Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Станции и узлы:конспект 1 частина.doc
Скачиваний:
193
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
6.3 Mб
Скачать

4.3 Парки колій і горловини

Горловина станції- це зона, у якій укладені стрілочні переводи, що з'єднують станційні колії між собою. Горловини забезпечують виконання таких важливих операцій, як прийом, відправлення, безупинний пропуск поїздів, усі маневрові пересування і відносяться до основних структурних елементів станції. Від конструкції горловини залежить пропускна спроможність станції, число колій у парках та ін. Найважливішими частинами горловини є: підхід до горловини – колії, які підключаються до інших елементів станції; парковий елемент – окрема колія або група колій з виходом у горловину через спільний стрілочний перевід; елемент горловини – стрілка або група стрілок, з’єднувальні колії або їх комбінація, які поєднані загальними технологічними функціями; маршрут – послідовність елементів горловини, які технологічно пов’язують підхід з парковим елементом. Для устрою повітряних стрілок контактної мережі в горловинах станції на електрифікованих коліях стрілочні переводи однакових марок по можливості укладаються в створі.

Парки колій - це група колій, об'єднаних загальними горловинами і яка має однакове призначення. Парки розрізняють по призначенню: прийому, відправлення, приймально-відправні, сортувальні, сортувально-відправні, транзитні, виставочні, груповочні, парки відстою й ін. По формі парки є:

  • парк-трапеція (для з'єднання трьох-чотирьох колій); колії у такому парку мають різну довжину, яка збільшується по мірі наближення до осі основної колії, у результаті чого виникають надлишки корисної довжини колій;

  • парк-трапецоїд, який у одному кінці має стрілочну вулицю на основній колії, а у іншому – вулицю під кутом хрестовини. Усі колії приблизно однакової довжини зі зручним виходом на основну колію;

  • парк -“рибка”, який представляє собою дві трапеції або два трапецоїди;

  • парк-паралелограм для стоянки локомотивів і пасажирських вагонів з однаковою корисною довжиною, окрім крайніх колій.

  • парк комбінованої форми.

Застосовуються тупикові парки, колії яких закінчуються упорами.

При значному числі колій вибирають такі поєднання стрілочних вулиць, які дають найбільш коротку довжину горловин парків – найменшу відстань від вхідної стрілки до самого віддаленого граничного стовпчика.

а)

б)

в)

г)

Рисунок 4.10 -Парки колій: а – трапецоїд; б – трапеція; в – “рибка”; г – паралелограм

Лекція 5

5.1 Правила нумерації колій і стрілочних переводів.

5.2 Встановлення граничних стовпчиків і світлофорів

5.3 Повна і корисна довжина колій. Межа роздільних пунктів

5.1 Правила нумерації колій і стрілочних переводів.

Кожна колія повинна мати свій номер. Забороняється встановлювати однакові номери на одній станції або (на значних станціях) у межах одного парку. Головні колії на станціях і перегонах нумеруються римськими цифрами. Початкова нумерація - у колій основної лінії.

Приймально-відправні колії нумеруються арабськими цифрами, що слідують за номерами головних колій (для парних поїздів - парними номерами, для непарних поїздів – непарними номерами).

На маленьких станціях при спеціалізації колій в обох напрямках нумерація ведеться послідовно в польову сторону від пасажирського будинку.

На значних станціях у кожному парку своя нумерація колій. При цьому парк повинний мати літерне позначення. Сортувальні колії мають двозначну нумерацію, де перша цифра – номер пучка, друга – номер колії у пучку.

Стрілочні переводи нумеруються з боку прибуття поїздів від вхідного стрілочного переводу: парних поїздів - парними номерами, непарних поїздів - відповідно непарними. Якщо примикає декілька ліній, то нумерація починається по основній лінії. Стрілочні переводи на стрілочних вулицях, з'їздах, спарених і перехресних стрілочних переводах мають безперервну нумерацію. При перебудові станції припускається до номера стрілочного переводу добавляти букву (а, б, в). Стрілочні переводи парків колій крупних станцій мають свою нумерацію в межах сотні номерів (від 100 до 199, від 200 до 299 і т.д.).

Межею парних і непарних номерів стрілочних переводів на малих станціях є вісь станції (вісь пасажирського будинку), у парках значних станцій - поперечна вісь парку.