Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінарські заняття СПОУ.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
278.53 Кб
Скачать

Семінарське заняття № 5 тема № 6. Міністерство внутрішніх справ україни: завдання функції, та система органів

Мета заняття: а) розглянути і засвоїти, завдання, функції та структуру Міністерства внутрішніх справ, основні задачі, функції та систему органів міліції; а також основні завдання, функції та структуру слідчого апарата органів внутрішніх справ; організацію діяльності органів досудового розслідування в системі МВС України;

б) формувати в курсантів і студентів уявлення про їхню майбутню роботу в міліції.

Опорні поняття: Міністерство внутрішніх справ України. Міліція. Досудове слідство. Слідчий.

План семінарського заняття

1. Міністерство внутрішніх справ України: завдання, функції та структура центрального апарату.

2. Міліція, її основні завдання та функції, система органів.

3. Міліція як орган дізнання, його завдання та компетенція.

Методичні рекомендації

Готуючись до першого навчального питання семінарського заняття, курсанти та студенти повинні знати, що відповідно до Положення, Міністерство внутрішніх справ України є центральним органом державної виконавчої влади, що реалізує державну політику в сфері захисту прав і свобод громадян, інтересів суспільства і держави від протиправних зазіхань, організує й координує діяльність органів внутрішніх справ у боротьбі зі злочинністю, охороні суспільного порядку й забезпеченню суспільної безпеки.

Курсанти та студенти повинні засвоїти найважливіші питання цього положення, у тому числі: основні завдання, що стоять перед Міністерством внутрішніх справ; функції, що воно виконує; права, що воно має; керівну структуру МВС.

Для відповіді на друге запитання необхідно засвоїти основні положення Закону України «Про міліцію», прийнятого 20 грудня 1990 року. Відповідно до Закону, міліція є державним збройним органом виконавчої влади, що захищає життя, здоров'я, права і свобод громадян, власність, природне середовище, інтереси суспільства і держави від протиправних зазіхань.

До основних положень Закону «Про міліцію» відносяться: завдання, що стоять перед міліцією; принципи діяльності і організаційна структура міліції; права й обов'язки міліції; застосування заходів фізичного впливу, спеціальних кошт і вогнепальної зброї; кадрові питання, до яких відносяться: прийняття на службу в міліцію, порядок проходження служби та звільнення зі служби; правове положення працівників міліції.

Свої знання в ході підготовки до семінару курсанти та студенти можуть перевірити, відповівши на питання для самоконтролю.

Питання для самоконтролю та самоперевірки

  1. Назвіть систему органів внутрішніх справ України.

  2. Викладіть основні завдання МВС України.

  3. Назвіть структуру МВС України.

  4. Розповісти про структуру головних управлінь, управлінь МВС в Автономній Республіці Крим, областях, м. м. Києві і Севастополі.

  5. Охарактеризуйте діяльність міліції, її завдання і функції.

  6. З яких підрозділів складається міліція?

  7. Назвіть права й обов'язки міліції.

  8. Назвіть органи дізнання та їх специфіку в контексті окремих злочинів.

  9. Визначте завдання і компетенцію міліції як органа дізнання.

  10. Назвіть правове положення працівників міліції та порядок проходження служби.