Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Minimum.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
203.78 Кб
Скачать

4.«Епоха цивілізації» як період формування суспільств – будівничих регіональних цивілізацій (а. Тойнбі)

Кожна цивілізація проходить у своєму розвиткові стадії виникнення, росту, надлому і розкладу, після чого гине, поступаючись місцем іншій Вважаючи соціальні процеси, які проходять послідовно в цих цивілізаціях, аналогічними, А. Тойнбі робить спробу вивести на цій основі деякі формальні "емпіричні закони" повторюваності суспільного розвитку, що дало б змогу передбачати головні події в сучасному світі та в майбутньому. На сьогодні, за Тойнбі, збереглися лише п'ять основних цивілізацій – китайська, індійська, ісламська, російська і західна.

Рушійною силою розвитку цивілізацій, як вважав А. Тойнбі, є "творча меншість", носій містичного "життєвого пориву", яка, вдало відповідаючи нарізні історичні "виклики", веде за собою "інертну більшість".

Своєрідність цих "викликів" і "відповідей" визначає специфіку кожної цивілізації, ієрархію її соціальних цінностей і філософської концепції смислу життя.

Опинившись одного разу нездатною вирішити чергову соціально-історичну проблему, "творча еліта" перетворюється в панівну меншість, яка нав'язує свою владу силою, а не авторитетом. Маса населення, яка виявилася відчуженою, стає "внутрішнім пролетаріатом", який разом із "варварською периферією", або "зовнішнім пролетаріатом", зрештою руйнує цю цивілізацію, якщо вона до цього не гине від військової поразки або від яких-небудь катастроф.

Прагнучи ввести в свою концепцію історичного круговороту елементи поступального розвитку, Тойнбі вбачав прогрес людства в духовному вдосконаленні, в релігійній еволюції від примітивних анімістичних вірувань, через універсальні релігії до єдиної синкретичної релігії майбутнього.

5.Моделі історичної динаміки в історичних і суспільних науках

Під історичної динамікою розуміються якісні і кількісні зміни істотних характеристик великих соціальних цілісностей. Універсальність моделі означає її призначеного для опису і пояснення динаміки всіх типів товариств. Для різних типів і фаз розвитку суспільств, а також для різних цивілізацій використовуються і різні моделі історичної динаміки. Дана модель будується також як інтегральна, оскільки об'єднує схеми багатьох підходів у суспільних науках та теоретичній історії. Відомі такі найбільш поширені моделі історичної динаміки: лінійна (це рух від нижчого до вищого, від відсталого до передового) та циклічна (Прихильники такого підходу вважають, що лінійного прогресу не існує, а натомість є цивілізаційні цикли, у межах яких повторюється історія. Протягом усієї історії людства існує певна кількість цивілізацій (Освальд Шпенглер у книзі "Занепад Європи" виділяє вісім цивілізацій, а Арнольд Тойнбі в праці "Осягнення історії" — 37).).

У історичних і суспільних науках є велика кількість прихильників (Спенсер, Парсонс, Козер, Дарендорф)різних моделей, зокрема: Еволюційна модель, Функціоналістська модель, Конфліктологічна модель тощо.

6.Які міжнародні договори періоду боротьби за гегемонію міст-держав Шумерської цивілізації ви можете назвати.

І. Договір між правителями месопотамських міст Лагашу і Умми(бл. 3100 р. до н. є.). Серія камінних стел *

1. УРНАНШІ

[Урнан]ші, [цар Лагашу, синГуніду], «син»Гурсару, збудував храм Багар з опалених цеглин, і закопав Багар ... Назва храму «Багар, що творить правосуддя». Назва вівтарю «Багар, що творить правосуддя».

Він збудував Ібгаль, збудував храм в Нанші, збудував святилище в Гірсу, збудував Кінір, збудував храм Гатумдуга, збудував Тіраш, збудував Нінгар, збудував храм Нінмаркі, збудував Едам, збудував ворота Ме, збудував Абзу'е, і збудував стіну Лагашу. Він прорив Са-манський канал і відрив Ашур. Він створив (статую) Нінмаркі, створив (статую) Нін.... створив (статую) Нінгідрі, створив (статую) Шуль-шага, створив (статую) Кіндазі, створив (статую) Гушуду, створив (статую) Ламау'е, і створив (статую) Лугальуртура.

[Урнанші, цар] Лагашу, пішов війною проти правителя Ура і правителя Умми:

Правитель Лагашу переміг правителя Ура. Він захопив Му[...] вищого командувача, захопив Амабарагезі і Кішібгаля, командира, Паггурсага, сина У'у, захопив,командира і насипав курган (з цього приводу).

Він переміг правителя Умми. Він захопив Лупада і Білала, командирів, захопив Пабільгальтука правителя Умми, захопив Ургігірса-га, командира, захопив Хурсагшемаха, старшого командувача, і насипав курган (з цього приводу).

2. Еанатум (стела грифів)

1(20 літер втрачено)]Він сплачуватиме це в якості тимчасового користування, на який було накладено зернову ренту. Цар Лагашу1(22 літери втрачено)/правитель Умми діяв щодо нього зверхньо і не підкорявся Лагашу. Акургаль, цар Лагашу, син Урнанші, [цар Лагашу(16 літер втрачено)і надалі, він (правитель Умми) не підкорявся Лагашу, щодо його (Лагашу) власного майна. Щодо Піріг... гірнун-шага, Нінгірсу ... сказав роздратовано: «Умма має [(2 фрагменти літера/мій фураж, моє власне майно, схили Гуедени».

7.Чим в правовому відношенні відрізняється Кенгір шумерських міст-держав від Антилагашської конфедерації?

Завершується третій період першим з відомих в історії революційних переворотів: лугалемЛагашу було проголошено «не династичну» особу – реформатора Урукагіну (2370-2363 рр. до н.е.), проти якого міста Шумеру утворили «Антилагашську конфедерація» на чолі з лугалемУммиЛагальзагессі. Після семи років запеклих війн Лагальзагессі підкорив Лагаш і об’єднав під своєю владою більшу частину шумерських міст. Його правління і незалежність ь Шумеру завершалися вторгненням в Шумер військ СаргонаАкадського, який заснував першу на території Месопотамії імперію1 – досить жорстку політичну організацію населення, яка охопила значні території і підпорядкувала єдиній державній владі десятки міст-держав, за якими було, при цьому, залишено певну автономію

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]