Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка КП.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
247.3 Кб
Скачать

Семінарське заняття № 2 Тема. Структура клінічної психології

Мета: розглянути структуру клінічної психології та визначити основні завдання та проблеми її підструктур.

План

  1. Поняття нейропсихології. Системні механізми мозку в організації вищих психічних функцій, процесів і станів.

  2. Поняття патопсихології. Співвідношення якісного й кількісного підходів в оцінці порушень психіки. Диференційно-діагностичне й експертне значення патологічних досліджень.

  3. Поняття соматопсихології. Систематика хвороб. Соматичні захворювання і їхні впливи на психіку людини.

Методичні поради

Поняття нейропсихології. Системні механізми мозку в організації вищих психічних функцій, процесів і станів. Фундаментальна асиметрія головного мозку. Співвідношення загальмозкові і локального. Нозологічна специфіка порушень вищих психічних функцій.Понятіе патопсихології. Співвідношення якісного та кількісного підходів в оцінці порушень психіки. Патопсихологічна феноменологія. Нозологічна і синдромологічна специфіка патопсихологічної феноменології.

Диференційно-діагностичне та експертне значення патологічних досліджень.

Поняття соматопсихологіі. Систематика хвороб. Соматичні захворювання та їх вплив на психіку людини. Спектр зміни психіки внаслідок соматичних хвороб. Соматопсихологічні і психосоматичні взаємовпливи.

Контрольні питання

Література: [].

Семінарське заняття № 3 Тема. Методи дослідження в клінічній психології

Мета: визначити особливості методів патопсихологічного, та нейропсихологічного дослідження.

План

  1. Характеристики основних дослідницьких методів і методик.

  2. Клінічне інтерв'ювання. Функції й принципи інтерв'ювання. Форми клінічного інтерв'ювання.

  3. Патопсихологічні методи дослідження.

  4. Нейропсихологічні методи дослідження.

Методичні поради

Задачі діагностики в клінічній психології. Особливості психологічних досліджень та психологічного діагнозу залежно від клінічної спеціальності (психіатрія, нейрохірургія і невропатологія, внутрішня медицина). Планування, організація та специфіка проведення клініко-психологічного дослідження з врахуванням нозологічної та вікової специфіки.

Психологічний діагноз. Методики досліджень. Проективні методи дослідження.

Інтерпретація результатів дослідження. Всілякі методи дослідження в клінічній психології дозволено розділити на трьох групи: 1) клінічне інтерв'ювання, 2) експериментально-психологічні методи дослідження, 3) оцінка ефективності психокорекційного впливу.

Клінічне інтерв'ю - це метод одержання інформації про індивідуально-психологічні властивості особистості, психологічних феноменах і психопатологічних симптомах і синдромах, внутрішній картині хвороби пацієнта і структури проблеми клієнта, а також засіб психологічного впливу на людину, вироблений безпосередньо на підставі особистого контакту психолога і клієнта.

Принципами клінічного інтерв'ю є: однозначність, точність і доступність формулювань-питань; адекватність, послідовність (алгоритмованість); гнучкість, неупередженість опитуванння, перевіряємість одержуваної інформації.

Основними задачами параклінічних методів у клінічній психології є виявлення змін функціонування окремих психічних функцій і виявлення патопсихологічних синдромів. Під патопсихологічним синдромом розуміють патогенетично обумовлену спільність симптомів, ознак психічних розладів, внутрішньо взаємообумовлених і взаємозалежних.

Контрольні питання

  1. Які принципи клінічного інтерв'ювання?

  2. Яка тривалість першого інтерв'ю?

  3. На якому етапі інтерв'ю клієнту дається гарантія конфіденціальності, а на якому етапі проводиться антиціпаційний тренінг?

  4. Що називають психопатологічним синдромом?

  5. Що називають нейропсихологічним дослідженням?

  6. Чи включають критерій ступеня усвідомлення психологічних механізмів хвороби в оцінку ефективності психологічних засобів впливу на людину?

Література: [].1.А. Айви, М. Айви, Л. Саймек-Дайнинг. Консльтирование и психотерапия, 1987. – 213 с.

2.Блейхер В. М., Крук И. В., Боков С. Н. Практическая патопсихология. - Ростов-на-Дону, 1996. - 448 с.

3.Вассерман Л. И., Дорофеева С. А., Меерсон Я. А. Методы нейропсихологической диагностики. - Санкт-Петербург. 1997 - 304 с.

4.Кабанов М. М., Смирнов В. М., Личко А. Е. Методы психологической диагностики и коррекции в клинике. - Л., 1983. - 310 с.

5.Сидоров П. И., Парняков А. В. Введение в клиническую психологию. - М.:Академ. Проект, Екатеринбург: Деловая книга, 2000. - 381 с.

6.Собчик Л. Н. Введение в психологию индивидуальности. – СПб.: Питер Ком, 2001. – 568 с.

7. Пезешкиан Н. Психотерапия повседевной жизни. - М., 1995. - 336 с.