Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
35
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
452.1 Кб
Скачать

65. Особливості оподаткування доходів, отриманих за договорами довгострокового страхування життя та недержавного пенсійного страхування податком на доходи фізичних осіб

Податковим агентом платника податку - застрахованої особи є страховик-резидент, який здiйснює нарахування страхової виплати чи викупної суми за договором недержавного пенсiйного страхування або довгострокового страхування життя.

Податковий агент утримує та сплачує податок за ставкою 15% від:

а) 60 % суми одноразової страхової виплати за договором недержавного пенсiйного страхування або довгострокового страхування життя при досягненнi застрахованою особою певного вiку, ;

б) 60 % сум регулярних та послiдовних пенсiйних виплат за договором недержавного пенсiйного страхування чи регулярних та послiдовних виплат за договором довгострокового страхування життя;

в) викупної суми при достроковому розiрваннi страхувальником договору недержавного пенсiйного страхування чи довгострокового страхування життя.

Не пiдлягають оподаткуванню суми виплат, одержуванi платником податку - резидентом, що має вiк, не менший 70 рокiв; якщо застрахована особа отримує iнвалiднiсть I групи.

66. Особливості оподаткування іноземних доходів у резидента та доходів нерезидентів податком на доходи фізичних осіб

Платник податку може зменшити суму рiчного податкового зобов'язання на суму податкiв, сплачених за кордоном.

Для отримання на це права платник податку зобов'язаний отримати довiдку про суму стягнутого податку, а також про базу його нарахування.

Сума податку з iноземного доходу не може перевищувати суму податку, розраховану на базi загального рiчного оподатковуваного доходу такого платника податку.

Доходами з джерелом їх походження з України вважаються доходи, нарахованi нерезидентам, якi:

а) працюють на об'єктах, розташованих на територiї України, у тому числi у представництвах нерезидентiв

б) є членами керiвних органiв резидентiв;

в) є суб'єктами пiдприємницької дiяльностi на територiї України.

У разi виплати нерезидентом таких доходiв iншому нерезиденту готiвкою або у формi, вiдмiннiй вiд грошової, нерезидент - отримувач такого доходу зобов'язаний самостiйно нарахувати та сплатити (перерахувати) податок до бюджету протягом 20 календарних днiв, наступних за днем одержання таких доходiв, але не пiзнiше закiнчення його перебування в Українi.

При нарахуваннi на користь нерезидента доходiв у виглядi процентiв, дивiдендiв або роялтi застосовується вiдповiдна ставка податку, встановлена для нарахування таких доходiв резиденту.

69. Пільги по податку на доходи фізичних осіб

Платник податку має право на зменшення суми загального мiсячного оподатковуваного доходу на суму податкової соцiальної пiльги у таких розмiрах:

- мiн ЗП;

- 150 % для певних груп населення;

- 200 % суми пiльги,

У разi якщо платник податку має право на застосування ПСП з двох i бiльше пiдстав, податкова ПСП застосовується один раз з пiдстави, що передбачає її найбiльший розмiр,

ПСП застосовується до нарахованого мiсячного доходу платнику податку у виглядi ЗП виключно за одним мiсцем його нарахування (виплати).

Платник податку подає працедавцю заяву про самостiйне обрання мiсця застосування ПСП.

Платник податку, який змiнює мiсце отримання ПСП, зобов'язаний надати працедавцю заяву про вiдмову вiд такої пiльги

ПСП не може бути застосована якщо платник податку отримує протягом звiтного податкового мiсяця одночасно отримує інші доходи.

Якщо платник подає заяву про застосування пiльги бiльш нiж одному працедавцю то такий платник втрачає право на отримання податкової соцiальної пiльги за всiма мiсцями отримання доходу.

Розрахунок розмiру податкової соцiальної пiльги здiйснюється з урахуванням останнього мiсячного податкового перiоду, в якому платник податку помирає чи визнається судом померлим, безвiсно вiдсутнiм або втрачає резидентський статус.

Соседние файлы в папке shpora_podatkova_sistema_02