Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vfnfy.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.42 Mб
Скачать

Розділ 4. Неявні функції § 1. Існування неявної функції однієї змінної

Розглнемо криву х22=1, це є коло.

Зрозуміло, що якщо точка М0 належить колу і не належить його горизонтальному діаметру, то завжди можна знайти окіл точки такий, що в ньому дане рівняння задає єдину функцію у від х, що визначена на проекції цієї дуги на вісь ОХ, тобто х, що належить проекції  у(х):х2+у(х)2=1. Будемо казати, що рівняння х22=1 задає неявну функцію у від х.

Нехай функція F(x;y) визначена на множині ЕR2 і Х – проекція цієї множини на вісь ОХ.

Будемо говорити, що рівняння F(x;y)=0, задає у, як функцію від х, у=f(х) на множині Х, якщо хХ існує пара (х;f(x))Е, яка задовільняє рівняння F(x;y)=0, тобто F(x;f(x))=0 є тотожністю на множині Х.

В нашому прикладі ,.

Ми бачимо, що в околі точки М0 це рівняння задаває єдину функцію у(х), щоб знайти її явне вираження, ми розв’язали наше рівняння відносно у. Та це вдасться зробити не завжди. Одже виникає така задача: як маючи певні властивості функції F, прогнозувати існування цієї неявно заданої функції, а також, які властивості повинна мати F, щоб ця неявно задана функція була, наприклад, неперервною чи диференційовною.

Зауважимо, що навіть на нашому простому прикладі видно, що якщо ми візьмемо т. М0(1,0), то такої єдиної визначеної функції, як вище вже не буде. Якщо ми спроектуємо будь-який окіл цієї точки М0 на ОХ, то помітимо, що на інтервалі, що належить проекції цього околу, рівняння кола задає безліч функцій у(х).

Теорема 1.1. Нехай:

1) функція F(x;y) неперервна разом із своїми частинними похідними Fx і Fy в деякому уколі т. М000);

2) Fy в точці (x0;y0) не дорівнює нулю;

3) F(x0;y0)=0.

Тоді в деякому прямокутнику П={(x;y) x0-1<x<x0+1, y0-2<y<y0+2}, рівняння F(x;y)=0 задаватиме єдину функцію у=f(x), яка задовільняє наступним умовам:

1) ця функція буде неперервною на інтервалі (х0-1;x0+1);

2) на цьому інтервалі існує f(x), яка буде неперервною.

Доведення. Нехай . З умов 1,2 теореми випливає, що деякий окіл т. М0, такий, що для всіх точок М, з цього околу, F(x;y) буде диференційовною і Fy(x;y)>0

х0-1

У0+2

х0+1

Впишемо в цей окіл замкнений прямокутник з центром в точціМ0 , сторони якого паралельні до координатних осей. Проведемо через т.М0 відрізок в прямокутнику паралельний до ОУ, розглянемо функцію Fy(x;y). В точках відрізка АВ вона матиме вигляд Fy(x0;y) (вона є похідною від функції F(x0;y) по змінній у). Оскільки Fy(x0;y)>0 і y0-2yy0+2, то функція F(x0;y) є монотонно зростаючою на сегменті [y0-2; y0+2].Звідси і з того, що F(x0, y0)=0 одержуємо, що F(x0, y0-2)<0, F(x0;y0+)>0 тобто, інакше кажучи, F(A)<0, F(B)>0. Так, як функція F(x,y) є неперервна в точці А і в точці В (тому що обидві ці точки належать околу де вона є неперервною), то існують окіл точки А і окіл точки В такі, що в межах першого F(x;y)<0, а другого F(x;y)>0. Не зменшуючи загальності, можна вважати, що радіуси цих околів рівні. Якщо радіус цього околу 1 , то із вище сказаного слідує, що для будь-якого х, який належить (х0-1, х0+1), F(x,y0-2)<0, a F(x,y0+2)>0.

Візьмемо будь-яке х, яке належить (х0-10+1) і проведемо через це х пряму, перпендикулярну до ОХ. Оскільки точка А лежить на відрізку А1А2, а в кожній точці цього відрізка F(x;y)<0, то F(A)<0. Аналогічно F(B)>0.

Розглянемо функцію F(x;y) на відрізку АВ. На цьому відрізку вона є функцією однієї змінної у (бо тут х зафіксоване). При цьому вона буде неперервною на [y0-2;y0+2] і строго зростаючою. Оскільки в лівому кінці інтервала вона приймає від’ємне значення, а в правому – додатнє, то із всього сказаного вище випливає (за теоремою Больцано-Коші), існування єдиного у із інтервала (y0-2;y0+2) такого, що F(x;y)=0.

Таким чином ми встановили, що на інтервалі (х0-10+1) існує єдина функція y=f(x) така, що F(x,f(x))=0 на цьому інтервалі.

Покажемо, що функция f(x) неперервна на інтервалі (х0-10+1). Нехай х(х0-10+1). Дамо х приріст х. Тоді функція одержить приріст y.

Точки (x;y) і (х+х;y+y), де y=f(x), y+y=f(x+y) задовільняють рівнянню F(x;y)=0. Таким чином

F(x;y)=F(х+х;y+y)-F(x;y)=0.

Використовуючи теорему Лагранжа, одержимо:

0=F(х+х;y+y)-F(x;y)=(F(х+х;y+y)-F(x;y+y))+(F(x;y+y)-F(x;y))=

=Fx(x+x;y+y)x+Fy(x;y+1y)y,

де 0<<1, 0<1<1. Так, як Fy≠0, то

(1.1).

Оскільки Fx і Fy неперервні у замкнутому прямокутнику і Fy >0, то існують М>0 і т>0 такі, що  Fx ≤M і Fy>m.

Таким чином . Звідси маємо. Якщох0, то y0, а це і означає, що f(x) неперервна в точці х.

Покажемо, що існує похідна f(x) для будь-якого х(х0-10+1). Нехай х(х0-10+1). Надамо х приріст х. Тоді функция одержить приріст у. Якщо х0 то і у0. При цьому , де 0<<1, 0<1<1. Враховуючи, що Fx і Fу неперервні і Fу≠0, перейшовши до границі, коли х0, одержимо:

.

А це і означає, що похідна в точці х існує і

.

Крім цього, як випливає з останньої формули,є неперервна на інтервалі(х0-;x0+) тому, що чисельник і знаменник останньої рівності є композиція неперервних функцій ііу=f(x). Теорему доведено.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]