Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MV_VK_Istoriya_Ukrayini_Ch3.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
457.22 Кб
Скачать

14.5. Значення Перемоги над фашизмом для українського народу

Останнім часом суспільству нав’язана дискусія, чи правильно вважати радянсько-німецьку війну Великою Вітчизняною війною. Але факти свідчать, що війна була справді народною вітчизняною і у ній вирішувалися питання про існування не тільки радянського суспільного устрою, але й самого українського народу. Коли б Червона Армія зазнала поразки, як планувало командування нацистської Німеччини, то про будь-яку українську державність не могло бути й мови. Очевидно, що фашисти хотіли знищити більшість населення України, а інших перетворити в рабів. Але, важко заперечувати і те, що на початку війни мільйони громадян УРСР були незадоволені сталінським режимом та сподівалися, що німецька влада буде кращою. Цим можна пояснити і величезний недобір в Червону Армію під час демобілізації у перші місяці війни, і масове дезертирство з фронту , і величезну кількість полонених, які просто не бажали воювати.

Тим не менше переважна більшість українського народу прагнули захистити свої родини, свою батьківщину, соціалістичні завоювання. Населення окупованих територій також дуже скоро повною мірою відчуло, що таке фашистський режим на практиці і чого можна очікувати у разі перемоги Німеччини. Як і більшість бійців Червоної Армії, українці виявили масовий героїзм і мужність на фронті. Понад дві тисячі українців були удостоєні звання героя Радянського Союзу, 31 з них – двічі, один – І.М. Кожедуб – тричі.

Перемога СРСР у війні з Німеччиною посилила радянську державу та її позиції на міжнародній арені. Україна, яка разом з Росією і Білорусією винесла на собі основний тягар війни, стала одним із засновників і членів ООН. Серед важливих результатів розгрому фашизму було об'єднання майже всіх українських земель у складі однієї держави. Щоправда, перемога радянського народу була використана сталінським режимом для свого зміцнення.

Отже, війна зумовила кардинальні зміни у суспільному житті України.

З одного боку, це велика розруха та гігантські збитки, численні людські жертви. З іншого – завоювання Україною авторитету на міжнародній арені, зростання у людей впевненості у своїх сили , посилення національної свідомості, концентрація у межах однієї держави основної частини українських етнічних земель.

Контрольні запитання

  1. Які причини, передумови і характер ІІ світової і Великої Вітчизняної війни?

  2. Коли і в яких умовах відбулося об’єднання основної частини українських земель?

  3. Які були плани фашистської Німеччини стосовно України ?

  4. Проти кого і за що воювала УПА?

  5. Що було спільного і відмінного між 2-ма течіями ОУН – бандерівцями та

  6. мельниківцями?

  7. Що Вам відомо про бойові дії Червоної Армії по визволенню України?

  8. Чому відбувся українсько-польський етнічний конфлікт ?

  9. Яку роль у визволенні України відіграли партизанський рух і радянське підпілля?

  10. Яку ціну заплатив український народ за перемогу ?

  11. Яке політичне значення перемоги СРСР над фашизмом для українського народу?

ХV. Україна у складі радянської супердержави

(1946-1965)

Ключові слова: «холодна війна», народна демократія, система соціалізму (соціалістичний табір), переселення, відбудова, трудова звитяга, голод, критика культу особи, десталінізація, «відлига», цілина, волюнтаризм, реформи, партномеклатура.

Повоєнний період був надто складним в історичній долі українського народу. Особливості його політичного життя визначали різноспрямовані процеси і тенденції. Чи не вперше майже всі етнічні українські землі були зібрані в одній державі. Україна, хоч і частково, стала суб’єктом міжнародного права. У спрямуванні до індустріального суспільства інтенсивно розвивалася її економіка. Тоталітарний режим не міг зупинити духовний розвиток українства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]