Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції_MathCAD_на друк3.doc
Скачиваний:
173
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
2.23 Mб
Скачать

Лекція 5. Програмування засобами MathCad.

План.

5.1. Створення програми.

5.2. Створення програмного модуля (Add line).

5.3. Розробка та редагування програми.

5.4. Локальне присвоєння (←).

5.5. Умовні оператори (if, otherwise).

5.6. Оператори циклу (for, while).

5.7. Оператори break, continue, return.

5.8. Виведення результатів обрахунків із програми.

5.9. Контрольні запитання.

Розділ „Програмування” займає особливе місце в системі MathCAD. При початковому вивченні цей розділ взагалі не потрібний. Величезні можливості MathCAD дозволяють вирішувати велику кількість завдань без використання програмування, і як правило, декількома способами. Але є клас завдань, які неможливо вирішити без програмування. Це завдання, в яких частину документа з декількох або багатьох операторів потрібно виконати багаторазово. У таких випадках документ повинен складатися з окремих підпрограм, об'єднаних у єдину “головну” програму. Використання розділу „Програмування” дозволяє записати в MathCAD програми будь-якої складності.

Програмування в MathCAD надзвичайно наглядне й зрозуміле, тому що програма являє собою послідовність формул. Надалі програмами будемо називати не всі звичайні MathCAD -документи, а тільки ті з них, які написані з використанням панелі програмування. Основні оператори програмування розташовані на панелі Programming Toolbar (Панель програмування), що викликається відповідною кнопкою математичної панелі. Використовувати панель програмування необхідно в тому випадку, коли здійснюється багаторазове обчислення будь-яких частин документа.

5.1.Створення програми.

Для вставки програми в документи MathCAD існує спеціальна панель інструментів Programming (Програмування), яку можна викликати на екран за допомогою кнопки Programming Toolbar на панелі Math (Математика)(Рис. 17).

.

Рис. 17. Панель програмування.

Більшість кнопок цієї панелі створено у вигляді текстового подання операторів програмування, щоб легко зрозуміти їх зміст.

Основними інструментами роботи в MathCAD є математичні вирази, змінні та функції. Нерідко записати формулу в один рядок не вдається. Призначення програмних модулів саме й полягає у записі виразів, змінних і функцій у кілька рядків, часто із застосуванням специфічних програмних операторів.

Програмування має ряд значних переваг, які в багатьох випадках роблять документ MathCAD більш зручним для читання:

  • можливість застосування циклів та умовних операторів;

  • простота створення функцій і змінних, які потребують декількох простих кроків;

  • можливість створення функцій, що містять закритий для іншого документа код, включаючи переваги використання локальних змінних та обробку помилок.

5.2. Створення програмного модуля (Add line).

Для створення програмного модуля (Рис. 18) потрібно виконати наступні дії:

  • ввести частину виразу, що буде перебувати ліворуч від знаку присвоєння й сам знак присвоєння;

  • на панелі програмування натиснути кнопку Add Line (Додати лінію);

  • якщо приблизно відомо, скільки рядків матиме програма, можна створити потрібну кількість ліній повторним натискання кнопки Add Line;

  • в створених заповнювачах ввести бажану програмну, використовуючи програмні оператори.

Після того як програмний модуль повністю визначений і всі заповнювачі заповнені, функція може використовуватись звичайним способом, як в числових так і в символьних розрахунках.

Рис. 17. Програмування функції користувача.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]