поверсі.

Робота бухгалтерів відноситься до категорії легкої - 1а, оскільки проводиться сидячи і не вимагає фізичної напруги.

Площа приміщення бухгалтерського відділу складає 54 кв.м, де працює 6 бухгалтерів, зокрема 2 бухгалтери працюють у суміжному кабінеті –площею 12 кв.м., тобто це старший та головний бухгалтери.

Розглянемо розміщення робочих місць бухгалтерів площею 54 кв.

Прямоугольник 7Прямоугольник 12Прямоугольник 13

№1

№6

Прямоугольник 6

№3

№2

№4

№5

вхід

Рис.3.1. Схема розташування робочих місць в відділі бухгалтерського обліку

Кожен бухгалтер забезпечений персональним комп’ютером, в відділі в наявності є 2 принтери, сканер, 2 ксерокси, факс, телефони.

Специфіка роботи працівника бухгалтерії потребує переважно сидячого його положення упродовж робочого дня. Основний параметр, що впливає на зручність роботи, — висота столу. Оптимальне її значення — 72,5 см. Найкращим варіантом є стіл з функцією можливого регулювання. Стіл також повинен мати достатній внутрішній об’єм. Для цього ширина його має бути не менш ніж 70 см, а висота простору під столом — не менш ніж 60 см. Щоб забезпечувалася стійкість столу, він має бути важким. Площа столу безпосередньо пов’язана з поняттям робочого простору. Середня зона охоплення рук людини становить 35—45 см. Близькій зоні відповідає область, яку може охопити рука з притуленим до тулуба ліктем, далекій зоні — область випрямленої руки.

Стілець чи крісло повинні забезпечувати фізіологічно раціональну позу. Такій вимозі відповідають стільці чи крісла, що мають підлокітники, здатні обертатися та мають регулятор висоти, кута нахилу спинки й відстані спинки від краю сидіння.

Параметри стільця визначаються так: розмір сидіння — не менш як 40 * 40 см; кут нахилу — від 15 до 5° (назад); висота сидіння — 40—55 см; довжина підлокітників — не менш як 25 см; ширина підлокітників — 5—7 см; висота підлокітників до сидіння — 22—28 см, відстань між підлокітниками — 50 см.

Праця бухгалтерів пов'язана з комп'ютерами, а відповідно, і з додатковими шкідливими чинниками, так як робота з комп'ютерами звичайно пов'язана з підвищеним нервово-психічним напруженням. Причинами цього є: переробка великих обсягів інформації; необхідність підтримання ритму інтелектуальної діяльності.

Таким чином, можна зробити висновки, що вимоги до приміщень для експлуатації ПЕОМ в бухгалтерії ПАТ Кондитерська фабрика «Лагода «» відповідають нормам.

Санітарно-гігієнічні заходи щодо охорони праці передбачають дослідження впливу виробничих факторів на людину та встановлення допустимих значень цих факторів на робочих місцях, визначення конкретних параметрів виробничих факторів на робочих місцях, а також відповідності умов на робочих місцях вимогам нормативних документів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]