Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по лр для МК и МН.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
563.71 Кб
Скачать

Порядок виконання роботи

1. Відкрийте будь-яку базу даних, наприклад, бібліотека.mdb.

2. Створіть простий звіт, який виводить на принтер список книг (для будь-якої іншої БД – список товарів чи послуг), згрупованих за видавництвами (постачальниками, власниками…), і підраховує загальну вартість книг (товарів чи послуг) кожного видавництва (постачальникам, власникам…). Для цього виконайте дії:

1) відкрийте у вікні бази даних закладку Отчеты і натисніть на кнопку Создать;

2) у наступному вікні виберіть як джерело даних таблицю Книги (чи будь-яку іншу з найменуваннями товарів або послуг) і вкажіть, що будете створювати звіт Мастером отчетов. Натисніть на кнопці Далее;

3) далі необхідно відібрати поля, які будуть відображені у звіті. Виберіть усі поля таблиці Книги (натисніть кнопку [>>]). На цьому кроці можна вибирати поля не тільки зі вказаної вище таблиці, але й з будь-яких таблиць і запитів поточної бази даних. Для цього у вікні Таблицы/запросы розкриваєте список таблиць і запитів і вибираєте потрібний об’єкт. Список полів вибраної таблиці з’явиться у вікні Доступные поля, і у вас з’явиться можливість перенести потрібні поля у вікно Отобранные поля;

4) на цьому кроці необхідно визначити, чи потрібно групувати дані у звіті за значенням будь-якого поля. Access часто сам пропонує поля, за якими виконувати групування. Виберіть поле Видавництво (Заготівельник, Виробник, Магазин, Агентство…);

5) наступний екран пропонує вам вибрати порядок сортування та обчислення, які необхідно виконати для записів. Сортування можна виконати за чотирма полями. Виберіть у першому вікні поле Шифр (Інвентарний номер, Індекс…), а в другому Рік (Дата, Вартість чи будь-яке інше). Це означає, що для будь-якого видавництва книги будуть упорядковані за шифром, а для кожного шифру – за роком видання. Натисніть на кнопку Итоги… щоб організувати обчислення загальних значень для потрібних полів. Access пропонує вам усі числові поля серед відібраних у звіт. У нашому випадку будуть пропоновані поля Рік і Вартість. Для поля Вартість позначте прапорці під написами Sum і Avg, щоб обчислити сумарну і середню вартість книг для будь-якого видавництва та по бібліотеці в цілому. Відмітьте перемикач Показать данные и результаты і прапорець Вычислить проценты, якщо це потрібно;

6) виберіть вид макета для звіту. Макет (структуру) видно на екрані, й ви можете вибрати його;

7) виберіть стиль (оформлення) звіту серед тих, які пропонуються у вікні;

8) назвіть ваш звіт Список книг і натисніть на кнопці Готово.

Перегляньте створений звіт і впевнитесь, що він задовольняє всі вимоги.

У створеному звіті текстові поля малі для назви книги, тому необхідно збільшити розмір поля по довжині, щоб назва книги виводилася в декілька рядків.

Відкрийте створений звіт у режимі Конструктора (права кнопка миші на імені звіту – Конструктор) і збільшіть розмір текстових полів для назв книг і анотації.

3. Створіть звіт, який виводить список читачів бібліотеки (для іншої БД список постачальників, власників…), згрупованих за кафедрами (магазинами, агентствами…), список книг кожного читача, обчислюється пеня та загальна сума пені для кожного читача і по всіх читачах даної кафедри.

Для створення такого звіту використовується таблиця Читачі та запит Список1, створений у попередній роботі, в якому є обчислювальне поле Пеня.

Для створення звіту виконайте нижче наведені дії.

Виберіть Мастер отчетов і таблицю Читачі.

Виберіть з таблиці Читачі поля Прізвище, Кафедра і Телефон. Виберіть запит Список1 і всі його поля.

Тип зображення даних – «за Читачами».

Добавте рівні групування – за полем Кафедра.

Сортувати за полем Дата видачі, а підсумки підбивати за полем Пеня – обчислювати для пені суму значень (sum) і середнє значення (avg).

Виберіть вигляд макета та стиль.

Дайте звіту ім’я Читачі та Готово.

Зверніть увагу, що у створеному звіті групування зроблені за двома полями, тобто існують дві групи, для будь-якої з котрих обчислюються підсумкові значення за вказаними полями. Заголовок будь-якої з груп виділений шрифтом.