Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tekhnol-pr-4k.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
229.89 Кб
Скачать

6.8 Енергетичне господарство

Паропостачання – основні споживачі пари на заводі; типи паро­вих котлів та їх продуктивність; характеристика палива; контроль жорсткості води та спосіб водопідготовки; питомі втрати води та пари на одиницю продукції на добову потужність заводу; показники пари; техніка безпеки в котельні.

Енергопостачання – основні споживачі електроенергії на заводі; джерело електроенергії, його місце розташування, вартість одиниці електроенергії, питомі витрати її на одиницю продукції та добову по­тужність заводу; забезпечення безпеки обслуговування електродви­гунів; заходи для зниження витрат електроенергії.

Водопостачання та каналізація – основні споживачі води на за­воді; система постачання води, принципи роботи насосної станції; вартість одного кубічного метра води, питомі втрати води на одиницю продукції та добову потужність; заводська схема каналізації, принцип її роботи та пропускна здатність; характер стічних вод та їх очищен­ня, протипожежне водопостачання; повторне використання води.

Холодопостачання – основні споживачі холоду; характеристика компресорів та випарників холодильної станції; вартість одиниці хо­лоду і витрати холоду на одиницю продукції та добову потужність; техніка безпеки та охорона праці під час експлуатації обладнання хо­лодильної станції; заходи для зниження собівартості холоду.

6.9 Технологічна частина.

6.9.1. Характеристика сировини і допоміжних матеріалів.

Сировинна база підприємства, основна і допоміжна сировина, допоміжні матеріали. Способи транспортування сировини, її облік. Вимоги до якості і безпеки сировини. Організація вхідного контролю.

Умови і способи зберігання сировини. Втрати маси і якості сировини під час її транспортування, зберіган­ня, шляхи їх зменшення. Допустимі терміни зберігання. Підготовка території (схо­вищ, складів) до приймання і зберігання сировини. Використання мийних та дезинфікуючих засобів. Облік сировини.

Транспортування сировини і допоміжних матеріалів на основне виробництво для перероблення. Транспортні засоби для переміщення сировини: пневмотранспорт, гідротранспорт, шнеки та ін., принципи їх дії та характеристики.

Використання води. Вимоги до якості води.

Відходи і вторинна сировина, що утворюються в процесі достав­ки сировини на підприємство, шляхи їх використання.

6.9.2. Опис технологічних схем виробництва консервів.

Студенти проводять аналіз всіх виробничих цехів. При цьому у звіті подають найменування встановлених технологічних ліній. Якщо встановлені лінії універсальні і використовуються для виробництва декількох видів продукції, то вказують лініюю, асортимент, що на ній виробляється і наводять апаратурну схему. Якщо на підприємстві перебувала група студентів, то кожен студент вибирає і описує дві різні технологічні лінії (фруктових та овочевих консервів) таким чином, щоб асортимент продукції не повторювався.

Спочатку наводять принципову технологічну схему у вигляді ряду послідовних операцій.

При цьому дотримуються таких рекомендацій. Зліва, на схемі відмічають подачу допоміжних компонентів і тари. Справа показують відпрацьовані відходи та допоміжні матеріали. Найменування технологічних операцій має повністю відповідати ДСТУ 2073-92 (додаток 5). Якщо на перероблення поступає декілька видів плодоовочевої сировини, то центральне місце у принциповій схемі повинна займати основна сировина (якої є найбільша кількість за рецептурою.

Опис технологічної схеми має повністю відповідати вибраній принциповій схемі. Для всіх технологічних операцій указують режими і параметри процесів (температуру, тривалість, тиск, концентрацію, швидкість руху конвеєрів і т.д.), витрати води, типи обладнання з обов’язковим вказуванням марки машин (конвеєр роликовий А9-К2, просіював А1-ХКМ і т.п.). Всі використані терміни повинні відповідати чинним стандартам.

Після основних схем характеризують всі допоміжні технологічні процеси з прив’язкою до відповідного обладнання.

Опис кожної операції має бути прив’язаний до аркуша графічної частини з посиланням на специфікацію.

Приклад.

ДПЗ. Моркву доставляють у цех у контейнерах за допомогою електрокари..

Інспекція та сортування. За допомогою контейнероперекидача А9-КР2-Ж (а.1, поз.1) з вібролотком, морква вивантажується на конвейєр А9-КТФ (а.1, поз.2), де відбувається її інспекція та сортування. При цьому відбирають гнилі екземпляри, або уражені сільськогосподарськими шкідниками, або моркву сортів, які не рекомендовані для виробництва морквяного соку. Відсортована морква надходить на миття.

Миття. Моркву миють у двох послідовно встановлених мийних машинах - щітковій Т1-КУМ-3 (а.1, поз.3) та барабанній марки КМБ-1 (а.1, поз.4).

Аналогічно описують подальші процеси технологічної схеми.

Процес пастеризації чи стерилізації описують із зазначенням режимів.

Потім описують підготовку допоміжних матеріалів і тари.

Завершують описом оформлення готової продукції та рекомендованим режимом її зберігання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]