Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_na_GOS.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
915.97 Кб
Скачать

Екзаменаційний білет № 24 Вплив емоцій на рівень активації та роботу внутрішніх органів

Емоції – це мотивуючий контекст сприйняття-дії, що додає сенс як сприймається, так і відповідь реакцій (про те, що таке сенс – Системна нейрофізіологія – про сенс життя).

Баланс системи уваги, що оптимізується життєвим досвідом, в кожен даний момент виділяє певний об'єкт сприйняття і робить доступним певний набір варіантів можливих реакцій, аж до того, що пусковий стимул сприйняття запустить найбільш відповідну програму реагування на нього. Але поки цього не сталося, контекст поточного уваги (емоційний контекст) більш широкий. Він найбільш широкий у момент пробудження, коли зовнішні умови поки ще не зробили його більш специфічним, сформувавши контекст відносини до цих умов.

Порушення балансу системи уваги в результаті органічної або функціональної патології може призводити до явищ шизофренії, до несподіваних галюцинацій, до активації одночасно двох і більше фокусів усвідомлення-розщеплення свідомості (про усвідомлення см. Его). У нормі розбаланс відбувається постійно в результаті як нових умов сприйняття, так і різного біохімічного фону роботи мозку, що знижує його функціональні можливості адаптації, але постійно компенсується. Якщо ж компенсація виявляється недостатньою, то розвиваються залишкові явища на рівні освіти функціональної (а в більш важких випадках органічної) патології адаптації.

Все це безпосередньо позначається і на інших системах організму крім мозку тому, що вони безпосередньо є виконавчими (ефекторними) терміналами мозку.

В чому полягає психографічний підхід до сегментації споживачів? Наведіть приклади психографічної сегментації та охарактеризуйте окремі сегменти за психологічними особливостями (це можна зробити на прикладі сегментації VALS)

Психографічна сегментація застосовує такі критерії: суспільний клас ( приналежність до того, чи іншого класу впливає на вибір автомобіля, одягу, меблів, відпочинку та інше); стиль життя (богемний, елітарний, молодіжний); тип особистості , особисті якості (амбіційність, авторитарність, імпульсивність).

Психографічна сегментація більш точно характеризує можливу реакцію покупців на той чи інший товар. Однак самі по собі психографічні критерії не можуть слугувати достатньо обґрунтованими ознаками для виділення сегменту, тільки в комбінації з іншими характеристиками.

Кілька дослідницьких фірм розробили власні схеми класифікації способів життя. Найбільшого поширення набула класифікація VALS (Values and Lifestyles – "Цінності і спосіб життя"), у якій психографіка знайшла найсучасніше систематичне застосування. Класифікація VALS поділяє людей на групи залежно від того, як вони проводять час і витрачають гроші, на основі двох характеристик: потенціал і переважна мотивація.

З точки зору переважної мотивації споживачі поділяються на:

- орієнтованих на ідеали (купівельний вибір яких диктується тільки їхніми власними поглядами на світ);

- орієнтованих на досягнення (придбання яких ґрунтуються на діях і поглядах інших людей);

- орієнтованих на самовираження (які керуються прагненням до різноманіття в житті і можуть піти на ризиковану покупку).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]