Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінарські заняття СПОУ.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
278.53 Кб
Скачать

Семінарське заняття № 2. Тема № 2.3. Система судів загальної юрисдикції

Мета заняття: а) розглянути та засвоїти: місце місцевих судів, загальних і спеціалізованих апеляційних судів, в судовій системі України; порядок формування і склад зазначених судів; повноваження вищих спеціалізованих судів, Верховного Суду України - як найвищого судового органу; повноваження Пленуму Верховного Суду України.

б) формувати в курсантів і студентів уявлення про організацію і діяльність місцевих судів, звернувши при цьому увагу на те, що діяльність судів при здійсненні правосуддя спрямована на зміцнення законності та правопорядку, попередження злочинів і інших правопорушень. Формувати в курсантів уявлення про організацію і діяльність вищих спеціалізованих судів і Верховного Суду України, звернувши при цьому увагу на те, що діяльність органів судової влади будується на конституційному принципі законності (ст.6 Конституції України), змістом якого є те, що суди здійснюють свої повноваження у встановлених Конституцією межах і відповідно до законів України.

Опорні поняття: суд, апеляційні суди, вищі спеціалізовані суди, Верховний Суд України, пленум.

План семінарського заняття

1. Види, повноваження і склад місцевих судів. Порядок формування.

2. Апеляційні суди: склад, структура і повноваження.

3. Вищі судові органи спеціалізованих судів: склад структура, повноваження.

4. Верховний Суд України - вищий судовий орган:

- повноваження Верховного Суду України;

- склад і структура Верховного Суду України.

Методичні рекомендації

Готуючись до першого навчального питання семінару, курсанти та студенти повинні засвоїти, що у відповідності до ст. 124 Конституції України і частини 3 статті 1 Закону „Про судоустрій і статусу суддів”, судочинство здійснюється Конституційним Судом України та судами загальної юрисдикції.

Суд - це державний орган, наділений у встановленому законом порядку повноваженнями по здійсненню правосуддя і вирішенню інших питань у межах своєї компетенції.

Суди загальної юрисдикції утворюються і ліквідовуються Президентом України за поданням Міністра юстиції України на підставі пропозиції голови відповідного вищого спеціалізованого суду.

Місцезнаходження, територіальна юрисдикція і статус суду визначаються з урахуванням принципів територіальності, спеціалізації та інстанційності.

Підставами для утворення чи ліквідації суду є зміна визначеної цим Законом системи судів, потреба поліпшити доступність правосуддя або зміна адміністративно-територіального устрою.

Кількість суддів у суді визначається Державною судовою адміністрацією України за поданням Міністра юстиції України на підставі пропозиції голови відповідного вищого спеціалізованого суду, з урахуванням обсягу роботи суду та в межах видатків, затверджених у Державному бюджеті України на утримання судів (ст.19 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»).

Необхідно відзначити, що розподіл обов'язків між суддями місцевого суду по розгляду справ здійснюється за наступними принципами: зональний (територіальний); предметний (функціональний); предметно-зональний; беззональний.

Курсанти та студенти повинні вміти охарактеризувати кожний із зазначених принципів, і розкрити зміст обов'язків працівників апарату районного (міського) суду

Для підготовки до другого навчального питання, перш за все необхідно ознайомитися з положеннями глави № 3 вищевказаного нормативного акта. Визначаючи місце апеляційного суду в системі судів загальної юрисдикції, слід зазначити, що апеляційні суди займають середнє положення. Стосовно місцевих судів вони є вищестоящими, стосовно вищих спеціалізованих судів і Верховного Суду України - нижчестоящими. Вони наділені широкими правами з розгляду кримінальних і цивільних справ: виступають як суди апеляційної інстанції, а також виконують інші повноваження відповідно до законодавства.

Для відповіді на третє навчальне питання слід знати, що Вищими спеціалізованими судами є: Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Вищий господарський суд України, Вищий адміністративний суд України (ч.2 ст. 31 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»).

Для засвоєння завдань, складу, структури, порядку формування, повноважень Вищих спеціалізованих судів необхідно вивчити главу 4 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Готуючись до четвертого питання семінару, слід усвідомити, що Верховний Суд України є вищим судовим органом у системі судів загальної юрисдикції. (ч. 1 ст. 38 Закону України «Про судоустрій і статус суддів». У зв'язку з цим варто засвоїти його повноваження, порядок формування, в якому складі він діє, дати характеристику повноважень Пленуму Верховного Суду України. Для цього необхідно вивчити главу 5 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».