Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінарські заняття СПОУ.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
278.53 Кб
Скачать

Семінарське заняття № 6 тема № 7. Адвокатура україни

Мета заняття: а) розглянути й засвоїти: завдання адвокатури; принципи й організаційні форми діяльності; види адвокатської діяльності; права й обов'язки адвоката;

б) формувати в курсантів і студентів представлення про адвоката, діяльність якого пов'язана із захистом прав та інтересів громадян; про юридичні межі його діяльності, гарантії дотримання професійних прав, честі та достоїнства.

Основні поняття: адвокатура, адвокат.

План семінарського заняття

  1. Поняття та завдання адвокатури.

  2. Принципи й організаційні форми діяльності адвокатури.

  3. Адвокати, їхні права й обов'язки.

  4. Дисциплінарна відповідальність адвоката. Припинення адвокатської діяльності.

Методичні рекомендації

Під час підготовки до семінарського заняття за даною темою курсантам і студентам необхідно ретельно вивчити Закон України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність" від 5 липня 2012 р. Головну увагу при цьому необхідно приділити питанням: про поняття адвокатури; вимогам, що ставляться до кандидата на посаду адвоката; завданням, принципам і організаційним формам діяльності адвокатури, а також змісту професійних прав і обов'язків адвоката.

Готуючись до першого навчального питання плану, слід знати, що відповідно до Закону "Про адвокатуру і адвокатську діяльність" адвокатура України є добровільним професійним громадським об'єднанням, покликаним відповідно до Конституції України сприяти захистові прав, свобод і представляти законні інтереси громадян України, іноземних громадян і осіб без громадянства, юридичних осіб, надавати їм іншу юридичну допомогу.

Для відповіді на друге запитання необхідно знати, що адвокат має право займатись адвокатською діяльністю індивідуально, відкрити своє адвокатське бюро, об'єднуватися з іншими адвокатами в колегії, адвокатські фірми, контори та інші адвокатські об'єднання, які діють відповідно до цього Закону та статутів адвокатських об'єднань.

Адвокатські об'єднання діють на засадах добровільності, самоврядування, колегіальності та гласності. Реєстрація адвокатських об'єднань провадиться у Міністерстві юстиції України в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Адвокатські об'єднання письмово повідомляють місцеві органи влади про свою реєстрацію, а адвокати - про одержання свідоцтва про право займатися адвокатською діяльністю.

Адвокатські бюро, колегії, фірми, контори та інші адвокатські об'єднання є юридичними особами. Адвокати та адвокатські об'єднання відкривають поточні та вкладні (депозитні) рахунки в банках на території України, а у встановленому чинним законодавством порядку - і в іноземних банках, мають печатку і штамп із своїм найменуванням.

Види адвокатської діяльності наведені у Закону „Про адвокатуру і адвокатську діяльність”

Для відповіді на третє запитання необхідно засвоїти, що адвокатом може бути особа, яка має вищу юридичну освіту, підтверджену дипломом України або відповідно до міжнародних договорів України дипломом іншої країни, стаж роботи у галузі права не менше двох років, володіє державною мовою, склала кваліфікаційні іспити, одержала в Україні свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю та прийняла Присягу адвоката

Курсанти і студенти повинні твердо засвоїти, що адвокат може займатися адвокатською діяльністю як індивідуально, так і в рамках адвокатських об'єднань. Однак при здійсненні професійної діяльності він зобов'язаний строго дотримувати вимог закону, що визначають його права й обов'язки. У противному випадку він може бути позбавлений посвідчення про право на заняття адвокатською діяльністю.

Рівень своїх знань курсантам та студентам рекомендується перевірити шляхом відповідей на питання для самоконтролю.