Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
POSIBNIK_Viyskova_topografiya_nova_2012.doc
Скачиваний:
1373
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
11.81 Mб
Скачать

3.2. Масштаби топографічних карт. Визначення відстані по карті

Масштаб карти показує, в скільки разів довжина лінії на карті мен­ша відповід­ної її довжини на місцевості і визначається відношенням двох чисел. Наприклад, мас­штаб 1:50 000 означає, що всі лінії місцевості зоб­ражені на карті із зменшенням у 50 000 разів, тобто 1 см на карті відпові­дає 50 000 см (або 500 м) на місцевості.

Числовий масштаб – масштаб карти, виражений дробом, у якому, чисельни­ком є одиниця, а знаменником – число, яке показує ступінь зменшення на карті ліній місцевості.

Чим менший знаменник масштабу, тим більший масштаб карти, Вказується та­кож значення масштабу – відстань в метрах (або кіломет­рах) на місцевості відповідає одному сантиметру на карті.

Потрібно запам'ятати правило: якщо в правій частині відношення закреслити два останні нулі, то число, яке залишилось, покаже, скільком метрам на місцевості відповідає 1 см на карті, тобто значення масштабу.

Чим більший масштаб карти, тим детальніше на ній зображена місцевість. Зі зменшенням масштабу карти зменшується і кількість нане­сених на ній деталей місце­вості.

Щоб визначити на карті відстань між точками місцевості (предме­тами), використовуючи числовий масштаб, потрібно виміряти на карті відстань між цими точками в сантиметрах і помножити отримане число на значення масш­табу.

Наприклад, на карті масштабу 1:50 000 (значення масштабу 500 м)відстань між двома орієнтирами складає 4,2 см. Відповідно відстань між двома орієнтирами на міс­цевості 4,2 х 500= 2100м.

Лінійний масштаб – являє собою графік, який служить для безпо­середнього вимірювання за ним відстаней (в кілометрах, метрах), які ви­мірюються на карті.

Цей масштаб вказують на кожному аркуші карти під південною (нижньою) сто­роною рамки, під числовим масштабом у вигляді графіка (де кілометри – справа, а метри – зліва).

Для визначення відстані на карті за допомогою лінійного масштабу необхідно циркуль-вимірювач, розхил якого дорівнює відстані між заданими точками на карті, прикласти до лінійного масштабу і зняти вимірювання в метрах або кілометрах (рис. 1).

Рис. І. Вимірювання відстані на карті циркулем-вимірювачем за лінійним масштабом

Для визначення довжини маршруту і кривих ліній на карті, використовують курвіметр (рис. 2).

У приладі є колесо, яке з'єднане системою пе­редач зі стрілкою. При вимірюванні від­станей курвіметром, потрібно встановити його стрілку на ну­льове положення, а по­тім повести колесо вздовж мар­шруту так, щоб покази шкали збільшувались. Одер­жані результати вимірів в(см) множать на значення масштабу і одержують відстань на міс­цевості.

Довжина маршруту, виміряна по карті, завжди коротша дійсної на місцевості, тому що в масш­табі карти не завжди можна відобразити всі звивини доріг. При скла­данні карт дороги, як правило, випрямляються, і тим більше, чим менше масштаб карти. Це дуже добре помітно на картах гірської і горбистої місцевостей.

Щоб визначити відстань, в цьому випадку, потрібно одержа­ний по карті результат виміру довжини маршруту із врахуванням ха­рактеру місцевості і масштабу карти помножити на коефіцієнт, вка­заний в таблиці.

Так, наприклад, замість 200 км, виміряних по карті з масштабом 1:200 000 гірського району, фактична довжина маршруту буде 250 км.

Місцевість :

Поправочний коефіцієнт для

к

Рис.2. Курвіметр

арти масштабу

1:50 000

1:100 000

1:200 000

Гірська (сильнопересічна)

1.15

1.20

1.25

Горбиста (середньопересічна)

1.05

1.10

1.15

Рівнинна (слабопересічна)

1.0

1.0

1.05

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]