Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
35
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
452.1 Кб
Скачать

24. Особл-ті держ реєстрації фіз осіб - платників податків в органах держ податк служби у.

Реєст­рація фіз осіб — платників податків та ін обов платежів проводиться держ податк інспекціями по районах, районах у містах і містах без районного поділу за міс­цем постійного проживання платників, а для осіб, які не мають постійного місця проживання в Україні, — за місцем отримання доходів або за місцезнаходж-м іншого об'єкта опод-ня.

Під час реєстрації до облікової картки фіз особи — плат­ника податків та інших обов платежів вносяться такі да­ні: прізвище, ім'я та по батькові; дата народження; місце наро­дження (країна, область, район, населений пункт); місце проживання; місце осн роботи; види сплачуваних податків та ін обов'язкових платежів.

Під-ва, установи, орг-ції всіх форм вл-ті зо­бов'язані подавати до держ податк інспекцій за місцем постійного проживання платників податків, які працюють на цьому під-ві, відомості для присвоєння ідентиф-х но­мерів фіз особам.

Виходячи з цих відомостей, Головна ДПА У надає фіз особі — платнику податків та ін обов платежів ідентиф номер і надсилає до держ податк інспекції за місцем проживання фіз особи або за місцем отримання доходів чи за місцезнах-ням об'єкта опод-ня картку з ідентиф-м номером.

Ідентиф номер Держ реєстру є обов'яз­ковим для використання в разі:

  • виплати доходів, з яких утрим-ся податки та ін обов платежі згідно з ЗУ;

  • укладення цив-правових угод, предметом яких є об'єк­ти опод-ня та щодо яких виникають обов'язки сплати пла­тежів;

  • відкриття рахунків в установах банків.

Якщо фіз особа хоче займатись ПД, вона повинна зареєструватись як СПД. Порядок реєстрації аналог порядку реєстрації для юр осіб.

25. Облік податків і неподат платежів в органах дпс України.

З метою обліку нарахованих і сплачених платежів ДПІ щорічно відкрив-ся особові ра­хунки. Особові рахунки відкриваються на кожен вид платежу платника. При цьому номери особових рахунків юр і фіз осіб (підп-ців) повинні відповідати ідентиф-м кодам Держ реєстру. Особові рахунки ведуться на комп'ю­терах згідно з АРМами.

Нарах-ня платежів в особових рахунках платників прово­дяться на підставі таких документів: податк декл-цій, звітів, розр-ків, платіжн по­відомлень, довідок платників про авансові платежі; рішень начальника (заступника начальника) ДПІ за актами перевірок, проведених інспекторами держ податк інспекцій, та інших.

Подані платниками документи про нарах-ня платежів реєст-ться, після чого передаються до відділу обліку та звітності для проведення відповідних нарахувань у картках особових рахунків.

Документами, що надходять до органів ДПС як підтвердження сплати платежів до бюджету, є одержані від:

- органів держ казначейства: відомості про зарахування платежів до бюджету, про повернення надмірно сплачених сум у вигляді електр реєстру розрахунк документів; копії розрахунк документів про сплату платежів до держ бюджету за безготівк розрахунком тощо;

- фін органів: реєстр розрахунк документів про сплату платежів до місц бюджету; копії розрахунк докум-тів про сплату до місц бюджету за безготівк розрах—ком та ін.

Для забезп-ня правильності зарахування платежів згідно з бюджетною класифікацією ДПІ 1 грудня кожного року подають відповідним установам банків списки платників кожного району, міста із зазначенням виду платежу, а також підрозділів бюдж класиф-ції доходів, символів звітності НБУ та номерів рахунків, на які повинні зарахов-ся платежі.

На 1 січня ДПІ проводиться звірка розрах-в з бюджетом всіх платників за всіма под-ми та непод-ми платежами. При збігу сальдо розрахунків за даними платника з даними ДПІ, розрахунки на 1 січня вважаються звіреними і акт звірки розрахунків не складається. Якщо сальдо розрахунків з бюджетом на 1 січня за даними платника не збігається з даними ДПІ, звірка розрахунків оформляється складанням акта.

Соседние файлы в папке shpora_podatkova_sistema_02