Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PropPed_med3-UKR.doc
Скачиваний:
750
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
756.74 Кб
Скачать

Еталон відповідей

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

D

D

C

B

A

B

C

A

D

C

B

A

E

E

B

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

C

A

D

B

A

E

B

C

A

D

B

A

C

E

A

3. Ситуаційні задачі

Задача 1. Дівчинка віком 12 років скаржиться на періодичні інтенсивні болі в епігастрії, переважно натще, печію, закрепи. Деколи болі супроводжуються блювотою. Хворіє протягом 1 року. Харчується нерегулярно, в раціоні переважає тверда, суха їжа. У батька – виразкова хвороба шлунку. Об’єктивно: дитина зниженої відживи, шкіра бліда, суха, язик обкладений білим налетом, живіт чутливий при пальпації в епігастрії.

  • Виділити основні симптоми та синдроми захворювання.

  • Які фактори сприяли розвитку захворювання ?

  • Якідодаткові обстеження слід провести ?

Задача 2. Дівчинку віком 14 років протягом 2-х років турбують болі тиснучого характеру в епігастрії та правому підребер’ї, відрижка гірким, схильність до закрепів. Об’єктивно: шкіра блідо-рожева, суха, язик обкладений білим налетом, живіт чутливий при пальпації в правому підребер’ї та епігастрії, нижній край печінки пальпується по краю реберної дуги – заокруглений, рівний, еластичної консистенції. За результатами ЕФГДС слизова стравоходу в дистальній частині і шлунку гіперемована, набрякла; в шлунку міститься велика кількість слизу і жовчі; слизова 12-палої набрякла, на задній стінці виразковий дефект 1 см в діаметрі.

  • Виділити основні симптоми та синдроми захворювання.

  • Які ще додаткові обстеження слід провести ?

Задача 3. До дільничного педіатра звернулася мама з 8 річним хлопчиком, якого протягом 2-ох років турбують болі біля пупка, які виникають через 30 – 40 хв після прийому їжі, знижений апетит, відрижка повітрям, нудота, деколи блювота з домішками жовчі в блювотних масах. При огляді: язик обкладений густо білим налетом, живіт роздутий, болючий при пальпації в епігастрії.

  • Виділити основні симптоми та синдроми захворювання.

  • Які додаткові обстеження слід провести ?

Задача 4. Дівчинка віком 13 років протягом 3-х років після перенесеного вірусного гепатиту скаржиться на болі в правому підребер’ї, які виникають після вживання смаженої та гострої їжі і фізичного навантаження, нудоту, поганий апетит, швидку втому, болі голови. Об’єктивно: шкіра бліда з жовтуватим відтінком, суха, язик обкладений сіро-жовтим налетом, мигдалики гіпертрофовані, рихлі, багато каріозних зубів. Живіт м’який, болючий при пальпації в правому підребер’ї, печінка + 2,5-3 см, селезінка незбільшена. Випорожнення через день

  • Виділити основні симптоми та синдроми захворювання.

  • Якідодаткові обстеження слід провести ?

Задача 5. У відділення поступила дівчинка віком 9 років зі скаргами на часті неінтенсивні, нападоподібні болі в правому підребер’ї і біля пупка, які з’являються після вживання жирної, смаженої їжі, схильність до закрепів. Об’єктивно: шкіра блідо-рожева, волога, чиста. Живіт м’який, чутливий при пальпації в правому підребер’ї, печінка і селезінка не збільшені. Проведено дуоденальне зондування: отримано невеликий об’єм порції “В”, в якій виявлено лейкоцити – 10 - 12 в п/з і цисти лямблій.

  • Виділити основні симптоми та синдроми захворювання.

  • Які додаткові обстеження слід провести ?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]