Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по лр для МК и МН.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
563.71 Кб
Скачать

Порядок виконання роботи

1 Сортування даних

Відкрийте базу даних Бібліотека.mdb. Відкрийте одну з таблиць (права кнопка миші: «Открыть»).

Перший спосіб сортування: виберіть стовпець, який необхідно відсортувати, та натисніть кнопку на панелі інструментів Сортировка по возрастанию чи по убыванию. Другий спосіб: виконати сортування за допомогою Поширеного фільтра (при сортуванні декількох стовпців). Відкрийте меню Записи/Фильтр/Расширенный фильтр. Виберіть необхідні поля у порядку сортування і для кожного вкажіть порядок сортування. Далі у меню Фильтр виберіть команду Применить фильтр.

2 Створення зв’язків між таблицями

Завершуючи проектування бази даних, необхідно встановити постійні зв’язки між таблицями для того, щоб можна було вибирати дані з декількох таблиць відповідно до значень полів, що збігаються. Для цього натисніть на інструменті Схема данных () та додайте у вікно схеми даних три створені таблиці. На екрані з’явиться схематичне зображення трьох таблиць. Помістіть у центрі таблицюЧитКниги для більш наочного відображення зв’язків між таблицями. Зв’язки між ними встановлюються за допомогою миші за методом «зачепити та перетягнути» (рисунок 1). Зачепити поле Інв№ у таблиці Книги та перетягти до такого самого поля у таблиці ЧитКниги. У вікні діалогу поставте прапорці: “Обеспечение целостности данных”, “каскадное обновление связанных полей”, “каскадное удаление связанных записей” (тип відношення: один-к-одному). На схемі з’явиться лінія, яка з’єднує ці поля. Аналогічно встановіть зв’язок таблиць ЧитКниги і Читачі за полем NB. У вікні діалогу поставте прапорці: “Обеспечение целостности данных”, “каскадное обновление связанных полей”, “каскадное удаление связанных записей” (тип відношення: один-ко-многим). Таким чином, виконується об’єднання тільки тих записів, у яких зв’язані поля обох таблиць збігаються.

Якщо з таблиці Книги видаляється запис, то посилання на неї видаляється і з таблиці ЧитКниги, аналогічно, якщо з таблиці Читачі видаляється запис, то з таблиці ЧитКниги видаляються всі записи, які свідчать про те, що даний читач узяв будь-яки книги.

Закрийте та збережіть вікно Схемы данных.

Рисунок 1 – Вікно «схемы данных»

3 Запит, який відбирає дані з однієї таблиці за умовою

Розглянемо приклад створення запиту, який відбирає з таблиці Книги ті примірники, ціна яких більша ніж 20 гривень і прізвища автора починається з букви “Б”, чи з букви “В” (рисунок 2).

Перейдіть на вкладку Запросы. Натисніть кнопку Создать. Виберіть у меню Конструктор. У вікні діалогу Добавление таблицы на вкладці Таблицы виберіть таблицю, з якої потрібно відобразити дані. Для нашого випадку це - Книги. Натисніть кнопку Добавить. Закрийте вікно Добавление таблицы. Зараз потрібно вибрати ті поля, які необхідно включити до запиту. Виберіть поля: Автор, Назва, Рік, Вартість. Для того щоб помістити ці поля до бланка запиту, потрібно двічі натиснуть кнопкою миші на імені поля у таблиці. Є й інші можливості: перетягнути назву поля з таблиці до бланка запиту чи вибрати необхідні поля в списку назв полів у бланку запиту.

Рисунок 2 – Конструктор запиту на вибірку з таблиці Книги

Далі необхідно поставити умови, за якими буде проводитися відбір. Для цього у рядку Условие отбора для Вартості поставте умову: >20. Для поля Автор поставте умову “Б*” Or “В*”, де * означає всі символи після першої Б. Функція Like буде додана автоматично. Для перегляду результату натисніть на кнопку “!” чи виберіть у пункті меню Вид/режим таблицы. Перегляньте результат відбору за запитом. Поверніться у режим конструктора: меню Вид/Конструктор.

Збережіть запит, дайте йому ім’я: Запит1_Книги.