Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
teoriya.doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
3.53 Mб
Скачать

Системи обробки тексту

Вивчаючи стандартні програми з комплекту ОС Windows9.x/ME/2000/XPми навчилися користуватисяWindows-додатками до яких відносяться програми Калькулятор,Paint,Media…, доступ до яких відкривається з головного меню: кнопкаПуск,Программы,Стандартные.

До пакету програм-додатків OC Windows, які встановлюються на комп’ютер разом з операційною системою, також входить простий у використанні текстовий редакторБлокнот(рис. 1), який має досить обмежений набір функцій для обробки текстової інформації.

Рис. 1. Вікно текстового редактора Блокнот

Текстовий редактор– це програма або модуль, вбудований в іншу програму, яка служить для опрацювання тексту.

Значно більші можливості, щодо обробки текстів, є у програм текстових процесорів.

Текстовий процесор –це програма, що робить можливим створення текстового документу, введення, редагування і форматування тексту, дозволяє переглядати текстові документи в Інтернеті за допомогоюWeb-оглядача, створювати електронні листи (E-mail) та виконувати багато інших складних операційформатування(внесення змін, які стосуються оформлення) текстового документу.

Проміжною, між текстовими редакторами і текстовими процесорами, є програма WordPad (рис. 2), яка теж постачається разом з ОСWindows9.x/ME/2000/XPта має, порівняно з додатком Блокнот, більше засобів обробки текстової інформації.

Рис. 2. ВікнопрограмиWordPad

Крім MS Word, популярними текстовими процесорами є такожЛексикон,WordPerfect.

Однак, для підготовки до друку великих за обсягом матеріалів: публікацій, книг, газет, журналів згадані вище програми-додатки та текстові процесори не досить досконалі. Для таких цілей застосовуються інші програми, так звані видавничі системи.

Видавнича система– це програма, за допомогою якої можна створювати високоякісні оригінал-макети, що містять текст і графічні зображення для тиражування у друкарні.

З видавничих систем найпопулярнішими та найдоступнішими для роботи на персональному комп’ютері (ПК) програмами є PageMaker,QuarkXPress,VenturaPublisher.

Текстовий процесор microsoft word

Основне призначення Word– це професійне створення, редагування та форматування текстових документів. Програма зручна для роботи з великими документами, тому що в ній є безліч засобів для опрацювання текстів: створення колонтитулів, ієрархічних заголовків, змісту, виконання вставки до тексту малюнків, математичних формул і таблиць, є можливість перевіряти правопис, складати зміст, виконувати перенос слів тощо.

В даних методичних рекомендаціях будуть розглянуті основні принципи роботи користувача ПК у створенні та обробці текстового документу за допомогою текстового процесора Microsoft Word (русифікованих версій9.x/ME/2000/XP) та надані рекомендації до його використання.

Завантажити програму MS Word:

Головне меню,кнопка Пуск, Программы, Microsoft Word.

Вікно документуMs Word

Після запуску Word на екрані ПК перед користувачем з’являється електронна версія чистого аркуша (листка) в обрамленні елементів керування: панелей, кнопок, написів тощо, який за замовчуванням називаєтьсяДокумент1.

Документ– це вигляд того, що ми бачимо на екрані комп’ютера, працюючи вMSWord, це текст, який ми створюємо; редагуємо; режими форматування, які ми застосовуємо та кінцевий результат у вигляді документу, роздрукованого на принтері.

Але, крім того, документ – це файл, який зберігається на диску, для того, щоб його можна було викликати, відкривати, редагувати, друкувати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]