Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
III_kurs_Lektsiyi.doc
Скачиваний:
676
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
311.3 Кб
Скачать

День здоров’я:

    1. вихід до місця проведення – похід за встановленим маршрутом.

    2. Влаштування – виставлення палаток та підготовка інвентаря.

    3. Після влаштування всі діти збираються коло вогнища, влаштовують конкурси, ігри. Біля вогнища члени табору підбивають підсумки дня та планують наступний день.

Графік проведення дня здоров’я.

п/п

Заходи за програмою

Клас

Дата

Час проведення

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

27.

28.

29.

30.

Прибуття в табір.

Відпочинок протягом дня.

Підйом і сон.

Сніданок, обід, вечеря.

Заходи за планом класу.

Конкурси самодіяльних поетів, бардів.

Концерт художньої самодіяльності.

Конкурс „Де, що, коли”.

Конкурс „Поле чудес”.

Збір ге6рбарію.

Конкурс „Газета туриста”.

Конкурс „Малюнки на асфальті”.

Конкурс творчих робіт.

Ходьба по азимут.

Конкурс стройової пісні.

Веселої старти і естафети.

Змагання сімейних команд.

Рухливі ігри.

Спортивні ігри.

Відкриті старти (кращі бігуни, стрибуни).

Зустріч біля вогнища.

Бесіди про збереження природи.

Інсценізовані уроки і історії.

Інсценізовані уроки різного крою.

Відвідування могили героїв рідного краю.

Пошук і впорядковування забутих.

Уроки в природі.

Сеанс одночасної гри в школи.

Розігрування лотареї.

Інші заходи.

Тема: Позашкільна робота з фізичного виховання.

План

  1. Значення позакласної роботи з фізичного виховання.

  2. Роль сім’ї у фізичному вихованні.

  3. Форми позашкільної роботи з фізичного виховання.

1.Позашкільна робота з фізичного виховання проводиться ДЮСШ, палацами та будинками творчості, дитячими екскурсійно-туристичними станціями, наркоми культури, дитячими секторами будинків культури, будинком управління, позаміськими і міськими піонерськими таборами.

2. Фізичне виховання можна успішно здійснювати лише за умови спільної роботи сім’ї та школи. Сім’ї належить велика роль у здійсненні фізичного розвитку дітей, оскільки більшу частину часу дитина перебуває під поглядом сім’ї. Організація правильного режиму дня школярів неможлива без постійного зв’язку школи з сім’єю. Систематичне виконання режиму сприяє прищепленню дітям звички корисно й розумно використовувати час виховує в них працьовитість, дисциплінованість, організованість.

Передбачається правильне виконання таких основних елементів режиму дня:

  • сон;

  • навчання;

  • праця;

  • відпочинок на свіжому повітрі;

  • заняття фізкультурою;

  • особиста гігієна.

Сонє особливим елементом режиму дня школяра. Недосипання дитини шкідливо впливає на її загальний стан, призводить до перевтоми, нервовості, знижує опірність організму захворюванню, затримує фізичний розвиток дитини. Для дітей молодшого шкільного віку тривалість сну дорівнює 10-11 год. Щоб сон у дітей проходив нормально треба привчити щодня їх в один час лягати і вставати.

Раціональне харчування – необхідна умова нормального розвитку дитин. Чим молодша дитина тим важливе для неї харчування, яке є джерелом енергії для життєдіяльності організму, а також джерелом постачання речовин необхідних для розвитку організму. Неправильне харчування школяра шкідливо впливає на загальний розвиток, що часто є причиною різних захворювань, що в свою чергу впливає на апетит дитини.

Навчанняє одним з важливих елементів режиму позашкільного часу школяра. Згідно з встановленими нормами на щоденне готування уроків дома учням ! кл. відводиться 1 год., 2 кл.-1,5 год, 3 кл.-2 год.

Фізична праця– є обов’язковим компонентом режиму дня школяра. Починаючи з молодших класів, дітей слід привчати до самообслуговування побуту праці (мити підлогу, підмітати, чистити взуття, допомагати на кухні).

Функції батьків в організації фізичного виховання дітей:

  1. створення необхідних математично-технічних умов для занять вдома;

  2. контроль і сприйняття особливої гігієни, загартування, виконання ранкової гімнастики і домашніх завдань;

  3. особиста участь у змагання сімейних команд, днях здоров’я, спортивно-художніх вечорах, фізкультурно-художніх святах, іграх, розвагах, прогулянках;

  4. організація змагань та ігор на дитячих майданчиках за місцем проживання та в школі;

  5. виконання обов’язків громадських тренерів і суддів.

Отже, успішне розв’язання завдань фізичного виховання учнів можливе лише за умови спільних, погоджених дій школи і сім’ї. Школа навчає дітей виконувати фізичні вправи, дає знання, інструктує, консультує. Оздоровлення і загартування дітей, формування постави „розвиток рухових і виховання моральних і виховних якостей засобами фізичної культури здійснюють школа і сім’я разом. Щодо формування у дітей звички розумно проводити дозвілля, гігієнічних навичок – тут головну роль відіграє сім’я. Умовний розподіл обов’язків свідчить про те, що ані школа без сім’ї, ані сама сім’я без школи не зможуть успішно гартувати молоде покоління.

3. 1) Фізичне виховання за місцем проживання– один із напрямків у розв’язанні завдань впровадження фізичної культури і спорту в повсякденне життя дітей. Це можуть бути оздоровчі групи, спортивні секції, які працюють недалеко від подвір’я, де дитина проживає. Сьогодні у багатьох містах створюються багатопрофільні клуби, часом вони займають цілі поверхи житлових будинків. Тут обладнують приміщення для юних техніків, натуралістів, художників, зали для настільного тенісу і боротьби, плавальні басейни, тренажерні та ігрові зали, приміщення для занять груп здоров’я. Щоденно такі клуби створенні за принципом культурно-спортивних комплексів мікрорайону, збирають сотні мешканців.

Конкретне педагогічне керівництво виховною фізкультурно-оздоровчою та спортивно-масовою роботою за місцем проживання здійснює педагог, вихователь (соціальний педагог) і вчителі фізичної культури шкіл мікрорайону.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]