Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тези лекцій Word.doc
Скачиваний:
137
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
278.02 Кб
Скачать

2. Способи несення служби по охороні об'єктів.

Залежно від характеру об'єктів, їх розташовують і інших особливостей охорона може бути організована наступними способами:

  1. На контрольно-пропускних пунктах

  1. По периметру огорожі об'єкту, обладнаного периметральною сигналізацією, коли наряди міліції виставляються по межі території, що охороняється, і перегороджують доступ на неї зовні пропускних пунктів.

  1. По окремих ділянках (відособленим приміщенням), коли наряди міліції виставляються безпосередньо на об'єктах, що охороняються, або біля них.

  1. Змішаним способом - по периметру і окремим ділянкам одночасно.

Охорона об'єкту, приміщень з матеріальними цінностями, забезпечення пропускного і внутрішньооб'єктного режиму здійснюється нарядами міліції (пішими постами і маршрутами, автопатрулями).

При нападі на об'єкт, що охороняється, наряд міліції (постовий) за допомогою тривожної сигналізації, по телефону або іншим способом подає сигнал "Тривога" в чергову частину стройового підрозділу (караульне приміщення), чергову частину МРВ УМВС або на ПЦО ДСО. Одночасно наряд міліції (постовий) вживає всіх заходів до посилення охорони об'єкту і відображає напад.

Черговий МРВ УМВС, прийнявши сигнал "Тривога", зобов'язаний негайно вислати до об'єкту наряд міліції в складі не менше 3 чоловік, озброєний і екіпірований спеціальними засобами індивідуального захисту і активної оборони, вручивши старшому наряду схему розташовує і картку плану об'єкту.

Одночасно до об'єкту прямують найближчі патрульно-постові наряди міліції і групи затримання ПЦО, які займають місця згідно плану оборони об'єкту.

У випадку спрацьовуванні на об'єкті пожежної сигналізації або виникнення пожежі до нього прямує також наряд пожежної охорони.

Категорично забороняється перевіряти ще раз по телефону або іншим способом причину подачі сигналу "Тривога" з об'єкту.

Після прибуття наряду МРВ на об'єкт всі задіяні за планом оборони об'єкту сили поступають в підкорення старшого цього наряду і діють по його вказівках.Прибувши на об'єкт, старший наряду організовує розстановку особового складу згідно схеми оборони і оперативної обстановки, що складається. Співробітники міліції перекривають можливі шляхи відходу злочинців і, дотримуючи заходи безпеки з'ясовують причину надходження сигналу "Тривога".

При встановленні факту нападу на об'єкт або проникнення в його приміщення (на територію) сторонніх осіб, старший наряду докладає про це черговому по МРВ і вживає заходів до затримання або знешкодження правопорушників, що охороняється.

Залежно від обстановки, що складається, на об'єкті, що охороняється, керівництвом МРО можуть бути введені в дію оперативні плани "Сирена", "Грім" або спеціально розроблені для цього об'єкту плани із задіянням максимальної кількості особового складу ОВС.

Молодший інспектор групи затримання ПЦО, одержавши наказ про виїзд на об'єкт по сигналу "Тривога" найкоротшим шляхом, з дотриманням правил дорожнього руху, зобов'язаний прибути на вказаний об'єкт. В дорозі проходження уточнює особливості об'єкту по оперативній картці і розподіляє обов'язки між членами екіпажу. При неможливості своєчасного прибуття на об'єкт через надзвичайні обставини, поломки автомобіля - негайно докладає про це черговому ПЦО, використовуючи при цьому всі доступні засоби зв'язку і діє надалі по його вказівці.

Прибувши до об'єкту - докладає про це черговому ПЦО, дотримуючи запобіжні засоби силами екіпажа проводить оперативно-пошукові заходи щодо встановлення причини надходження тривожного сигналу, для чого із застосуванням службового собаки ретельно оглядає об'єкт, звертаючи особливу увагу на найуразливіші місця (двері, вікна, люки, дах, горищні, підвальні і суміжні з об'єктом приміщення) і прилеглу територію