Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тези лекцій Word.doc
Скачиваний:
137
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
278.02 Кб
Скачать

Конвоювання в автомобілях

Перед посадкою конвойованих у спеціальний автомобіль, начальник конвою (старший конвоїр) перевіряє стан його кузова, справність освітлення, пристрою для розмов між перебуваючими в кабіні і кузові, засобів зв'язку, вентиляції, дверей і замків камер, міцність кріплення лавок та іншого обладнання. Вживає заходів до вилучення предметів, які можуть бути використані для втечі або нападу, та усунення виявлених недоліків. Спеціальний автомобіль повинен бути заправлений паливо-мастильними матеріалами.

Посадка конвойованих у спецавтомобілі здійснюється після доповіді міліціонера-водія про готовність до руху. Автомобіль подається, по можливості, впритул до вхідних дверей (воріт) будови, де тримаються затримані і взяти під варту особи, при наявності умов - встановлюється тимчасовий металевий коридор.

Після посадки конвойованих, начальник конвою займає місце в кабіні автомобіля. Ключі від замків камер зберігаються у начальника конвою. Камери спецавтомобіля повинні бути освітленими протягом усього часу тримання в них спецконтингенту. Якщо в кузові є двоє конвоїрів, один з них призначається старшим.

Конвоїр біля камер спец автомобіля повинен вести постійний нагляд за поведінкою конвойованих, не дозволяти їм затуляти із середини оглядові грати, шуміти, палити, псувати обладнання кузова, а також перемовлятися чи перестукуватися з особами, які перебувають в інших камерах. Якщо ці вимоги порушуються, слід подавати в кабіну сигнал про зупинку і разом з начальником конвою вживати заходів щодо припинення порушень, при цьому двері камер відчиняє лише начальник конвою.

Через кожні 2-3 години руху робляться зупинки на 10-15 хвилин. Місця зупинок вибираються на відкритій місцевості. На час зупинок начальник конвою організовує зовнішню охорону спец автомобіля, і якщо необхідно, - виведення конвойованих в туалет (по одному в супроводі двох працівників міліції). Двері камер після кожного виведення з них затриманих і взятих під варту осіб повинні зачинятися на замки.

Для висадки конвойованих у кінцевому пункті призначення, міліціонер-водій, за розпорядженням начальника конвою зупиняє автомобіль у заздалегідь визначеному місці, яке, по можливості, виключає доступ сторонніх осіб; за наявності умов встановлюється складений металевий коридор; затримані і взяті під варту особи під охороною конвоїрів шикуються в колону по одному (по два) і за командою начальника конвою прямують у приміщення.

У легковому автомобілі дозволяється конвоювання лише однієї затриманої чи взятої під варту особи, яка поміщається на заднє сидіння між двома конвоїрами і на яку надягаються наручники. Двері автомобіля фіксуються в зачиненому стані, скло вікон піднімається.

Конвоювання затриманих і взятих під варту осіб у пішому порядку

Конвоювання затриманих і взятих під варту осіб у пішому порядку здійснюється у виняткових випадках, на недалекі відстані, коли не має можливості доставки цих осіб за місцем призначення транспортними засобами.

При пішому конвоюванні затримані і взяті під варту особи, в залежності від їх кількості і ширини дороги, шикуються в колону по 2-4 чоловіки.

Перед початком руху начальник конвою (старший конвоїр) оголошує: "Конвойовані! Ви переходите в підпорядкування конвою. Під час руху забороняється переходити з одного ряду в інший, голосно розмовляти, палити, вступати в будь-які контакти із сторонніми особами , зупинятися чи прискорювати темп руху. Попереджую: у випадку втечі буде застосована зброя!".

Конвоїр, що помітив порушення конвойованими правил поведінки, установленим сигналом повідомляє про це начальника конвою (старшого конвоїра) і вживає заходів щодо наведення порядку.

При конвоюванні у пішому порядку в межах населених пунктів конвоїри озброюються пістолетами, а поза межами населених пунктів і під час конвоювання особливо небезпечних злочинців (за розпорядженням начальника органу) - автоматами.