Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Станции и узлы:конспект 1 частина.doc
Скачиваний:
193
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
6.3 Mб
Скачать

Тема 1 «Роздільні пункти»

Лекція 2

2.1. Роздільні пункти і їхня класифікація

2.2 Станційні колії і їх класифікація.

2.3 Габарити

2.1 Роздільні пункти і їхня класифікація

Залізничні лінії діляться на перегони роздільними пунктами, які регулюють пропускання поїздів, забезпечують безпеку руху і необхідну пропускну спроможність.

Роздільні пункти розділяються на роздільні пункти з колійним розвитком і без колійного розвитку. До роздільних пунктів з колійним розвитком відносяться: роз'їзди, обгінні пункти, станції; без колійного розвитку - колійні пости, прохідні світлофори при автоблокуванні.

Роз'їздами називаються роздільні пункти на одноколійних лініях, що мають колійний розвиток для схрещення і обгону поїздів.

Обгінні пункти - роздільні пункти на двоколійних лініях, що мають колійний розвиток для обгону одних поїздів іншими і припускають перевід поїзда з однієї головної колії на іншу.

Станція – роздільний пункт, який має колійний розвиток і призначений для прийому, відправлення, схрещення й обгону поїздів, прийому і видачі вантажів, обслуговування пасажирів, виконання технічних операцій (розформування, формування поїздів, огляд, екіпірування і ремонт рухомого складу, подавання вагонів на під’їзні колії і ін.).

Станції в залежності від призначення і характеру роботи діляться на: проміжні, дільничні, сортувальні, пасажирські, пасажирські технічні, вантажні. До спеціальних станцій відносять портові і промислові. В залежності від об’ємів і складності роботи станції поділяються на позакласні, I, II, III, IV, V класів.

Проміжні станції призначені для схрещення й обгону поїздів, посадки і висадки пасажирів; навантаження, розвантаження вантажу (багажу); роботи зі збірними поїздами й обслуговування під'їзних колій.

Дільничні станції призначені для виконання тих же операцій, що й проміжні станції, а також виконуються додаткові операції по зміні локомотивів або локомотивних бригад, розформуванню і формуванню составів дільничних і збірних поїздів і їх технічне обслуговування, обслуговування транзитних поїздів.

Сортувальні станції призначені для масового розформування поїздів, формування наскрізних, дільничних, вивізних і передаточних поїздів.

Пасажирські станції призначені для обслуговування пасажирів, прийому-видачі багажу. Розташовуються в крупних населених пунктах, курортних містах.

Пасажирські технічні станції призначені для ремонту і екіпірування пасажирських составів, їх переформування, відстою составів приміських поїздів.

Вантажні станції призначені для навантаження, розвантаження і передачі вантажів з одного виду транспорту на інші. Підрозділяються на станції загального користування і спеціалізовані (портові, перевантажувальні, контейнерні).

Залізничний вузол - це сукупність пасажирських, сортувальних і вантажних станцій, розташованих в районі з'єднання не менше трьох залізничних ліній, пов'язаних з’єднувальними коліями і працюючих за єдиною технологією.

2.2 Станційні колії і їх класифікація

Станційні колії розділяються на головні, приймально-відправні та інші станційні колії. Головні колії станції – це продовження колій перегону. Приймально-відправними коліями називаються колії, які призначені для прийому, стоянки і відправлення поїздів на перегін. До інших відносяться: сортувальні, витяжні, вантажно-розвантажувальні, колії локомотивного і вагонного господарства, ходові для локомотивів, з’єднувальні та інші (вагові, перевантажувальні, для стоянки составів пасажирських поїздів і ін.). Крім того, до інших відносяться колії спеціального призначення: під’їзні колії до підприємств, складів і кар'єрів; запобіжні тупики, що виключають вихід рухомого складу на маршрути проходження поїздів, їхня корисна довжина складає 50 м; уловлювальні тупики , які призначені для зупинки поїзда, який втратив змогу гальмування, або частини поїзда.