Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
POSIBNIK_ISTORIYa_UKRAYiNS_KOYi_KUL_TURI.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Тема 1. «Сутність культури як цілісної системи. Функції культури» - 4 год.

Розглядаючи будь-яку культуру як цілісну систему необхідно підкреслити, що вона – поза біологічна, тобто завжди є творінням людини, а не природне явище. Культура є акумулятором суспільно значимого досвіду, накопиченого народами в процесі історичного розвитку, у цьому змісті культура завжди пов’язана з ціле покладанням, тобто зі створенням визначених суспільно значимих цілей і з прагненням досягнення цих цілей. Особливістю функціонування культури є те, що будь-який факт культури завжди являє єдність матеріального й ідеального, буття і відношення, об’єктивного оіснування та його ідеального осмислення.

Контрольні запитання:

1. Як змінювалися підходи до визначення поняття "культура"?

2. Чим відрізняються філософський, соціологічний та антропологічний підходи до визначення поняття "культура"?

3. Які є основні структурні елементи культури?

4. У чому полягає сутність основних функцій культури? У яких формах культури виявляється кожна з них?

Тема 2.“Християнізація Київської Русі та її значення для розвитку української культури” – 3 год.

Тема є важливою з точки зору визначення факторів формування української культури, її національної самобутності. Прийняття християнства від Візантії у 988 році Володимиром Великим зумовило православний характер української духовності, а відтак і домінування візантійсько-православної традиції в розвитку усіх напрямків духовної культури України: храмового будівництва, іконопису, музичного і театрального мистецтва, образотворчого мистецтва, літератури, філософії тощо.

Контрольні запитання:

1. Як пояснює літопис 1113 року вибір християнської віри Володимиром Хрестителем із Візантії?

2. Як вплинуло християнство на світогляд східних слов’ян, які до його прийняття були язичниками?

3. Яка принципова різниця між язичництвом та християнським віровченням?

4. Як позначилося прийняття християнства на розвитку архітектури та інших видах мистецтва Київської Русі?

5. Яку роль відіграла християнізація України-Русі у наближенні українського народу до західноєвропейської цивілізації?

6. Чи можна погодитися із тими дослідниками, які вважають що прийняття християнства східними слов’янами у його православно-візантійській формі було трагічним вибором Володимира і що краще було приймати його у римсько-католицькому варіанті?

7. Яку роль відіграють християнські церкви в розвитку культури сучасної України?

Тема 3. “Культура Візантії як джерело формування української культури”. – 3 год.

Значення цієї теми є непересічним з огляду на складність цивілізаційного вибору України в геополітичній системі Схід – Захід, а також у наших взаємовідносинах з Росією, як найбільш потужним в політичному відношенні сусідом, що є православним за віросповіданням. При розробці теми необхідно звернути увагу на той факт, що після розпаду Римської імперії у V столітті, центром культурного життя східної її частини стає Константинополь. Культура Візантії проіснувала близько тисячі років, а її досягнення в різних видах мистецтва були такими,що її столицю називали Царгородом, або “майстернею вишуканої краси”. Культура Візантії стала джерелом розвитку різних напрямів мистецтва також для західноєвропейських країн і вплинула на становлення Ренесансу.

Контрольні запитання:

1. Що означає “візантизм” в трактуванні західників і слов’янофілів? Чому західні історики і культурологи надають йому негативного забарвлення?

2. Які наслідки для нашої культури мала концепція “Третього Риму”, висловлена російським ієрархом православної церкви Філофеєм невдовзі після захоплення Константинополя турками-мусульманами у 1453 році?

3. Як позначився культурний та політичний зв’язок Київської Русі з Візантією на цивілізаційному виборі Росії та України?

4. Хто із вітчизняних культурологів та істориків давав позитивні оцінки візантійсько-православному впливові на характер української культури? Які для цього є підстави?

5. В чому виражається вплив візантійської культури на культуру Західної Європи?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]