Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тести до заліка.doc
Скачиваний:
85
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
235.01 Кб
Скачать

І. Франко «Фарбований Лис». Образ Лиса, Риси його характеру

Мета: вчити учнів давати власну оцінку вчинкам і поведінці дійових осіб, відрізняти головних персонажів від другорядних, удосконалювати вміння виразно і правильно читати казку в дійових особах, пояснювати особливості літературної казки; виховувати осмислення негативної суті лицемірства, зазнайства і хвалькуватості в житті людини.

Тип уроку: комбінований.

Обладнання: картина з комплекту «Слово і образ», ілюстрації учнів до казки «Фарбований лис», «Пам'ятка».

ХІД УРОКУ

I. Перевірка домашнього завдання

1. Поясніть особливості літературної казки.

2. Виразне читання казки «Фарбований лис» в дійових особах.

3. Ілюстрована вікторина, складена за матеріалами ілюстрацій із комплекту «Слово й образ» та дитячими малюнками. Питання вікторини: До яких епізодів казки І. Франка «Фарбований лис» намальовані ілюстрації?

II. Вивчення нового матеріалу, робота з підручником

1. Ознайомлення з «Пам'яткою» для характеристики образів твору.

• Уважно прочитайте твір.

• Доберіть із тексту уривки для характеристики літературних героїв. Зверніть увагу на опис їхньої зовнішності, поведінку, мову.

• Як ви ставитесь до кожного з них? Доведіть свою думку, спираючись на текст.

• Ставлення автора до героя.

• Доберіть приказки і прислів'я для увиразнення вашої характеристики. Фізкультхвилинка.

2. Бесіда про образи казки «Фарбований лис».

• Хто головний герой твору? Назвіть другорядні дійові особи казки.

• Визначте основні риси вдачі Лиса.

• Як жилося звірам за Лисового царювання?

• Як Іван Франко ставиться до Лиса?

• Мова героя?

• Ваше ставлення до героя казки;

III. Закріплення вивченого на уроці

Відомий український педагог В. Сухомлинський вважав, що казки, прочитані в дитячому віці, назавжди відкладають у серці «зернятка людяності, з яких складається совість». Ви, напевно, теж помітили, що казки приносять не лише естетичне задоволення, а й змушують нас замислитися над проблемами реального життя — вибором друзів, поведінки, правильного рішення. До таких роздумів спонукала нас казка І. Франка «Фарбований Лис».

Хвалькуватість та зарозумілість Лиса, його користолюбство, нечесність, хитрування, пихатість — ось риси вдачі цього казкового персонажу, які викликають, окрім сміху, ще й осуд.

Літературні казки подібні до народних. Однак у літературної казки є свої особливості. Оповідь літературної казки підпорядкована авторській волі, і в цьому її головна ознака.

Сюжет твору може бути досить відомий, але його тлумачення, художнє наповнення, характеристика обставин та персонажів належить автору. Читач бачить те, що відбувається, очима автора, який ділиться з нами життєвими спостереженнями. Остаточний висновок з того, що відбувалося в казці, також робить автор.

Ще одна особливість літературної казки — не традиційна для жанру казки мова зі сталими зворотами, а індивідуальна, авторська. В І. Франка вона витончена, барвиста і трохи іронічна, пересипана народними приказками.

IV. Домашнє завдання

Підготуйтесь до виразного читання від слів «Так минув рік...» до кінця казки. Використовуйте всі відомі вам засоби виразності. Дайте розгорнуту відповідь на запитання: «Кого і за що висміяв І. Франко у казці "Фарбований Лис"»?