Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
02.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.17 Mб
Скачать

4. Еластичність пропозиції

Еластичність пропозиції показує на скільки відсотків зміниться обсяг пропозиції при зростанні ціни на 1%. Наприклад, якщо еластичність пропозиції певного товару рівна 2, то це означає, що при зростанні ціни на 1% обсяг пропозиції даного товару зросте на 2% (тобто, наприклад при зміні ціни з 10,0 грн. до 10,1 грн. обсяг пропозиції зросте з 100 штук до 102 штук).

Еластичність пропозиції (Еs) за ціною визначається відношенням відсотка зміни величини пропозиції товару до відсотка зміни його ціни:

Отже, еластичність пропозиції описує реагування продавців, а саме обсягу пропозиції певного на зміну ціни (у відсотковому відношенні).

Еластичність пропозиції можна розраховувати для дуги (відрізка) кривої пропозиції (дугова еластичність пропозиції) за формулами першої (ділимо на Р1 та Q1), другої (Р2 та Q2) та середньої точки (ділимо на середнє арифметичне):

Еластичність пропозиції можна розраховувати для невеликого відрізка, коли ціни і обсяги пропозиції лише незначно відхиляються (∆P, ∆Q) від певних значень (P, Q):

Розрізняють п’ять ступенів еластичності пропозиції:

1.|Es| >1, пропозиція еластична (Рис 2.15)

2.|Es| >1, пропозиція нееластична (Рис 2.16)

3.|Es| =1, пропозиція одинично-еластична (Рис 2.17)

4.|Es| = 0, пропозиція вкрай нееластична (Рис 2.18)

5.|Es| = ∞, пропозиція досконало еластична (Рис 2.19)

Рис.2.15. Еластична пропозиція Рис.2.16. Нееластична пропозиція

Рис.2.17.Одинично-еластична пропозиція Рис.2.18.Вкрай нееластична пропозиція

Q

Якщо наведені вище формули еластичності пропозиції ідентичні формулам еластичності попиту, лише із тим зауваженням, що ми беремо не кількість попиту, а кількість пропозиції, то графічне трактування, графічний розрахунок точкової еластичності пропозиції є дещо інакшим. При цьому еластичність пропозиції визначають уже не на відрізку, а для певної точки на кривій пропозиції (точкова еластичність пропозиції). З цією метою через дану точку проводять дотичну до кривої пропозиції і продовжують її до перетину з віссю цін (точка Т). Якщо даній точці, в якій визначаємо еластичність пропозиції відповідає деякий рівень ціни Р (точка Р на рис.2.20), тоді:

де: О — початок координат;

Р— ціна;

Т— точка перетину з віссю цін дотичної до кривої пропозиції (точка дотику – це точка для якої визначаємо еластичність)

Для лінійних кривих пропозиції можна однозначно визначити еластичність пропозиції залежно від точки їх перетину з віссю цін. Спостерігаємо три випадки:

1) Еs >1 (крива S перетинає вісь ціни ви­ще початку координат);

2) Еs =1 (крива S проходить через початок координат);

3) Еs <1 (крива S перетинає вісь ціни нижче початку координат).

Визначники еластичності пропозиції за ціною

Існує низка визначників еластичності пропозиції.

1. Час. Еластичність пропозиції зростає з плином часу (як і еластичність попиту). Справді, чим довшим є часовий період, тим більше можливостей мають виробники, щоб пристосуватися до зміни ціни. Наприклад, коли ціна на товар підвищується, то виробники намагаються продати товару якомога більше. Але для цього потрібно розширити виробництво, що зазвичай вимагає часу. Залежно від періоду часу розрізняємо декілька ефектів, щодо можливості виробників відреагувати на зміну цін:

А.Миттєвий ефект. У перший день зміни ціни пропозиція абсолютно нееластична, бо продавці пе­реважно не можуть за один день завезти на ринок партію готових товарів, що є на складах, не говорячи вже про розширення виробництва. Ціни зростають, але обсяги пропозиції є практично незмінними, продається лише те, що є наявне в магазині.

Б. Тимчасовий ефект. Протягом кількох днів чи тижнів про­позиція має низьку еластичність. Вироб­ники враховують зміну ціни і максималь­но змінюють випуск продукції, викори­стовуючи існуючі потужності. За такий короткий період часу неможливо встановити нове обладнання, але можна збільшити години роботи, запровадити надурочну роботу, нічну зміну тощо. В результаті обсяги пропозиції дещо зростають.

В. Довгостроковий ефект. З плином часу виробники можуть вагомо змінити виробничі потужності: запровадити нові технології, побудувати нові приміщення, установити нове обладнання, запустити нові виробничі лінії, відкрити нові цехи тощо. Змінюється не лише кількість використовуваної праці, але й капітал. Як наслідок – обсяги пропозиції суттєво можуть зрости – пропозиція стане високоеластичною.

  1. Вартість розширення виробництва. Чим дорожче обходиться розширення виробництва, тим нижча еластичність пропозиції. Навіть за серйозного підвищення ціни багато фірм не погодиться на економічно ризиковане розширення виробництва.

  2. Можливості й вартість зберігання товару. Чим кращі можливості і невисо­ка вартість зберігання товару, тим вища еластичність пропозиції. Наприклад, при зниженні ціни на товар фірма вирішує, чи продовжувати продаж товару за низь­кими цінами, чи забрати продукцію з ринку на склад. Рішення залежить від того, як довго можна зберігати товар, а також від вартості складування товару. Сприятливі умови зберігання підвищують еластичність пропозиції.

  3. Взаємозамінюваність ресурсів у виробництві. Якщо фактори виробництва (земля, праця, капітал) можуть бути швидко переведені з виробництва одного то­вару на виробництво іншого, то еластичність пропозиції останнього товару буде висо­кою. Справді, при зростанні, цін на такий товар виробники можуть легко використати різні ресурси, знявши їх з інших виробництв, і переорієнтувати їх на виробництво даного товару, який став дорожчим, отже більш вигідним для виробництва. Таким чином зміна обсягу пропозиції у відповідь на зімну ціни буде значною. Отже, чим більша взаємозамінюваність ресурсів, чим простіше переорієнтувати різні ресурси на виробництво даного товару, тим вища еластичність пропозиції такого товару.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]