Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Новая папка / Сільський туризм.doc
Скачиваний:
362
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.1 Mб
Скачать

1.3.2. Мале туристично-готельне підприємництво як основний вид діяльності сільських мешканців у курортно-рекреаційних районах держави

Перспективним висококонкурентним різновидом сільського зеленого туризму, поширеним у курортно-рекреаційних районах України, є побудова сільськими підприємцями житлових будівель готельного типу, при­значених для надання населенню рекреаційних послуг у сільській місцевості.

На відміну від здачі сільськими господарями окре­мих кімнат у своїх оселях, цей вид сільського зеленого туризму є прогресивною формою малої підприємниць­кої діяльності, що дає селянам основні доходи та сприяє підвищенню рівня зайнятості, а отже, добробуту членів сільських громад.

Такий вид сільської діяльності має чітке законодав­че визначення:

— до послуг сільського туристичного бізнесу варто відносити надання господарями відпочивальникам і оренду кімнат та окремих будинків, а також організа­цію харчування й дозвілля агротуристів. Тобто господарі агрокотеджів можуть надавати повний спектр су­путніх і додаткових послуг, зумовлених організацією Перебування туриста у цьому агропансіонаті (від забез­печення трансферу з залізничного вокзалу чи аеропор­ту, організації екскурсій та розважальних шоу-програм ДО здачі в оренду приватних транспортних засобів та Індивідуального екскурсійно-туристичного супроводу);

— надання агротуристичних послуг у сільському гос­подарстві — це, зокрема, використання з цією метою земель, будівель та інших засобів певного господарства правом змінити характер їхнього первісного функціонального призначення — здійснення сільського-господарського виробництва.

Український селянин-власник агропансіону як організатор туристичної діяльності у сільській місцевості Може займатися:

активним туризмом (збудувати на своїй території спортивний майданчик, кінний манеж, гірський витяг, ставок для спортивного рибальства, розробити і Пропонувати своїм гостям як гід-екскурсовод пішохідні, санні, вело- та кінні (бричкою чи верхи) маршрути і Прогулянки);

екотуризмом (організовувати гостям відпочинок в екологічно чистій місцевості, вживання екологічно чистої продукції, сприяти у заготівлі лікарських трав, плодових ягід і грибів);

- мисливським туризмомкультурно-етнічною діяльністю (кустарне вироб­лення й продаж відвідувачам сувенірної продукції ужит­кових народних промислів, залучення туристів до орга­нізації й участі у національних обрядах, традиційних ремеслах українського селянина та господарсько-польо­вих роботах (сінокіс, бджільництво, випас худоби тощо).

На цей вид підприємницької діяльності також ма­ють поширюватися державні пільги (для соціально-економічних й демографічно-кризових сільських тери­торій, малих занедбаних сіл і хуторів).

Селяни, які бажають розпочати діяльність у сфері малого туристично-готельного підприємництва, та ті, які вже надають цього виду послуги відпочиваючим на базі своїх пансіонатів, мають усі підстави розраховува­ти на підтримку держави. Вона, насамперед, має зводи­тись до встановлення пільгових ставок оподаткування сільських підприємців.