Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції_MathCAD_на друк3.doc
Скачиваний:
173
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
2.23 Mб
Скачать

5.3. Розробка та редагування програми.

Вставити рядок програм у вже створену програму можна в будь-який момент за допомогою тієї ж самої кнопки Add Line (Додати лінію). Для цього варто попередньо помістити на потрібне місце у середині програмного модуля лінії введення. Наприклад, розташування лінії введення на рядку показаному на Рис. 19. (Приклад 1), приведе до появи нової лінії з місцезаповнювачем перед цим рядком. Якщо виділити рядок не цілком, а лише його частину, то це вплине на положення в програмі нового рядка програми, як на Рис. 19. (Приклад 2). Якщо пересунути вертикальну лінію з початку рядка на її кінець, то нова лінія з заповнювачем з’явиться після рядка, як показано на Рис. 19. (Приклад 3).

Рис. 19. Вставка рядків (Add Line).

5.4. Локальне присвоєння (←).

Мова програмування MathCAD дозволяє створювати в середині програмних модулів локальні змінні, які “не видно” ззовні, з інших частин документа. Присвоювання в межах програм, на відміну від документів MathCAD, здійснюється за допомогою оператора Local Definition (локальне присвоєння), який можна вставити натисканням кнопки із зображенням стрілки (←) на панелі Programming (Програмування).

Примітка

Ні оператор присвоєння :=, ні оператор виведення = у межах програми не застосовуються. Розглянемо приклад: Змінна z існує тільки всередині програми, виділеної вертикальною лінією. З інших місць документа одержати її значення неможливо (див. Рис. 20.).

Рис. 20. Локальне присвоєння.

5.5. Умовні оператори (if, otherwise).

Умовний оператор if складається з двох частин. Праворуч від ключового слова if записується логічний вираз (умова), який потрібно перевірити. Якщо він справджується, то виконується вираз ліворуч від оператора if. Якщо логічний вираз не виконується – нічого не відбувається, а виконання програми продовжується переходом до її наступного рядка. Вставити умовний оператор у програму можна в такий спосіб:

  • введіть ліву частину виразу та оператор присвоєння;

  • створіть наступний рядок програмного коду, натисканням на панелі Programming (Програмування) кнопки Add Line (Додати лінію);

  • натисніть кнопку умовного оператора if;

  • праворуч від умовного оператора if введіть умову. Користуйтесь логічними операторами, вводячи їх з панелі Boolean (Булеві оператори);

  • вираз який повинен виконатись, якщо умова істина, введіть ліворуч від оператора if;

  • якщо в програмі передбачені додаткові умови, додайте в програму ще один рядок натисканням кнопки Add Line (Додати лінію) та введіть їх в такий же спосіб, використовуючи оператор if або otherwise.

Оператор otherwise використовується з одним або декількома операторами if і вказує на вираз, що буде виконуватись, якщо жодна з умов не виконується (див. Рис. 21.).

Рис. 21. Варіанти запису оператора if в MathCAD.

5.6. Оператори циклу (for, while).

Найважливішим елементом програмування, крім умовного оператора, є оператор циклу. У звичайному MathCAD-документі використання дискретної змінної фактично аналогічне застосуванню оператора циклу. MathCAD обчислює вирази зверху вниз і переходить до наступного виразу, лише тоді коли виконав всі обчислення попереднього виразу, оскільки повернутися до нього вже не зможе. Якщо ж у кожному циклі повинні бути обчислені кілька виразів, необхідно створювати програму.

Примітка

Використовувати дискретні змінні всередині програм неможна.

Панель програмування MathCAD містить два оператори циклу:

  • Якщо кількість повторень циклу заздалегідь відома, використається оператор for.

  • Якщо цикл повинен завершитися при виконанні деякої умови й момент виконання цієї умови невідомий, використається оператор while.

Оператор while

Цикл while виконується доти, поки виконується умова циклу, тому немає необхідності знати кількість повторень заздалегідь. Важливо тільки, щоб де-небудь всередині циклу або в іншій виконуваній частині програми був присутній оператор припинення циклу. У противному випадку цикл буде виконуватися нескінченно.

Якщо виконувана програма зациклилася, її можна зупинити, натиснувши клавішу Esc.

Щоб записати цикл while потрібно виконати наступні дії:

  • Встановіть курсор на вільне місце введення в програмі (праворуч від вертикальної риски);

  • На панелі програмування натисніть кнопку while. З'явиться шаблон із двома місцями для введення;

  • Праворуч від слова while введіть умову виконання циклу. Звичайно це логічний вираз;

  • У поле, що залишилося, введіть (знизу під словом while) вираз, що обчислюється в циклі;

  • Якщо в циклі потрібно обчислити кілька виразів, то спочатку встановіть курсор на місце введення й натисніть кнопку Add Line стільки разів, скільки рядків буде містити цикл. Потім заповніть всі місця введення потрібними виразами. Видаліть зайві місця введення.

Відшукавши заголовок циклу while, MathCAD перевіряє умову циклу. Якщо вона виконується, то MathCAD виконує тіло циклу (оператори, що повторюються в циклі) й знову перевіряє умову. Якщо умова не виконується, MathCAD закінчує виконання циклу (див. Рис. 22.).

Рис. 22. Ітераційний цикл.

Оператор for

У циклі for кількість повторень циклу визначається змінною, яку потрібно задати на початку циклу. Ця змінна називається параметром циклу. Розглянемо створення такого циклу:

  • Встановіть курсор на вільне місце введення в програмі (праворуч від вертикальної риски);

  • На панелі програмування натисніть кнопку for (Цикл for). З'явиться шаблон із трьома місцями для введення;

  • Праворуч від слова for введіть ім'я змінної циклу. Після знака введіть діапазон зміни параметра циклу так само, як це робиться за допомогою дискретної змінної. Параметром циклу може бути ряд чисел, або вектор, або список скалярів, діапазонів, векторів, розділених комами;

  • У поле, що залишилося (знизу, під словом for) введіть вираз, що обчислюється в циклі;

  • Якщо в циклі потрібно обчислити кілька виразів, то спочатку встановіть курсор на місце введення й натисніть кнопку Add Line стільки разів, скільки рядків буде містити цикл. Потім заповніть всі місця введення. Видаліть зайві місця введення (див. Рис. 23.).

Рис. 23. Лічильний цикл.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]