Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка КП.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
247.3 Кб
Скачать

Тема. Психологічне консультування, психокорекція та основи психотерапії

Мета: розглянути принципи, особливості і різновиду психологічного консультування. Розкрити зміст психологічної корекції. Розглянути принципи, особливості і різновиду психотерапії. Виявити особливості парапсихології і екстрасенсоріки.

План

  1. Поняття психічної допомоги і роль клінічного психолога в її реалізації.

  2. Мета та завдання психологічного консультування. Особливості роботи клінічного психолога при підготовці й проведенні психологічного консультування.

  3. Характеристики методик психологічного консультування.*

  4. Мета й завдання психокорекції. Основні методи психокорекції. Індивідуальна, групова, сімейна психокорекція. Клінічні прояви психологічної норми й патології

Методичні поради

Традиційно виділяють три види психологічної допомоги: психологічне консультування, психокорекцію і психотерапію.

Під психологічним консультуванням припускається проведення аналізу психічного стану клієнта з використанням різноманітних методів психологічної діагностики (інтерв'ювання, експериментів і ін.) із наданням йому об'єктивних даних і наукових інтепретацій їхніх результатів, що повинні сприяти розв¢язанню загальножиттєвих проблем, формуванню нових уявлень про різноманітні підходи до рішення психологічних проблем, варіантах їхній запобігання і методах психологічного захисту і компенсації, а також розширенню її психологічної культури і особистісному росту. Таким чином, консультування охоплює діагностичний процес, процес інформування і процес навчання.

Психологічна корекція базується на консультуванні і припускає цілеспрямований психологічний вплив на клієнта з метою приведення його психічного стана до норми у випадку діагностики в нього яких-небудь характерологичних девіацій або особистісних аномалій, а також для освоєння їм якийсь діяльності.

Психотерапія у вузькому розумінні терміна є видом активного психологічного впливу на пацієнта, що має психопатологічні симптоми і синдроми і кризи, що знаходиться в стані, фрустрації, стресу або щиросердечної хвороби. При широким тлумаченням терміна «психотерапія» мають через усі види спрямованого психологічного впливу на індивіда (консультування, корекцію і терапію).

Завдання клінічного психолога допомогти пацієнту розібратися в наборі методик надання психологічної допомоги і постаратися сформувати науковий світогляд і активну особистісну позицію, що дозволяє протистояти недузі і спільно зі спеціалістом-медиком боротися за відновлення втраченого здоров'я.

Контрольні питання

1. Як називають засіб психологічної допомоги, при якому відбувається формування «особистісної позиції»?

2. Що є терапевтичною мішенню для використання психологічного консультування?

3. Хто є автором так називаної «патогенетичної психотерапії»?

4. Чи є логотерапія методом глибинного психоаналізу?

5. Який принцип використовує психотерапія «здоровим глуздом»?

6. Чи використовується методика «якорю» у нейролингвистичному програмуванні?

7. Що розуміє методика «шкірного зору»?

Література: [].