Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_na_GOS.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
915.97 Кб
Скачать

Виділіть та опишіть особливі та екстремальні умови діяльності психолога у системі “людина-техніка”

Навколо інженерної психології почав утворюватися науково-практичний комплекс – ергономіка, метою якої є розгляд системи «людина – техніка – середовище» (СЛТС) з акцентуванням передусім фізіолого-гігієнічного аспекту досліджень і рекомендацій.

Складність сучасних систем зумовлює підвищення ролі соціальних та організаційних факторів на виробництві. Функціонування таких соціотехнічних систем значною мірою залежить від ефективності управління ними. В цьому плані інженерна психологія співпрацює з психологією управління, яка вивчає структуру управлінської діяльності при застосуванні різних автоматизованих систем.

Інженерна психологія також взаємодіє з такими дисциплінами, як кібернетика, системотехніка, загальна теорія систем, теорія зв'язку та ін.

Кібернетика є наукою про загальні закономірності процесів управління різними системами – живими організмами, технікою, суспільством. Отже, врахування досліджень у цій галузі допомагає інженерній психології вивчати сучасні СЛМ з єдиних позицій, інтегруючи такі різні складові системи, як людина і машина. При цьому, зрозуміло, враховуються як специфіка діяльності людини-оператора, котра підпорядкована біологічним та психологічним законам, так і специфіка роботи машини, що зумовлена фізичними та хімічними законами.

Неабияке значення має використання досягнень математики, застосування математичних методів, особливо на стадіях проектування СЛМ.

Характер наслідків виробничих аварій і катастроф залежить від виду аварії (катастрофи), її масштабів і особливостей виробництва.

Виробничі аварії в сільській місцевості можуть виникнути на птахофабриках, тваринницьких комплексах, у майстернях; на підприємствах з переробки сільське- і лісогосподарської продукції (вибух котлів високого тиску, коротке замикання на лініях електромережі та ін.).

Основними причинами виробничих аварій є безвідповідальне ставлення проектувальників до вимог техніки безпеки, керівників підприємств, цехів до дотримання цих вимог, низький контроль за станом виробництва і особливо за вибухонебезпечними і легкозаймистими ділянками; порушення будівельних норм при будівництві об'єктів і монтажі технічних систем; погана обізнаність про окремі явища і реакції хімічних речовин у лабораторних умовах; стихійні лиха, які призводять до руйнування ліній електропостачання, газопроводів, комунальної мережі, виробничих корпусів, тваринницьких ферм та ін.; порушення технології виробництва, правил експлуатації обладнання, машин, механізмів і транспорту; недотримання правил зберігання агресивних, вибухо- і пожежонебезпечних речовин і неправильне поводження з ними; фізичне старіння і корозія металів; аварії на сусідніх підприємствах або на енергетичних лініях і комунальних мережах.

Порівняльна характеристика вітчизняної класифікації психічних розладів з мкх-10 та dsm-IV

Розлади аутичного спектру (РАС) – збірний термін для розладів, споріднених аутизму. Клініцисти використовують два довідника, в яких описані РАС / PDD (скорочення від англ. «Pervasive developmental disorders» – первазивним розлади розвитку) та їх підтипи. Існує два довідника:

1. Керівництво з діагностики і статистики психічних розладів, 4-е видання (DSM-IV), опубліковане Американської психіатричної асоціацією;

2. Міжнародна класифікація хвороб 10-го перегляду (МКБ-10), опублікована Всесвітньою організацією охорони здоров'я.

DSM-IV

Первазивні розлади розвитку (Pervasive Developmental Disorders)

299.00 аутичними розладами (Autistic Disorder)

299.80 Розлад Ретта (Rett's Disorder)

299.10 дезінтегративний розлад дитячого віку (Childhood Disintegrative Disorder)

299.80 Розлад Аспергера (Asperger's Disorder)

299.80 первазивний розлад розвитку неуточнене (Pervasive Developmental Disorder – not otherwise specified (PDD-NOS)) (Включаючи атиповий аутизм (Atypical Autism))

МКБ-10

Первазивні розлади розвитку (Pervasive Developmental Disorders)

F84.0 Дитячий аутизм (Childhood Autism)

F84.2 Синдром Ретта (Rett's Syndrome)

F84.3 Дезінтегративний розлад дитячого віку (Childhood Disintegrative Disorder)

F84.5 Синдром Аспергера (Asperger's Syndrome)

F84.1 Атиповий аутизм (Atypical Autism)

F84.8 Інші первазивні розлади розвитку (Other pervasive developmental disorders)

F84.9 Первазивні розлади розвитку неспеціфіковані (Pervasive developmental disorders, unspecified)

F84.4 Гіперактивне розлад, який поєднується з розумовою відсталістю та стереотипними рухами (Overactive disorder associated with mental retardation and stereotyped movements)

Як бачимо, відмінності досить суттєві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]