Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
35
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
452.1 Кб
Скачать

63. Особливості оподаткування орендних операцій, процентів, дивідендів, виграшів та призів податком на доходи фізичних осіб.

Оренда.

Податковим агентом орендодавця є орендар.

Об'єкт оподаткування - розмiр орендної плати.

Надання в оренду нерухомостi, що належить нерезиденту, здiйснюється через постiйне представництво на України. Якщо орендар є фiз особою, яка не є суб'єктом пiдпр д-стi, то особою, вiдповiдальною за нарахування та сплату податку - орендодавець. При цьому: орендодавець самостiйно нараховує та сплачує податок до бюджету протягом 40 днiв, наступних за останнiм днем такого звiтного кварталу; договiр оренди нерухомого майна пiдлягає нотарiальному посвiдченню.

Проценти.

Податковим агентом при нарахуваннi % на банк депозит, до небанк фiн є особа, яка здiйснює таке нарахування (сплату).

Загальна сума податкiв, з таких нарахованих % сплачується до бюджету у строки, визначенi законом для мiсячного податкового перiоду.

Податковий агент, який нараховує %, надає податковий розрахунок загальної суми нарахованих % та загальної суми утриманих з них податкiв у складi податкової декларацiї з податку на прибуток пп.

Ставка – 15%.

Дивiденди

Податковим агентом є емiтент корпоративних прав або за його дорученням - iнша особа

Резидент, що виплачує дивiденди надає податковому органу у строки, встановленi законом для мiсячного податкового перiоду, податковий розрахунок.

Дивiденди, якi виплачуються пiдлягають оподаткуванню за ставкою 15%.

Виграши та призи.

Податковим агентом є особа, яка здiйснює нарахування.

Платник податку, зобов'язаний включити до складу свого заг оподатковуваного рiчного доходу позитивну рiзницю мiж сумою такого доходу та документально пiдтвердженими витратами, понесеними у зв'язку з отриманням доходу протягом такого року.

64. Особливості оподаткування інвестиційного прибутку та благодійної допомоги податком на доходи фізичних осіб

Iнвестицiйний прибуток-позитивна рiзниця мiж доходом, отриманим платником податку вiд продажу окремого iнвестицiйного активу, та його вартiстю.

До продажу iнвестицiйного активу належать операцiї з: обмiну iнвестицiйного активу на iнший; повернення платнику податку коштiв або майна внаслiдок виходу з числа засновникiв.

Якщо загальний фiнансовий результат має вiд'ємне значення, то його сума переноситься у зменшення загального фiн результату наступних рокiв до повного погашення.

Оподаткування благодiйної допомоги

Для цiлей оподаткування благодiйна допомога подiляється на цiльову та нецiльову.

Не пiдлягає включенню до оподатковуваного доходу допомога, як наслiдок: екологiчних, техногенних та iнших катастроф; стихiйного лиха, аварiй, сума допомоги, у розмiрi, що не перевищує розмiр мiнiмального прожиткового рiвня.

Не пiдлягає включенню до оподатковуваного доходу цiльова благодiйна допомога, яка надається резидентами - у будь-якiй сумi (вартостi): закладу охорони здоров'я для компенсацiї вартостi послуг з лiкування; будинку дитини; школi-iнтернатi; притулку для неповнолiтнiх; державному закладу чи благодiйнiй органiзацiї; будинку для престарiлих;тощо.

Набувач цiльової благодiйної допомоги у виглядi коштiв має право на її використання протягом строку, встановленого умовами такої допомоги, але не бiльше 12 календарних мiсяцiв.

Соседние файлы в папке shpora_podatkova_sistema_02