Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тези лекцій Word.doc
Скачиваний:
137
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
278.02 Кб
Скачать

3.Основи конвоювання.

Для конвоювання затриманих і взятих під варту осіб призначається конвой у складі: начальника конвою (старшого конвоїра) і конвоїрів. Конвой може бути звичайний і посилений. Склад, вид і чисельність такого наряду визначається командиром підрозділу (начальником органу).

Звичайний конвой призначається з розрахунку:

- на одного - двох конвойованих - 2 конвоїри

- на 3-6 конвойованих - 3 конвоїри

- на 7-9 конвойованих - 4 конвоїри

- на 10-12 конвойованих - 5 конвоїрів

- на 13-20 конвойованих - 6 конвоїрів

і додатково один конвоїр на кожних наступних 5 конвойованих. Якщо у складі конвою 5 і більше конвоїрів, призначається помічник начальника конвою.

Посилений конвой може призначатися, якщо серед конвойованих є особи, які мають намір вчинити втечу, напад на охорону, заподіяти шкоду оточуючим або собі, якщо маршрут конвоювання має велику довжину, якщо географічні або кліматичні умови є складними. Начальником посиленого конвою призначається особа середнього начальницького складу, чисельність конвоїрів відповідно збільшується.

З метою підвищення оперативності в роботі конвоїв міліції, забезпечення безпеки руху та надійної охорони конвойованих осіб, спеціальні автомобілі, на яких вони перевозяться, обладнуються радіостанціями, проблисковими маяками та пристроями для розмови між кабіною і кузовом.

Начальник конвою (старший конвоїр) несе відповідальність за точне та своєчасне виконання поставленого завдання щодо конвоювання затриманих і взятих під варту осіб, додержання законності підлеглими, збереження службових документів, особових справ конвойованих, озброєння та інших засобів, які були видані конвою.

Він зобов'язаний:

1. Знати обстановку на маршруті конвоювання та її особливості, основні відомості про конвойованих; підготувати конвой до виконання завдання, встановити порядок взаємодії між конвоїрами; одержати необхідні документи (додаток № 5), грошовий аванс, продовольство і матеріально-технічні засоби, видані конвою, організувати їх правильне використання, вести дорожній журнал.

2. Уміло і твердо керувати діями конвою щодо своєчасного доставлення конвойованих до місця призначення, забезпечувати охорону їх в судах і під час проведення слідчих дій, вживати заходів до посилення спостереження за ними на ночівлях, привалах, станціях, в аеропортах. Не допускати порушення конвойованими правил поведінки в дорозі на об'єктах їх тимчасового перебування.

3. Визначати дії конвою на випадок надзвичайних обставин. Якщо обстановка на основному маршруті конвоювання ускладнюється, слід переходити на запасний; у разі втечі організувати негайне переслідування і затримання втікача.

4. Стежити за додержанням конвойованими і складом конвою правил санітарної гігієни: під час перебування, у дорозі понад одну добу надавати конвоїрам відпочинок по черзі, не допускати при цьому залишення конвойованих без охорони.

5. Звітувати після повернення в конвойний підрозділ (орган внутрішніх справ) за витрачені грошові кошти.

Начальникові конвою забороняється: змінювати порядок конвоювання затриманих і взятих під варту осіб, залишати конвой, якщо цього не вимагають обставини.

Помічник начальника конвою підпорядковується начальникові конвою і виконує всі його вказівки з питань охорони конвойованих. Крім цього, він повинен стежити за станом використовуваних матеріально-технічних засобів, особисто проводити обшук конвойованих, забезпечувати збереження виявлених при цьому грошей, цінностей, предметів і речей, видавати всьому складові конвою належне забезпечення; у випадку хвороби начальника конвою брати на себе виконання його обов'язків.

Міліціонер-конвоїр підпорядковується начальнику конвою (старшому конвоїру) та його помічникові.

Він зобов'язаний:

1. Досконало знати свої обов'язки і точно їх виконувати, перебувати у визначеному начальником конвою місці і не відлучатися без його дозволу.

2. Мати справну і в постійній готовності до дії зброю, бути вимогливим і ввічливим у поводженні з конвойованими і вести за ними постійне спостереження, дотримувати правил особистої безпеки.

3. Припиняти небезпечні і недозволені дії затриманих і взятих під варту осіб, проводити за вказівкою начальника конвою їх обшук, вилучати у них і передавати начальнику конвою заборонені до збереження предмети і речі.

4. Конвоїру забороняється відволікатися від несення служби, вступати з конвойованими в розмови, крім випадків, коли необхідно дати вказівки про порядок руху і дотримання правил поведінки під час конвоювання; приймати від затриманих і взятих під варту осіб або передавати їм від сторонніх осіб будь-які предмети, записи, продукти харчування, відправляти їх листи, розголошувати маршрут руху конвою і кінцевий його пункт.