Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по лр для МК и МН.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
563.71 Кб
Скачать

7 Створення підсумкового багатотабличного запиту

Обчисліть для кожного читача кількість книг „на руках”, їх загальну вартість і пеню, яка нарахована для книг даного читача.

Для створення запиту перейдіть на вкладку Запросы і виберіть кнопку Создать (чи меню Вставка/Запрос) – створення запиту в режимі Конструктора. Додайте до запиту таблиці Книги, Читачі та запит Список1 – натисніть правою кнопкою миші у вікні конструктора та додайте.

До бланку запиту включіть поля Прізвище з таблиці Читачі, Інв№ з таблиці Книги, Вартість – з таблиці Книги та Пеня із запиту Список1. Для створення підсумкового запиту на панелі інструментів виберіть піктограму Групповые операции (значок чи меню Вид/Групповые операции). У бланку запиту з’являється рядок Групповые операции. Для першого поля запиту Прізвище з таблиці Читачі виберіть Группировка, для Вартість з таблиці Книги – SUM (підрахунок суми), для поля Інв№ з таблиці Книги Count і для Пеня із запиту Список1 – SUM. Для того, щоб при перегляді запиту кожне поле мало зрозумілий підпис, визначіть властивості полів. Для цього виберіть меню Вид/Свойства і задайте Подпись для кожного поля – Кількість книг (для поля Інв№), Загальна вартість книг (для поля Вартість) і Загальна сума пені (для поля Пеня).

Збережіть запит під іменем Запит4 (Файл/Сохранить). Закрийте вікно конструктора. Перегляньте запит Запит4, натиснувши на нього і на кнопку Открыть (чи правою кнопкою миші – Открыть). У результаті запит сформує список боржників, кількість і вартість книг у них „на руках” і сумарну пеню за затримку повернення.

8 Запити, які змінюють дані (значення групи записів)

Запити для зміни даних називаються запитами на оновлення даних. Наприклад, за допомогою такого запиту можна здійснювати зміну вартості книг за датою їх видання чи за інших умов. Наприклад, треба підвищити вартість на 20% для книг 2006 року видання.

Цей запит змінить таблицю, тому для повного захисту від можливих помилок зробіть резервну копію таблиці. Для цього перейдіть у вікно бази даних, виберіть таблицю Книгита виконайте команду з менюПравка/Копировать. Далі виберіть командуПравка/Вставить й у вікні діалогу дайте копії таблиці нове ім’я –Книги_копія.

Створіть запит з іменем Запит5. Для створення запиту Запит5 перейдіть до вкладки Запросы і виберіть кнопку Создать (чи меню Вставка/Запрос) – створення запиту в режимі Конструктора. Додайте до запиту таблицю Книги_копія.

До запиту включіть поля Рік і Вартість з таблиці Книги_копія. Надамо можливість уведення року видання як параметра. Для цього у поле Рік для рядка Условие отбора введіть текст: [Введіть рік]. Під час виконання запиту цей текст з’явиться у діалоговому вікні для введення року видання. Далі перетворіть цей запит на запит на оновлення. Для цього в основному меню виберіть Запрос/Обновление. У рядку Обновление для поля Вартість уведіть вираз [Вартість]*([націнка]+100)/100 для перерахунку вартості книг. Цей вираз використовує ще один параметр [націнка], що дає можливість уводити розмір націнки у відсотках.

Збережіть запит (Файл/Сохранить). Закрийте вікно конструктора. Перегляньте запит Запит5, натиснувши на нього та на кнопку Открыть (чи правою кнопкою миші - Открыть). Уведіть націнку (наприклад, 20) і рік (наприклад, 2006). На екрані з’являється вікно діалогу, яке повідомляє про кількість оновлених записів. Після підтвердження таблиця оновлюється, і доступу до початкових даних уже немає. Перегляньте таблицю Книги_копія - вартість книг за 2006 рік збільшиться на величину відсотка націнки (20%).