Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тези лекцій Word.doc
Скачиваний:
137
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
278.02 Кб
Скачать

Підстави для конвоювання

Конвоювання затриманих і взятих під варту осіб для проведення слідчих дій або розгляду справи в суді здійснюється на підставі письмових заявок слідчих, дізнавачів, суддів і заявок начальників ІТТ і слідчих ізоляторів.

У заявках слідчих, дізнавачів і суддів зазначаються: прізвище, ім'я, по батькові, рік народження затриманої або взятої під варту особи, у вчинені якого злочину вона підозрюється чи обвинувачується; місце тримання затриманої чи взятої під варту особи (найменування ІТТ, СІЗО); місце розгляду справи в суді чи проведення слідчої дії, строк доставки затриманої або взятої під варту особи (дата, час); вимоги щодо режиму тримання (ізоляції) затриманих або взятих під варту осіб на весь час їх конвоювання.

Заявки на конвоювання, підписані головами судів, їх заступниками або головуючими в судових засіданнях, скріплюються гербовою печаткою.

Заявка слідчого, дізнавача або суду на конвоювання затриманих або взятих під варту осіб направляється за місцем їх утримання в (ІТТ, СІЗО) з розрахунку одержання її за три доби до початку проведення слідчих дій чи судового засідання, але не пізніше доби до відправлення чергового караулу за плановим маршрутом конвоювання.

Заявка на ім'я начальника ІТТ, СІЗО є підставою для видачі конвою затриманих або взятих під варту осіб, а заявка на ім'я командира підрозділу (начальника органу) - підставою для виділення конвою.

Якщо конвойний підрозділ відсутній і рішення про видачу з ІТТ затриманих і взятих під варту осіб приймає начальник органу, то він одночасно виділяє з цією метою конвой. Конвоювання затриманих і взятих під варту осіб таких ІТТ для проведення слідчих дій за заявками слідчих і дізнавачів інших органів внутрішніх справ здійснюється конвоями цих органів.

Крім заявок, підставою для конвоювання затриманих і взятих під варту осіб є:

- санкціонована відповідним прокурором постанова слідчого або органу дізнання, постанова судді чи ухвала суду про відправлення етапом;

- постанова прокурора, слідчого чи дізнавача або ухвала суду про проведення окремих слідчих дій, наприклад стаціонарної судово-психіатричної експертизи;

- закінчення строку перебування в ІТТ осіб при наявності санкціонованої прокурором постанови або ухвали суду про взяття під варту, а також вироку про засудження до позбавлення волі (конвоюються в слідчий ізолятор);

- розпорядження начальника ІТТ про направлення затриманих або взятих під варту осіб у лікувальні установи у санкпропускник (лазню) загального користування і на обмінний пункт на плановому маршруті конвоювання.

Порядок приймання затриманих і взятих під варту осіб для конвоювання.

Конвой отримавши наказ на виконання завдання прямує до пункту прийому затриманих і взятих під варту осіб, де начальник конвою або старший конвоїр зобов'язаний:

1. Пред'явити припис на право прийняття і здавання затриманих і взятих під варту осіб.

2. Одержати підготовлені документи на спецконтингент та перевірити правильність їх оформлення: визначити порядок розміщення затриманих і взятих під варту осіб у камерах спец автомобіля, інформувати конвоїрів про осіб, які потребують посиленого нагляду.

3. Провести розрахунок і розстановку складу конвою для обшуку і охорони затриманих і взятих під варту осіб під час прийняття їх для конвоювання, прийняти на тимчасове зберігання зброю конвоїрів, що виділені для проведення обшуку і розміщення конвойованих у камерах спец автомобіля.

4. Оглянути приміщення, де буде проводитись приймання затриманих і взятих під варту осіб, прибрати предмети, які можуть бути використані для втечі або нападу.

Документи на затриманих і особові справи на взятих під варту осіб передаються начальникові конвою (старшому конвоїру) в опечатаних пакетах. Якщо конвоювання здійснюється за межі міста, районного центра, на пакети з особовими справами наклеюються довідки з особових справ взятих під варту осіб з їх фотокартками.

Прийом затриманих і взятих під варту осіб здійснюється по одному і полягає в їх опитуванні (в тому числі про стан здоров'я, наявність у них скарг і заяв), звіренні результатів опитування з документами і обшуку. Про результати огляду робиться запис у довідках з особових справ взятих під варту осіб.

Особи що приймаються для конвоювання, реєструються в Дорожньому журналі згідно з наявними на них документами. Після цього вони підлягають обшуку, а їх особисті речі і продукти харчування - оглядові. З цією метою із складу конвою призначаються конвоїри з розрахунку: один працівник на 8-10 затриманих і взятих під варту осіб.

Про результати обшуку та огляду начальник конвою робить відповідний запис у Дорожньому журналі із зазначенням прізвища виконавця.

Виявлені в обшукуваних осіб заборонені до збереження продукти харчування, предмети та речі вилучаються і здаються адміністрації органу відправника.

Прийняттю до конвоювання не підлягають:

- особи з неправильно оформленими на них документами або без документів;

- хворі, які не підлягають конвоюванню за висновками лікаря (фельдшера);

- вагітні жінки - без довідки лікаря про можливість їх конвоювання;

- особи, не забезпечені за встановленою нормою продовольством на дорогу або не одягнені за сезоном;

- особи, що перебувають у нетверезому стані;

- особи, що були в контакті з інфекційними хворими і не пройшли необхідного медичного огляду та лабораторного обстеження до одержання негативних результатів;

- особи, що не пройшли у встановлений строк санітарної обробки.