Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції БЖД.doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
371.71 Кб
Скачать

О.П. СЛОБОДЯН

Л.П. НЕЩАДИМ

О.О. Солдатенко

БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ

КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ

для студентів усіх спеціальностей

заочної форми навчання

Схвалено

на засіданні кафедри

охорони праці

та цивільної оборони

як конспект лекцій

Протокол № ____

від ___.___.___р.

Київ нухт 2007

  1. Теоретичні основи дисципліни „безпека життєдіяльності”

1. Предмет і основні завдання дисципліни

Одним з найважливіших аспектів життя людини є проблема безпеки. Безпека людини – це поняття, яке за обсягом та змістом виходить за межі військової сфери. Воно стосується сутності життя людини, усіх сторін її існування і діяльності. Для більшості людей небезпека – це не тільки острах глобальних катастроф, а й захист здоров’я, життя, житла, робочого місця.

Останнім часом безпека людини набуває все більшої гостроти. Це пояснюється особливостями нашого часу – погіршенням екологічної обстановки в державі та в усьому світі, наслідками Чорнобильської катастрофи, великою кількістю аварій у промисловості і на транспорті, високим рівнем виробничого побутового травматизму; загрозливими масштабами поширення епідемій різних хвороб. Суспільство зазнає великих втрат у вигляді людських жертв, матеріальних збитків, руйнування довкілля. Тому одним з головних пріоритетів у діяльності держаних інституцій є запобігання виникненню надзвичайних ситуацій, ефективна ліквідація їх наслідків. Отже, безпека людини – це поняття, що відображає саму суть людського життя, її ментальні, соціальні і духовні надбання.

Починаючи з 90-х років, організуючою та спрямовуючою силою щодо розв’язання проблем безпеки в усьому світі виступає ООН. Це відображено в “Концепції ООН про сталий людський розвиток”, де визначається напрям створення умов для збалансованого безпечного життя і діяльності кожної людини. Термін „сталий розвиток” було введено комісією ООН. Ідея доповіді цієї комісії була в тому, що сьогоднішнє покоління має забезпечити поколінням наступним сприятливі умови проживання. Основні напрямки цієї концепції:

  • підвищення якості життя людей – розвиток економіки удосконалення освіти та врахування прав людини,

  • забезпечення безпеки населення – поліпшення його здоров’я, якості навколишнього середовища.

Дисципліна „Безпека життєдіяльності” вивчає вплив небезпечних факторів на людину, що призводять, як мінімум, до руйнування саморегуляції фізіологічної системи людини і, як максимум, – до смерті.

Об’єкт дослідження „Безпеки життєдіяльності”: людина, навколишнє середовище (природна та техногенна), соціальне середовище.

„Безпека життєдіяльності” є науково-методичним фундаментом всіх спеціальних дисциплін безпеки, в тому числі «Охорона праці», «Цивільна оборона», «Захист населення та територій» та ін. Вона має на меті забезпечити загальну підготовку в галузі безпеки, а не вирішувати спеціальні проблеми безпеки.

Будь-яка діяльність спирається на три елементи: мета, засоби, методи.

У центрі сучасних проблем „Безпеки життєдіяльності” – людина: її діяльність зумовлює екологічну кризу і, як наслідок, – людина разом з іншими живими організмами стає жертвою цієї кризи. Уникнути небезпеки чи зменшити збитки від неї можна тільки тоді, коли відомо про її існування.

До основних завдань дисципліни „Безпека життєдіяльності” відносять:

визначення чинників, причин і параметрів, що сприяють виникненню надзвичайних ситуацій, тобто ідентифікація (розпізнавання) небезпеки. Визначають її вид, імовірність виникнення, місце виникнення, час виникнення, масштаби та можливі збитки;

профілактика визначеної небезпеки, в основу якої покладено пошук можливих причин виникнення небезпеки, порівняння затрат на запобігання появи небезпеки зі шкодою, яку вона може спричинити;

визначення та запровадження принципів і способів захисту людей в умовах виникнення надзвичайних ситуацій.

Рівень безпеки людини зумовлюють такі чинники:

стан навколишнього середовища (довкілля, побут, транспорт, виробництво, соціальні відносини);

державні системи підтримки безпеки людини (охорона здоров’я, пожежна охорона, цивільна оборона, органи правопорядку, охорона праці);

індивідуальна захищеність особи (психофізіологічний стан, знання та вміння, індивідуальні засоби захисту).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]