Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vfnfy.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.42 Mб
Скачать

§ 4. Інваріантність форми диференціала функції багатьох змінних.

Нехай функціяU=f(x1,…,xn) диференційовна в точціВ, а функціїх1=1(t1,…,tk) ,…,xn=n(t1,…, tk), як вимагалось в теоремі 3.2диференційовні в точці А, при чому координати точки В зв’язані з координатами точки А, як і вимагалось в цій теоремі. Тоді, як ми довели, U(t1…,tk) диференційовна в точці А. А оскільки tiнезалежні аргументи, то існує диференціал нашої функції дорівнює:

Так, як при кожномуі, то dU можна переписати у вигляті:

,

а останній вираз не відрізняється від dU, коли х1,...,хn – незалежні змінні.

Отже ми довели: форма диференціала функції багатьох змінних не залежить від того, чи її аргументи – незалежні змінні, чи функції якихось інших знінних. Ця властивість називається інваріантністю форми диференціала.

§ 5. Похідна за напрямком. Градієнт.

Нехай маємо напрямок в точці М00, у0, z0)R3, заданий одиничним вектором , який утворює, з додатніми напрямками осейОХ, ОУ, ОZ, кути, що відповідно дорівнюють , , . Через точку М0 проведемо пряму, яка проходить вздовж вектора . За додатній напрямок візьмемо напрям вектора. На цій прямій виберемо точкуМ, відмінну від М0.

Означення 5.1. Орієнтовною довжиною відрізка М0М з початком в точці М0 і кінцем в точці М, називається число, яке дорівнює довжині цього відрізка, коли напрям вектора співпадає з напрямом, або число, яке дорівнює довжині цього відрізка взятій із знаком мінус, коли напрямки векторівіпротилежні.

Нехай функція U=f(x, y, z) – визначена в деякому околі точки М000,z0), точка М, відмінна від М0, яка лежить на вище згаданій прямій і належить даному околу.

Означення 5.2. Якщо існує границя , то її називаютьпохідною функції f(x,y,z) в точці М0 за напрямком вектора і позначають: ,.

Таким чином ,,є похідними за напрямками, які визначаються відповідно додатніми напрямками осейОХ, ОУ, ОZ.

Теорема 5.1. Якщо функція f(x,y,z) диференційовна в точці М0(x0,y0,z0), то в цій точці вона має похідну за будь-яким напрямком і при цьому виконується рівність:

. (5.1)

Доведення. Нахай маємо точку М0 і через неї проведена пряма, яка проходить через вектор . На прямій взято точку,. Так, як функція диференційовна в точціМ0, то

,

де 1, 2, 3 прямують до нуля, коли х0, у0, z0. Оскільки х=М0Мcos, у=М0Мcos, z0Мcos, то

. (5.2).

Оскільки, якщо ММ0, то х, у, z,0, а значить і 1, 2, 3 прямують до нуля. Таким чином права частина рівності (5.2) ( а отже і ліва), має границю, коли ММ0, що дорівнює

.

Це означає, що похідна за напрямком існує і виконується рівність (5.1).

Теорему доведено.

Нехай функція U=f(x,y,z) диференційовна в точці М000,z0). Тоді за теоремою 5.1, в цій точці існує похідна функції за будь-яким напрямком. Часто виникає питання: за яким напрямком ця похідна буде найбільша?

Розглянемо два вектори: одиничний вектор , який визначає напрямок, і, який називається градієнтом функціїf(x,y,z) в точці М0(x0,y0,z0), тут орти. Скалярний добуток (,gradf(x0,y0,z0)) цих векторів, дорівнює:

.

Порівнявши з формулою (5.1) ми бачимо

(5.3).

З іншого боку

(5.4),

де кут між цими векторами. Так, як , то з формул (5.3), (5.4), одержимо:

(5.5).

Права частина (а значить і ліва), якщо f(x0,y0,z0)0, набуває найбільшого значення при =0. Таким чином, якщо ,,одночасно не дорівнюють нулю, то найбільшого значення похідна за напрямком набуває в напрямі градієнта даної функції. Похідна в цьому напрямі дорівнює:

.

Врахувавши, що дорівнює швидкості зміни функції в напрямі, який визначається вектором, то можна сказати, що якщо градієнт функції в точціМ0 не дорівнює нулю, то він напрямлений в бік найбільшого зростання функції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]