Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тези лекцій Word.doc
Скачиваний:
137
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
278.02 Кб
Скачать

2. Загальна характеристика нарядів по охороні громадського порядку.

Значний обсяг функцій по охороні громадського порядку та забезпечення громадської безпеки виконують наряди міліції, які створюються з осіб рядового та молодого начальницького складу підрозділів патрульно – постової служби органів внутрішніх справ.

Під час несення служби наряди запобігають та припиняють злочини, інші правопорушення, приймають участь у нагляді за дотриманням правил дозвільної паспортної системи, за перебуванням на території України іноземних громадян, виконують інші важливі функції.

Для несення патрульно-постової служби ви­користовуються такі види нарядів: патрулі, пере­сувні міліцейські групи (ПМ.Г), патрульні групи (ПГ), спеціалізовані патрульні групи (СПГ), по­сти охорони порядку (ПО), пости охорони об'єктів (ПОО), пости регулювання дорожнього руху (ПР), патрулі для нагляду за дорожнім рухом (ПНР) і контрольно-пропускні пункти (КПП).

Патруль—рухомий наряд в складі одного або декількох працівників міліції, який виконує покла­дені на нього обов'язки на маршруті патрулюван­ня. Патрулі можуть нести службу на автомобілях (ПА), мотоциклах (ПМ), катерах (ПК.Т), велоси­педах (ПВ). Застосовуються також піші (ПП), кінні (ПК) та патрулі зі службовими соба­ками (ПС). Патрулю для несення служби визна­чається маршрут патрулювання, що включає міс­цевість, яка прилягає до основного напрямку руху патруля в межах видимості і чутності. Ширина смуги маршруту патрулювання уточнюється на місцевості, що прилягає до основного напрямку руху патруля в межах закріпленої за ним терито­рії. Довжина маршруту патруля на автомобілі складає, як правило, 6—8 км, на мотоциклі — 3— 5 км, пішого — 1 —1,5 км. Довжина маршрутів мо­же бути збільшена або зменшена залежно від їх особливостей та стану оперативної обстановки на них.

Пересувна (мобільна) міліцейська група (ПМГ)—ком­бінований за складом та оснащений спеціальними технічними засобами і спорядженням наряд міліції на автомобілі, який несе патрульну службу в за­кріпленому секторі і призначений для вжиття не­відкладних заходів щодо попередження порушень громадського порядку, здійснення оперативно-розшукових заходів по розкриттю злочинів по гарячих слідах. Склад кожної такої групи затверджується наказом начальника міського, районного відділу (управління) ГУМВС—УМВС, до складу якої вхо­дять: працівник карного розшуку, дільничний ін­спектор міліції, міліціонер та міліціонер-водій.

Патрульна група (ПГ) — наряд в складі двох або більше патрулів під єдиним керівницт­вом. Патрульній групі для несення служби визна­чається дільниця території міста, відокремлене се­лище, об'єкт, де провадяться заходи з великою кількістю людей, зона масового відпочинку тощо.

Основу патрульної групи складає патруль на ав­томобілі, обладнаний радіостанцією, проблисковим маячком, гучномовною установкою, сиреною та ін­шими технічними засобами. Начальником патруль­ної групи (старшим наряду патрульної групи) призначається досвідчений працівник міліції, здіб­ний забезпечити ефективне керівництво діяльністю групи.

Спеціалізована патрульна група (СПГ) — спеціальний вид наряду, призначений для бороть­би з найпоширенішими правопорушеннями на ву­лицях та в інших громадських місцях. Члени цієї групи несуть службу, як правило, в цивільному одязі під керівництвом оперативного працівника або дільничного інспектора міліції.

Пост охорони порядку (ПО)—місце або діль­ниця місцевості, де працівники міліції (постові) виконують покладені на них обов'язки. Для поста визначається його центр і межі. Центр поста ви­значається в такому місці, звідки найзручніше ве­сти нагляд і швидко вжити заходів для поперед­ження й припинення правопорушень. Відстань від центра поста до його меж не повинна перевищу­вати, як правило, 300 м.

Пости виставляються в місцях, що потребують, постійної присутності працівника міліції.

