Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Knizhka-testi_1_biokhimiya.doc
Скачиваний:
111
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
2.13 Mб
Скачать

Відповіді до ситуаційних задач

31. Усі панкреатичні ензими, що гідролізують білки, синтезуються у вигляді неактивних зимогенів, що зберігаються у гранулах, оточених білково-ліпідною мембраною. у секреті підшлункової залози наявний панкреатичний інгібітор трипсину, який інактивує ту невелику кількість трипсину, що може з’явитися у ній. Відсутність цього білка спричинить активацію протеолітичних ензимів ще у підшлунковій залозі і, як наслідок, руйнування тканини залози та стінок її судин.

32. На підставі скарг пацієнта, об’єктивних симптомів, результатів лабораторних досліджень можна діагностувати целіакію. Це захворювання характеризується порушенням всмоктування у кишках через нетолерантність до білка клейковини злакових – гліадину.

33. Наявність молочної кислоти у шлунковому соці – ознака посилення процесів молочнокислого бродіння у шлунку і непрямий доказ низької концентрації гідрохлоридної кислоти. Крім цього, молочна кислота є продуктом метаболізму ракових клітин, тому пацієнтові необхідно рекомендувати консультацію онколога.

34. Вміст уропепсину в сечі визначають для оцінки секреторної діяльності слизової оболонки шлунка. Зростання цього показника спостерігається при виразковій хворобі шлунка і особливо дванадцятипалої кишки, а також при лікуванні кортикостероїдами.

35. Для підтвердження діагнозу потрібне біохімічне дослідження функцій панкреатичних ензимів у дуоденальному вмісті, сироватці крові та сечі, а також копрологічне дослідження на наявність стеатореї, креатореї, амілореї.

36. Муковісцидоз – спадкове захворювання, яке характеризується системним ураженням екзокринних залоз, що виявляється в порушенні функції дихання та

16

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]