Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
POSIBNIK_ISTORIYa_UKRAYiNS_KOYi_KUL_TURI.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Тема 7. “Історія культурних взаємовідносин і взаємовпливів України та Росії”. – 4 год.

В розвитку української культури важливу роль відіграли політичні та культурні взаємозв’язки з сусідніми країнами. Після захоплення Візантії турками, почала зростати політична вага Росії, яка проголосила себе її наступницею у захисті православної віри. В історії взаємовідносин Росії та України немає одностайної думки. Заважають різного роду упередження, причому як з боку тих дослідників, які стоять на позиціях Москвоцентризу, так і тих, хто дотримується принципу Києвоцентризму. Тривалі взаємозв’язки двох слов’янських православних народів призводили до взаємозбагачення, взаємообміну культурними цінностями, хоча в політиці була асиміляційна політика царського уряду В розробці теми важливо спиратись на принципи наукового об’єктивного аналізу, гердерівської ідеї рівноцінності всіх національних культур, історизму тощо.

Контрольні запитання:

1. Як в цілому можна оцінити взаємовідносини України та Росії в сфері культури починаючи з ХV ст.?

2. Як вплинула культура українського народу на розвиток окремих напрямків російської культури?

3. Якою була мовна політика царського уряду стосовно України?

4. Які історичні факти підтверджують позитивний вплив української культури на культуру російського народу?

5. Чи правомірно говорити про досягнення української культури в радянський період, чи лише про втрати?

Тема 8. “Ситуація культурного шоку в сучасній українській культурі ”. – 3 год.

Нині у справі самоідентифікації перед Україною стоїть надзвичайно важливе завдання подолання «культурного шоку», що пов’язане із захисною реакцією механізмів культури на процеси стрімкої та глибокої зміни координат українського суспільства. Феномен культурного шоку робить наріжним каменем культурної політики формування і утвердження нового суспільного ідеалу. В рамках стратегічного вибору України – створення демократичного суспільства європейського стандарту – складовими її суспільного ідеалу мають виступати державна самостійність, громадянське суспільство, внутрішньополітична стабільність, всебічний розвиток творчого потенціалу. Водночас збереження і безпечний розвиток української культури можливий за умови взаємодії з культурами європейської та російської спільнот, а також відкритість з боку інших культур.

Контрольні запитання:

1. Що таке ситуація «культурного шоку»?

2. Які основні культурні системи впливають на розвиток сучасної української культури?

3. В чому полягає загроза ситуації «культурного шоку»?

4. Яким чином здійснюється діалог культур в ситуації «культурного шоку»?

Методичні рекомендації та вимоги до виконання індивідуальних навчально-дослідних завдань.

Для підвищення теоретичного і методологічного рівня підготовки студентів, забезпечення поглибленого вивчення дисципліни «Історія української культури» та більш широкого ознайомлення з проблемами сучасних досліджень в галузі культурології, навчальною програмою передбачено виконання та захист студентами індивідуальних навчально-дослідних завдань. Захист результатів індивідуального навчально-дослідного завдання проводиться відповідно до графіка, визначеного навчальним планом та викладачем. Вибір теми індивідуального навчально-дослідного завдання здійснюється студентом самостійно.

Завдання полягає в дослідженні проблемних питань культурології, що передбачає самостійне опрацювання літератури по одній із запропонованих тем дослідницької роботи та оформленні її результатів у формі звіту.

Виконання індивідуального навчально-дослідного завдання включає такі основні етапи:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]