Пост охорони об'єктів (ПОО)—місце або дільниця місцевості, де працівники Державної служби охорони при МВС України здійснюють на договірних засадах охорону об'єктів та іншого май­на державної, колективної та приватної власності, майна іноземних держав, міжнародних організацій, іноземних юридичних осіб, а також громадян.

Пости виставляються на об'єктах, де необхідно забезпечити постійну міліцейську охорону цього майна.

Пост регулювання дорожнього руху (ПР) — це ділянка території, на якій організується несен­ня дорожньо-патрульної служби у зв'язку з необ­хідністю регулювання дорожнього руху, встанов­лення безперервного контролю за рухом транспорт­них засобів іноземних власників, вжиття оперативно-розшукових заходів, забезпечення безперешкод­ного проїзду автомобілів особливого призначення.

Пост, що має службове приміщення, іменується «стаціонарний пост».

Патруль для нагляду за дорожнім рухом (ПНР) — наряд в складі одного або кількох пра­цівників Державної автомобільної інспекції, який здійснює контроль за дорожнім рухом та виконан­ням громадянами правил дорожнього руху шля­хом патрулювання на автомобілях, мотоциклах, вертольотах або пішим патрулюванням.

Піше патрулювання застосовується для кон­тролю за рухом на невеликих за відстанню, напру­жених за рухом та за інтенсивністю, небезпечних за аварійністю ділянках доріг (вулиць). При цьо­му застосовуються такі методи несення служби, які дають можливість своєчасно фіксувати і при­пиняти усі правопорушення.

Для забезпечення пропускного режиму або обмеження руху транспорту і пішоходів в конкрет­ному районі (місцевості) при проведенні масових заходів, виникненні стихійних лих, епідемій та в інших випадках утворюються контрольно-пропуск­ні пункти (КПП), де встановлюється наряд мі­ліції.

Крім цього, можуть призначатись наряди супро­водження потягів, суден, літаків (НС), заслони (3), караули (КР), конвої (К), резерви (Р), інші види нарядів залежно від можливості, особливо­стей території і стану оперативної обстановки.

Наряд супроводження (НС) в потягу, на суд­ні, в літаку призначається з метою підтримки гро­мадського порядку, попередження і припинення правопорушень.

Заслін(З) — наряд в складі групи (підроз­ділу) працівників міліції, який виконує завдання по блокуванню певної дільниці місцевості або пе­рекриттю окремих напрямків.

Резерв (Р) — наряд міліції, призначений для вирішення завдань, що раптово виникають у зв'яз­ку зі змінами в оперативній обстановці, і для під­міни патрульних і постових на час прийняття їжі, у випадках захворювання і т. ін.

Склад резерву, розміщення та порядок його ви­користання в кожному окремому випадку визна­чається тим начальником, в розпорядженні котрого він знаходиться.

Наряди можуть бути парними або одиночними. Парні наряди призначаються, як правило, для посилення охорони громадського порядку в місцях перебування значної кількості людей, а та­кож на території зі складною криміногенною об­становкою, при проведенні оперативно-розшукових заходів.

Кожному наряду доручається виконання служ­бових обов'язків на конкретному маршруті патру­лювання або посту.

Відповідно до діючих нормативних актів наряди міліції є особами недоторканими. Їх недоторканість полягає: а) в охороні законом їхніх прав та особистої гідності; б) у підпорядкуванні тільки визначеним особам – Начальнику РВ, МВ УМВС, своїм командирам, оперативному черговому по ОВС та його помічнику, в) у наданні їм права застосування спеціальних засобів та зброї у випадках, визначених чинним законодавством.

З метою забезпечення належного виконання численних обов’язків законодавством наряди міліції мають певні права.

Обов’язки та права нарядів міліції по охороні громадського порядку знаходяться у діалектичній єдності, закріплені в системі законодавчих актів. Невиконання обов’язків, які покладено, або перевищення прав тягне застосування визначених законом заходів відповідальності. Тому більш конкретно обов’язки, права нарядів міліції з охорони громадського порядку, а також тактику їх дій у різних обставинах ми розглянемо на наступних практичних заняттях вивчаємої теми.